Aktuális

Ne hagyja futni a kontár iparost!

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.03.26.

Nyakunkon a tavasz, s ezzel a nagy lakásfelújítási, -építési időszak is elkezdődik. De mit tehetünk, ha nem azt kaptuk a pénzünkért, amit vártunk?

Forrás: mti

Biztosan ön is hallott már olyan történeteket, hogy egy ismerősnél a munkások szakszerűtlenül végezték el a feladatot, amit vállaltak, s ez aztán jócskán okozott fejtörést a megrendelőnek. Jobb esetben sikerül elérnünk, hogy saját költségükre kijavítsák a hibájukat, de előfordul olyan is, hogy felszívódik az iparos, és kezdhetünk futni a pénzünk után. No, és mi van akkor, ha a kontár munka miatti probléma csak hónapokkal később jön elő? Számla nélkül felejtős Az első és legfontosabb, hogy a vállalkozótól mindenről kérjen számlát, és felejtse el a szóbeli megegyezést. Még a megbeszélt határidőket is dokumentálja.

– Ha nemet mond a mester a számlaadásra, gondolkodás nélkül keressen mást, mert számla nélkül még reklamálni sem tud. A másik legfontosabb dolog, hogy pénzt csak átvételi elismervénnyel együtt adjon ki a kezéből – kezdte a Borsnak dr. Újvári Zoltán ügyvéd, aki elárulta: a felújítási munkálatokra két év kellékszavatosság vonatkozik.

Csekkolja le a vállalkozást

Jelöljük meg minél pontosabban a munka kezdésének időpontját. Ha a vállalkozás a határidőt elmulasztotta, haladéktalanul szólítsuk fel írásban, póthatáridő kitűzésével a mielőbbi teljesítésre – tanácsolja olvasóinknak dr. Morvai Gábor a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza. – Ha nagyobb összegű a beruházás, előzetesen nézzünk utána a cégnek – ezt bárki ingyenesen megteheti az ecegjegyzek.hu internetes oldalon –, nincs-e felszámolás vagy kényszertörlés alatt, illetve nincs-e vele szemben például NAV-végrehajtás – javasolja a szakértő.

– Ez azt jelenti, hogy a mesterember két évig fe­lelősséggel tartozik a munkájáért. Az iparos felelőssége objektív, ez azt jelenti, hogy független attól, tudta-e, hogy hibásan elvégzett munkát adott át a megrendelônek vagy sem. Tehát a jóhiszemű vállalkozó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben – magyarázta az ügyvéd. Papírt, tollat elő! Régen még elég volt „lepacsizni” szóban a munka részleteit a mesteremberrel, ma már viszont elengedhetetlen, hogy írásba foglaljanak mindent, ami a munkával kapcsolatos. Legyen benne a kezdés, a tervezett befejezés, a kialkudott ár és az is, hogy melyik fél állja az anyagot. Az ügyvéd kérdésünkre el­mondta, az átadott munka után a panaszt is írásban nyújtsuk be.

Keresztkérdésekkel szűrjön

Keresztkérdésekkel szűrjön A szakképzett emberek is egyre többször találkoznak a kontár munká­sokkal. – Már olyan emberek is burkolnak, akiknek semmi közük a szakmához – kezdte Péntek Ferenc burkoló. – A megrendelő kérjen referenciamunkát, vagy az interneten nézzen utána a mesternek. Én személy szerint soha nem kérek előre pénzt, csak akkor jöhet az előleg, ha már a munka egy részét elvégeztem. Mielőtt valakire rábízná a házát, ellenőrizze akár keresztkérdésekkel is. Az egyik ilyen például a mi esetünkben, hogy a kis csempéket hogyan rakja le. Ha az alulról felfelé technikát mondja az iparos, már gyanakodhatunk, mivel ez egy elavult módszer és az eredmény sem lesz szép – árulta el a burkoló.

– Mindig mindennek legyen nyoma. Legjobb, ha e-mailben küldjük, vagy tértivevénnyel adjuk fel a panaszunkat a vállalkozónak. Ha a felújítás nem lett megfelelő, több lehetőségünk van. Kérhetjük az iparostól a munka kijavítását, a közösen megállapított javítási költséget levonhatjuk a vételárból vagy elvégeztethetjük más szakemberrel a javítást a vállalkozó költségére – mondta el az ügyvéd. Ha pedig nem tudunk dűlőre jutni a szakival, ügyvéd mellett a Békéltető Testület lehet a segítségünkre.   

Online is benyújthatja

A megyei Békéltető Testületek elérhetőségeiről a www.bekeltetes.hu oldalon tájékozódhat. Ugyanerről az oldalról letöltheti az eljárás indításához szükséges kérelemhez a nyomtatványt is. A probléma bejelentésé­hez még a mesternek írt, a munka befejezésére vagy kijavítására figyelmeztető üzeneteket, SMS-eket is érdemes csatolni.

Kérjen a munkavállalótól szakmunkás-bizonyítványt!

A szakmunkások is tapasztalják, hogy már nem kell a papír ahhoz, hogy elvégezzék a kiadott feladatot.
– Németországban dolgoztam 1992–93-ban. Ott, mielőtt felvettek, rögtön kérték a bizonyítványt. Ez nálunk sosem volt divat, pedig nyugodtan elkérhetnék, nálam mindig van egy fénymásolat – mondta Szabó László festő, majd folytatta.
– Ha lehet, inkább idősebb vagy tapasztaltabb munkást keressünk, első körben vidékit. Bennük még bízhatunk – mondta a festő, aki hozzátette, azért a fiatalok között is akadnak nagy reménységek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714082710
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714082710
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros