Most szedje! Nyugtat és gyógyít a hársfavirág

A hársfák júniusban kezdik virágzásukat: hatóanyag a virágzatban van, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajat.

A hársfák júniusban kezdik virágzásukat: hatóanyag a virágzatban van, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajat.

Gyógyhatásai: antibakteriális, izzasztó, köhögéscsillapító, görcsoldó, köptető, nyákoldó, enyhíti a hörghurutos panaszokat. Nyugtatja a központi idegrendszert. Jó hatással van az immun- és keringési rendszerre, a szívműködésre, csökkenti a vérnyomást. A népi gyógyászatban vértisztító és idegerősítő hatása miatt használják, de a vizelethajó és a gyomorerősítő teáknak is az összetevője. Kamillával és mentával vegyítve segíti az emésztést, erősíti a gyomrot. Meghűléses, lázas állapotban bodzavirággal 1:1 arányban keverje.

Gyógytea: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzon le 2 dl forró vízzel. Lefedve hagyja állni 10 per­cig, majd szűrje le. Izzasztás céljából forrón igya, ágyban fekve, betakarózva, torokfájásra mézzel édesítve. Görcsoldásra, emésztésjavításra ét­kezés után fogyassza. Főzetét teheti fürdővízbe, bőr- és hajápolásra kiváló. Fertőtlenít, pattanásos, gyulladt, aknés bőr esetén segít a hársfateás lemosás.

Gyűjtése: a teljes virágzás előtti időszakban kell szedni, a virágokat kiterítve, árnyékos helyen kell megszárítani, és vászon- vagy papírzacskóban tárolni. Gyógyhatása a kis leve­- lű, a közönséges és a nagy levelű hársnak van. Az ezüsthárs méreganyagot tartalmaz, fogyasztása tilos!

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors