Megkóstoltuk a Harry Potter-menüt – varázslatos volt! – videó

Ha valaki szereti a különleges ételeket és a jó könyveket, keresve sem találhat jobb helyet a Könyvbárnál. Itt a séf, Debreceni Zoltán nem receptből, hanem könyvekből főz, ráadásul a hűha­élmény sem marad el.
Ha valaki szereti a különleges ételeket és a jó könyveket, keresve sem találhat jobb helyet a Könyvbárnál. Itt a séf, Debreceni Zoltán nem receptből, hanem könyvekből főz, ráadásul a hűha­élmény sem marad el.

A Dob utcai étteremben több szempontból is jól lehet lakni: a pazar ételektől, az elképesztő tálalási kompozíciók látványától és a hozzájuk kapcsolódó történetektől. Az ötletgazda Béky Ildikó és párja, a tulajdonos Szalay Gábor gyermeke­ként tekint a vendéglátóhelyre, ami, bevallom, engem is elvarázsolt. A csapat ezúttal a Harry Potter-könyveket főzte ki nekünk.

Ildikó és Gábor minden részletre nagy gondot fordít © Knap Zoltán

Beszippantott a varázsvilág

Nagyon szeretek olvasni, a va­rázs­lóvilág pedig gyerekként tel­je­sen beszippantott, sorra faltam az újabb és újabb köteteket, amikor pedig várni kellett a kö­vetkező megjelenésére, mindig újrakezdtem Harry, Ron és Hermione kalandját. Szóval sokat kö­szönhetek a Harry Potternek! Épp ezért voltam kíváncsi a Könyv­bárra, amely hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és az a különlegessége, hogy az egész étterem a könyvek világára épül.

A tulajdonosok azt szerették volna, ha a hely hangulata a nappalijukat idézi © Knap Zoltán

Eleinte skan­dináv min­tára, né­hány ha­vonta az otthonunkban főztünk bi­­zonyos te­ma­ti­kák mentén – mesélt a kezdetekről a Vasárnapi Bors­nak Gá­bor. – Vol­­tunk Pöribár, Nemdebár, De­­­guszta bár, s egyszer eszünkbe jutott a Könyvbár, ami annyira jó ötletnek tűnt, hogy nem akartuk így elsütni. Régóta szerettünk volna nyitni egy éttermet, így ezt is felírtuk az ötletlistánkra. Később a sors úgy hozta, hogy az ideális helyet is megtaláltuk hozzá.

Ezután a koncepció felépíté­se következett, amibe Ildi és Gábor is gőzerővel vetette bele magát.

Azt szerettük volna, hogy olyan legyen, mint a nappalink. A polcon könyvek, barátságos hangulat és családias csapat – tette hozzá Ildi.

Hűha, füstöl a tányérom!

Minden hónapra új könyvet vá­lasztanak, amit aztán megpróbálnak az étlapra tenni, természetesen hozzá passzoló dekorációval.

Az előétel a gonosz dementorokat idézte © Knap Zoltán

A felkészülés hosszú folyamat, hiszen el kell olvasni a könyvet, még akkor is, ha már korábban olvastam. Ezután jön az ötletelés, hogyan adjuk vissza a hangulatát az ételeken keresztül. Volt már a Charlie és a csokigyár, a Micimackó, Bridget Jones, Svejk, Trónok harca, A gyűrűk ura vagy épp az Indul a bakterház. Most épp a Harry Potter első öt kötete van terítéken, hiszen ezek mindegyike nagy sláger volt.

Amikor megláttam az előételt, megszólalni sem tudtam a csodálkozástól. A Harry Potter egyik gonosz lényét, a dementort láttam a tányéron. Tintahal tintája színezte feketére, az igazi meglepetés viszont csak ekkor következett, a száraz jégre öntött forró víztől ugyanis füstölni kezdett a tányérom. Szinte megdermedtem az élménytől. Azt hittem, ettől látványosabb már nem jöhet, de tévedtem.

Minőség és látvány harmonikus egysége

Persze nemcsak a menü fogásai, a környezet is tökéletes. Többek között egy hatalmas óriáspók borzolja a vendégek kedélyét.

A dekorációt is mindig a választott könyvhöz alakítják © Knap Zoltán

Minden könyvhöz új dekorációt kell beszereznünk, mondanom sem kell, a padlásunk tele van feliratos dobozokkal. Külön étlap és alátét is készül, amelyeket a visszajáró vendégek lelkesen gyűjtenek. Igyekszünk odafigyelni a részletekre – avatott be Ildikó.

A másik fontos szempont az ételek minősége.

Csak szezonális alapanyagokkal dolgozunk. A levesben, amit most fogtok kapni, például friss gomba van – fűzte tovább a szót Gábor.

A Százfűlé-főzet zöldfűszeres krémlevest rejt friss gombával © Knap Zoltán

A Százfűlé-főzet – azaz zöldfűszeres krémleves – ízvilága valami mennyei volt, amit tetőzött a Teszlek süveg, vagyis egy sütőtökös, édesburgonyás rizottó parmezán chipsszel és töltött pulykamellel.

Mindig szezonális alapanyagokkal dolgoznak © Knap Zoltán

Gömbbe zárt zamat

Egy gyors frissítő fagylalt után újabb főétel következett.

A Jóslatot rejtélyes üveggömb takarja, igazából ez egy marhasteak kéksajtos burgonyapürével © Knap Zoltán

A Jóslat egy marhasteak kéksajtos burgonyapürével és hagymakarikákkal, amit kisméretű gömbakváriummal fedünk le, s tele van füsttel – árulta el a pincér, Bari Attila, mit is látunk a varázsgömb mögött. Ahogy felemelte az üveget, már fel is szállt a füst, az én állam pedig leesett a döbbenettől. A Tűz Serlege volt a desszert, ami nem más, mint kókuszos panna cotta csöppnyi kápia paprikával és málnafagyival megbolondítva.

A Tűz Serlege valójában kókuszos panna cotta málnafagyival © Knap Zoltán

A remek társaságban, kiváló ételek mellett, jó könyvekről beszélgetve szinte elrepült az este, ezért ha elfogadnak egy tanácsot, szánjanak elegendő időt erre a nem mindennapi élményre.