Mindig lebuktatja az adathalászokat az e-mail címük

Az elmúlt hónapokban nagyon elszaporodtak a kibertámadások. Már nem csak a nagy cégek vannak veszélyben, hanem mindenki. Mutatjuk, hogyan védje meg magát az adathalászok ellen.

Az elmúlt hónapokban nagyon elszaporodtak a kibertámadások. Már nem csak a nagy cégek vannak veszélyben, hanem mindenki. Mutatjuk, hogyan védje meg magát az adathalászok ellen.

Magyarországon körülbelül 2006 óta fordulnak elő adathalász támadások. Maguk az adathalászok valójában kiberbűnözők, akik lehetnek nemzetközi bűnszervezetek tagjai és egyre gyakrabban önálló elkövetők is. Az utóbbi egy-két évben a támadók ráálltak arra, hogy közműszolgáltatók, állami szervezetek nevében küldenek csaló leveleket.

Adóbevallás idején nagyon gyakori, hogy a csalók személyes és bankkártyaadatokat próbál­tak megszerezni adójóváírás fizetése jogcímen – mondott egy konkrét példát Solymos Ákos információbiztonsági szakértő. De lehet ellenük védekezni.

A legtöbb szolgáltató nevén szólítja az ügyfelet, de az azonosításhoz nézze meg a portál valódi e-mail címét is!

Árulkodóak a helyesírási hibák

Azok a cégek, amelyek elektronikusan is kommunikálnak ügyfeleikkel, igyekeznek mindent megtenni a védelmük érdekében. Például több nagy szolgáltató cég már név szerint szólítja meg az ügyfeleit a levélben. Ez nem csak egy kedves gesztus a részükről, de biztonsági intézkedés is.

– Az adathalászok a legtöbb esetben nem ismerik név szerint az áldozatukat. Ezért az általuk küldött e-mailek megszólítása a legtöbb esetben Tisztelt Ügyfelünk, Kedves Ügyfelünk vagy valami ehhez hasonló. Ha korábban mindig név szerint kaptuk a levelet, legyen gyanús az általános címzés – hívta fel a figyelmet egy apró részletre a szakértő. E mellett zömében most is külföldieknek vagyunk kiszolgáltatva, akik szerencsére nem tudnak helyesen magyarul. Bár már egyre kevesebb nyelvhelyességi hibát ejtenek, azért mindig van egy-két rosszul írt szó vagy értelmetlen mondat.

Ellenőrizze a feladót!

Hiába ügyesek a csalók, mindent ők sem tudnak.

– Érdemes megnézi az e-mail címet, amiről a levelet küldték. Ez jellemzően elárulhatja, ha hamis a levél. Lehet, hogy nagyon hasonlít a szolgáltató e-mail címére, de sosem lesz ugyanaz. Egy korábbi, biztosan eredeti levéllel ezt könnyen ellenőrizhetjük – mondott egy biztos trükköt a szakértő. Az e-mail címen kívül az oldal linkje is árulkodó lehet.

Ha számítógépen nézzük az elektronikus levelezésünket, vigyük az egeret a kapott e-mailben szereplő link fölé, így még kattintás előtt lehet ellenőrizni, hogy milyen weboldalra vinne, ha kattintanánk. A képernyőn megjelenik a teljes link, ha ez érthetetlen halandzsa vagy egy vadidegen weboldal, akkor biztos adathalászok próbálkoznak.

Soha ne nyissa meg a mellékletet!

Gyakran próbálkoznak a csalók mellékletet tartalmazó e-mailekkel is. – Ezek a mellékletek általában valamilyen vírust vagy rosszindulatú programot tartalmaznak, ami a gépre kerülve okoz gondot. Lehet zsarolóvírus, ami hozzáférhetetlenné teszi a számítógépen található mappákat, és csak egy bizonyos összeg megfizetése után teszi újra elérhetővé őket, de már olyanok is vannak, amelyek átveszik a számítógép felett a teljes irányítást – magyarázta a szakértő. – Ha gyanús a levél, próbáljuk meg felvenni a kapcsolatot azzal a céggel, aminek a nevében küldték, ezzel megbizonyosodhatunk róla, hogy az biztonságos-e – adott egy újabb tanácsot Solymos.

Ez is érdekelheti!

Jó hír: jövőre új terméket adnak, ha nem tudják megjavítani a régit

Csak félelmében támad emberre a lakásban megbúvó pók

Egye végig a Szomszédok menüjét!

A telefonon is veszélyben van

A védekezés első lépése, hogy kell egy jó védelmi program. Nem érdemes sajnálni rá azt a pár ezer forintot évente. Már nem csak számítógépekre, de telefonokra is lehet – , sőt erősen javasolt – letölteni víruskeresőt. Ezen felül érdemes kétlépcsős belépési módszert használni, ahol csak lehet. A bankkártyás visszaélések ellen találták ki a bankok a virtuális kártyát. Online vásárláskor mindenképpen érdemes ezt használni. Amit még megtehet, ha bizonyos időnként menti a telefon és a számítógép adatait, így ha bármi ok miatt újra kell telepíteni az eszközt, akkor az adatai megmaradnak.

Ha már megtörtént a baj:

  • Ha a személyes adatait már megadta a csalónak – nem lehet mit tenni.
  • Ha megadta a jelszavát és e-mail címét – gyorsan cserélje le a jelszavát mindenhol, és többet ne használja ezt a jelszót sehol!
  • Bankkártyaadatok – értesítse azonnal a bankot, ők letiltják a kártyát és újat küldenek helyette. Ez azonban pénzbe kerülhet, így inkább legyünk körültekintőek, hogy hol adjuk meg kártyaadatainkat.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors