Megkeserítik életünket a félelmeink

Gyakran a látszatra sikeres embereket is nyomasztó félelmek mardossák. A tudatalattinkba beépült tévhitek rossz döntésekre ragadtathatnak, tönkreteszik a kapcsolatainkat, rágják a lelkünket, mint kukac az almát.
Gyakran a látszatra sikeres embereket is nyomasztó félelmek mardossák. A tudatalattinkba beépült tévhitek rossz döntésekre ragadtathatnak, tönkreteszik a kapcsolatainkat, rágják a lelkünket, mint kukac az almát.

Egy felmérés szerint a legtöbben a nyilvános szerepléstől félnek, de van, aki a ráncoktól, a kopaszságtól, a bogaraktól-férgektől vagy éppen a szüléstől tart.A legtöbben nem beszélnek róla, mert úgy érzik, nevetségessé válhatnának, de mindennapi életüket megkeseríti a titkos rettegés.

Egy amerikai komikus, Jerry Seinfeld a szórakoztatóestjén azt mondta: a legtöbben szívesebben feküdnének a koporsóban, mint hogy elmondják a búcsúbeszédet. Még a halál sem olyan rémisztő, mint a nevetségessé válás. Dr. Ruska Éva pszichológustól sokan éppen az életüket megbénító félelmeik miatt kérnek segítséget.

– Jár hozzám egy hölgy, aki nagyon szeretne gyereket, de egyben fél is tőle. Nem magától a szüléstől tart, hanem az aggasztja, hogy a kicsi megszületése élete végéig tartó kötelezettséget és felelősséget jelent – meséli a szakember. – Sokan tartanak az egyedülléttől és ­attól is, hogy elhagyják őket. Rohamosan emelkedik a pánikbetegek száma is, ami a fokozódó stressz következménye.

S megjelent egy újabb félelem is: február óta három olyan páciens is ­be­jelentkezett, aki szexuális irányultságában kezdett kételkedni. Felnőttként, párkapcsolatban élve döbbentek rá arra, hogy valójában nem tudják, melyik nemhez is vonzódnak. Egyre többen tartanak attól, hogy a többség által még mindig megvetett kisebbséghez tartoznak – vélekedik a szakember.

A nők esetében gyakoribb az öregedéstől való félelem, pontosabban inkább attól tartanak, hogy megcsúnyulnak, ráncosak lesznek, és nem kellenek többé a férfiaknak. Az erősebb nem viszont az impotenciától retteg.

Nagy Szilvia Theta Healing-oktató gyakran találkozik mélyen a tudatalattiba száműzött félelmekkel.

– A Theta Healing viszonylag fiatal módszer, egy hatékony és egyszerű technika, amelynek segítségével lecserélhetjük „rossz programjainkat”, így többek közt megszüntethetjük azokat a félelmeinket, amelyekről sokszor nem is tudjuk, mikor és hol keletkeztek – magyarázza a módszer hazai elterjesztője. – Mélyen gyökerező hitrendszereink, meggyőződéseink, amiket az előző generációk és saját kisgyermekkorunk történései alakítottak ki, gyakran akadályokká válnak.

Sokszor nem is tudjuk, miért hoztunk rossz döntést, vagy miért vagyunk boldogtalanok, sikertelenek, betegek, pedig az ok egyszerű: a tudatalattiba ­be­épült félelmek, ítélkezések, előítéletek megakadályozzák a személyiség kibontakozását. Ezért fontos, hogy megkeressük és „átprogramozzuk” ezeket.

Erre több módszer is van, a kineziológiától az agykontrollig, a Theta Healingtől a regressziós hipnózisig, és persze sokat segíthet egy pszichológus. Ki-ki választhat kedve és pénztárcája szerint. Egy biztos: nem érdemes egy életen át cipelni irreális félelmeinket.