Aktuális

Karácsony-káosz – Parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

Bors

Létrehozva: 2021.08.10.

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten: Karácsony Gergelyék nem vágják le a gazt, hanem inkább átkeresztelik “méhlegelőnek”. De sajnos félmillió budapesti allergiásnak van oka a szitkozódásra: már megjelent a parlagfű!

Forrás: Metropol

Egyre nagyobb területeken veszi át a méretes gyom az uralmat. Úgy látszik, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a kerületek által megbízott cégek nem látják el megfelelően a dolgukat. Eközben beköszöntött a parlagfűszezon, amely minden 20. embernek okoz kellemetlen tüneteket, sokaknak hetekre, hónapokra pokollá téve az életüket.

Budán szörnyű a helyzet

Korábban megírtuk, hogy a főváros egyik szimbólumán a Gellérthegyen is "elszabadultak" a gyomok. Azonban nem csak itt okoz komoly problémát a parkok kezelése. A nemrégiben átadott 22. kerületi bringaparkban is térdig érő gaz és parlagfű-tenger található. Hasonlóan rossz a helyzet a 11. kerületben a Szerémi úton végig, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriási a gyom. Nem is beszélve a szintúgy 11. kerületben lévő Etele parkról, ahol a nagy gaz mellett jócskán található méretes parlagfű is.

Törvény írja elő a parlagfű irtását

A parlagfű kaszálását, irtását törvény szabályozza. Az, aki a háza előtt vagy a tulajdonában lévő földterületen nem gondoskodik a parlagfüvek irtásáról komoly, több milliós bírságra is számíthat. Ennek ellenére a fővárosi közterületeken hemzsegnek ezek a növények.

Az Etele park környékén élőket felháborítja a terület állapota

A Metropol megkérdezte a környéken élőket, mit szólnak a méhlegelőnek elnevezett palagfűtengerről. A véleményük egybehangzó volt, és lesújtó.

Ágnes: Szörnyű, tragikusan néz ki mindenhol. Ez csak kifogás, gondolom, nincs munkás, vagy nincs pénz rá.

Erika: Nem követem annyira a híreket, és érdekes a megnevezés, de a kaszálatlansággal nem értek egyet. Fontos, hogy a méheknek legyen területük, de ezért mindenféle össze-vissza területeket fönntartani… Nem értek vele egyet, szeretném, ha inkább le lennének kaszálva.

Erzsébet: Hülyeség, semmi értelme!

Tibor: Karcagon lakom, ott egész másképp csinálják, ott normálisan levágják. Én nem tudom, hogy itt, hogy vagy mit csinálnak. 

Zsuzsa: Borzalmas, ahogy a környék kinéz. Én 30 éve lakom itt, de ilyen még nem volt. Gaz és szemét mindenhol. Nagyon elkeserítő így sétálni a parkban.

Mária: Hetek óta nem nyírták a füvet a parkban. Már lassan térdmagasságig ér a parlagfű, amelyre a családban is többen allergiások.

Tibor: Ide csak akkor jönnek nyírni, miután esett az eső. Gondolom, majd megoldják egy méhlegelő feliratú táblával a problémát és kész.

A méhész szerint ez így hülyeség

Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva – mondta Szabó Olivér méhész a Ripost7-nek, hozzátéve: a méhlegelőknek szánt magkeverékek nem allergének. A makói méhész tudja, miről beszél: neki is van saját méhlegelője, de ehhez olyan magkeveréket használ, amiben 44 féle növény van. De ahol csak zöld van, tarack vagy parlagfű, oda a méhek és beporzók nem mennek, hiszen nincs táplálékuk.

Egy rendes méhlegelő az allergiások helyzetén inkább javítana, hiszen a magkeverékben lévő növények kiszorítanák a fűféléket, amikre allergiásak az emberek. De ehhez gondozni kell a területet: egyszer át kell szántatni, rendes magkeveréket kell kiszórni, és utána rendszeresen locsolni kell. Nem bonyolult és nem is igazán drága, csak foglalkozni kéne vele. Az nem megoldás, hogy egyszerűen „úgy hagyom” a területet, mert abból csak allergén gaztenger lesz – teszi hozzá a méhész.

Mit tehetünk a parlagfűallergia ellen?

Ha augusztus első felében elkap minket a csillapíthatatlan tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a könnyezés, jó eséllyel mi is allergiásak vagyunk a növényre. Az allergiások számára ez egészen október közepéig gyakran maga a pokol, van aki ilyenkor meg sem tud maradni a szabadban. De mit tehetünk az életünket megkeserítő tünetek ellen?

– Hazaérkezve azonnal dobjuk a szennyesbe az utcai ruhánkat, zuhanyozzunk le, és alaposan mossunk hajat.

– Ha otthon vagyunk, tartsuk zárva a nyílászárókat. A lakásban ajánlatos légtisztító berendezést vagy pollenszűrős klímaberendezést működtetni.

– Akik megtehetik, a válasszák a menekülést: egy két hetes tengerparti nyaralás során biztosan tünetmentesen vészelhetjük át a szezon tetőzését.

– Ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanakkor a patikákban recept nélkül is kaphatók allergia elleni gyógyszerek, szemcseppek és orrspray-k.

– A legjobb módszer azonban, ha magát a gyomnövényt irtjuk ki a környezetünkben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142856_auto_resized.jpg
origo.hu

Három autó karambolozott a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, feszítővágóval mentik az embereket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713508215
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142554_auto_resized.png
metropol.hu

Ezt gondolják kollégái a Delta digitális műsorvezetőjéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135527_auto_resized.jpg
vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713508215
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713508215
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713508215
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/AJBybZq_kkFjUfUJ90wiJ12QbCpIi6bRV2wuUdnjZcw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxOGZlY2EyMjVmNjQ2YWRiNjQ1NmZlYTQ4NjI3ZDYy.jpg
Tragédia

Most jött: halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült