Megszólalt a Borsnak a csontsoványan elhunyt kislány édesapja

Kísérteties hasonlóság van a nemrég meghalt gyöngyösi kislány és a három évvel ezelőtt elhunyt agárdi kisfiú közt. A gyöngyösi apa a Borsnak szólalt meg először.
Kísérteties hasonlóság van a nemrég meghalt gyöngyösi kislány és a három évvel ezelőtt elhunyt agárdi kisfiú közt. A gyöngyösi apa a Borsnak szólalt meg először.

2016. május 12. fontos dátum a magyar kriminalisztika és gyermekvédelem számára. Ezen a napon született ítélet egy 2013-as gyermekhalál ügyében. A szülők és a nagyszülők 15-15 évet kaptak emberölésért, amiért másfél éves gyermeküket, E. Benjámint, kilenc hónapon keresztül éheztették agárdi házukban. A kicsi mindössze 4 kiló 49 deka volt.

Ugyanaznap Agárdtól 143 kilométerre, Gyöngyösön riasztották a mentőket: egy szintén másfél éves, alig három-három és fél kilós csontsovány kicsihez, aki ekkorra már kihűlt. Miként a Bors megírta: a család az agárdihoz hasonlóan zárkózott életet élt. A kőfaragó mesterként dolgozó K. Gusztávot sikerült megszólaltatnunk.

Május 14-én a Bors a helyszínről számolt be a másfél éves gyöngyösi kislány haláláról © Bors

– Kérem, értsék meg, hogy még nem tudok beszélni. Nagyon nagy fájdalom ez most nekünk – mondta az apa. A szomszédok lapunknak arról számoltak be: a család albérletben él a társasházban, az anya a házbeliek köszönését sem fogadta, karácsonykor pedig olyan éktelen vitatkozás volt a K. családnál, ami az ő ünnepüket is tönkretette.

K.-éknak két gyermekük volt, a na­gyobbik négy és fél éves. Az ő felügyeletét egyébként megvonta múlt héten csütörtökön a gyámügy. Az ismerősök szerint 2013-ban a nagyobbik lány is lefogyott, akkor indult eljárás az ügyben.

Ugyanaznap volt ítélet az agárdi ügyben, amikor Gyöngyösön hasonló módon halt meg egy pici © Bors

– Azt mondták, autoimmun emésztési betegségben szenved. Budapestre jártak vele kezelésre – mesélik a szomszédok. A nagyobbik lánynak ma már normális a testsúlya.

A gyöngyösi esetben egyelőre gondatlanságból elkövetett emberölésért ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Az agárdi ügyben végül a szülők mellett a velük élő nagyszülőket is elítélték – a szomszédok szerint Gyöngyösön rendszeresen látogatták a kicsit a nagymamáék –, sőt a gyermekorvost és a kicsit kezelő természetgyógyászt is. Hasonló történhet Gyöngyösön, a család mellett pedig vizsgálhatják a védőnői, gyermekvédelmi szolgálat vagy az orvosok felelősségét is. Állítólag novemberben látta utoljára orvos a kislányt, akkor hét kiló volt, de a kötelező védőoltásokat nem kapta meg.

Felmerült, hogy az agárdi esetben elítélt természetgyógyásznak – aki egy fémpálcával „energetizálta” Benjit – is köze lehet a gyöngyösi esethez, hiszen M. Bertalan a hevesi városban él. Ügyvédje, dr. Szabó Gyula a Borsnak elmondta, hogy ő maga is rákérdezett védencénél, aki határozottan cáfolta, hogy köze lenne az esethez.

Kapcsolódó véleménycikkünk itt.