Megalázzák az alsóörsi mészárlás rendőráldozatát

A két hete elgázolt rendőr főhadnagyot már másnap hősi halottá nyilvánították, Gamauf János főtörzs esetében azonban bizonytalankodik a rendőrség. Talán amiatt, mert elterjedt, hogy gyengéd szálak fűzték gyilkosához?
A két hete elgázolt rendőr főhadnagyot már másnap hősi halottá nyilvánították, Gamauf János főtörzs esetében azonban bizonytalankodik a rendőrség. Talán amiatt, mert elterjedt, hogy gyengéd szálak fűzték gyilkosához?
17 golyó repült a tárból
Az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja. Kertész Imre főügyész közölte: a főtörzsőrmester éppen a Ford Fiesta gumiabroncsát ellenőrizte, amikor a gyilkos tüzet nyitott. 17 golyót lőtt ki a tárból, sorozatlövést is leadott. Később jobb halántékához emelve fegyverét öngyilkos lett. Az autójában négy fegyvert találtak, köztük egy gépkarabélyt, az elsődleges szakértői vélemények szerint Gamauf főtörzsre is ebből adták le a lövéseket.
Az elgázolt Radovic Dusánt egy nap alatt hősi halottá nyilvánította a rendőrség, az Alsóörsön lelőtt Gamauf Jánossal kapcsolatban nem foglal állást az ORFK. Ismeretes: a főtörzsőrmestert szolgálatteljesítés közben lőtték szitává. Éppen a szokásos lelkiismeretességgel végezte munkáját, amikor Sz. Bálint svájci-magyar kettős állampolgár hátulról golyózáport zúdított rá. Tegnap azt tudakoltuk az ORFK-tól: hősi halottá nyilvánítják-e a főtörzset, gondoskodnak-e a temetéséről, segítik-e anyagilag gyászoló édesanyját? Késő délután csak annyit közöltek: erre még nem tudnak válaszolni.

Valószínűleg a rendőri vezetés is zavarban van az alsóörsi ügy miatt, ugyanis már a gyilkosság napján felmerült, hogy Gamauf főtörzs és gyilkosa szerelmi viszonyban állt egymással. Lapunknak több alsóörsi lakos beszélt a homoszexuális kapcsolatról, állítólag egy, a tetthelyhez közeli bárban többször látták együtt őket félreérthetetlen helyzetben. Gamauf Jánosnak nem volt barátnője, felesége és gyermeke sem. Az interneten egy melegeknek szóló portálon is elköszöntek tőle.

A pontos körülményeket a vizsgálat tisztázza, mindenesetre lapunk szerette volna megtudni, hogy napjainkban a homoszexualitás kizáró ok-e a rendőri állományba való felvételhez, egyáltalán jogukban áll-e a nemi identitás firtatása. Egy nyugállományú ezredes ugyanis úgy vélekedett: korábban kizáró okként, zsarolásra esélyt adó kockázati tényezőként kezelték a melegséget. Környezettanulmányt végeztek a felvételiző családjában, ismerősi körében, és ha bebizonyosodott, hogy az illető homoszexuális, akkor egyéb indokokkal eltanácsolták. Az ORFK sajtóosztályán közölték: az illetékes szakterület még dolgozik a válaszon.

A gyilkosról, Sz. Bálintról egyelőre kevés információ látott napvilágot. A Bors megtalálta a férfi Alsóörsön élő nagymamáját, Annus néni házából rálátni a tisztásra, ahol Bálint agyonlőtte magát. Az asszony nem nyilatkozik. Szomszédai szerint Annus néni lánya évtizedekkel ezelőtt költözött Svájcba, ott ment férjhez, a fia ott született. Bálint csak nyaranta járt haza, a férfi igen jól szituáltnak tűnt. Zárkózott volt, általában köszönt, és már ment is tovább. Azt senki sem érti, honnan lehetett több fegyvere.

Miközben javában zajlik a különös eset vizsgálata, a tragédiába véletlenül belecsöppenő Zala megyei fiatalok még most is sokkos állapotban vannak. A 21 éves alibánfai főiskolás, Németh Ádám a barátja, T. Zoltán karjaiban halt meg. Kocsijukat K. Benjámin vezette. A Bors úgy tudja: a fiú magát okolja a történtekért. Õ akart átmenni Füredről egy másik szórakozóhelyre, így keveredtek az alsóörsi Loki útra, ahol kitört a végzetes lövöldözés. Benjámin édesapja lapunknak azt mondta: nem tudják felfogni ezt a borzalmat.
– A fiam is csak azért menekült meg, mert kiszállt az autóból az igazoltatáskor – sírta el magát K. Lajos.

S. D. - G, J. - Cs. R.