Aktuális

Le tudnánk lassítani az öregedésünket

Bors

Létrehozva: 2018.11.28.

Az öregedés olyan egyirányú folyamat, amit nem lehet feltartóztatni. A tudománynak és a jobb életkörülményeknek hála ugyanakkor egyre tovább él az ember, a gond csak az, hogy a plusz­évek nem egészségesen telnek.

Forrás: Thinkstock

Légy boldog és tovább élsz!

Mi a hosszú élet titka? – teszik fel rendszeresen a kérdést olyan idős embereknek, akik száz éve vagy akár még annál is régebben születtek. A válaszok alapján nehéz lenne megmondani a tuti receptet. Van, aki szerint a napi egy pohár bor az „életelixír”, van, aki egyszerűen csak egészségesen él, ám a matuzsálemi kor titkaként a boldogság mindig szerepel a válaszok között.

De mi kell a boldogsághoz? Az úgynevezett kék zónák lakói – a japán Okinava szigetén, az olasz Szardínia egyes részein, a görög Ikarián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten és a kaliforniai Loma Linda területén élők – különösen hosszú életre számíthatnak. Ezekben az emberekben genetikailag semmi eltérő nincs a máshol élőkhöz képest. Hosszú életüket intenzív szociális kapcsolataiknak és életmódjuknak köszönhetik – írja a Qubit.hu-n megjelent szakcikkében Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa. A magas életkor elérésében az egészséges étkezés, az iskolázottság, a fizikai tevékenység, a gyermekkori körülmények, de még a szülők egészsége is fontos tényező. 

Mi derült ki a laborban?

Tény, hogy a laboratóriumi állatok jóval tovább élhetnek, mint vadon élő társaik, és öregedésük mechanizmusa hasonló az embe­réhez. Egészségi állapotukon a genetikai be­avatkozások is javítottak, és az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok átültetése is fiatalító hatású lehet. Ha fiatal halakból középkorúakba viszik át ezeket, utóbbiak tovább élnek. Embereknél az inzulinérzékenység fokozható azzal, ha sovány donorok székletkivonatát anyagcserezavarral küszködő páciensekbe viszik át. A fiatal egerekből idősekbe átvezetett vér sok elöregedett szövet őssejtjeinek működését javította. Az emberi köldökzsinórból származó vér, vérplazma, plazmafehérjék pedig javítják idős egerek hippokampuszának működését. Ennek az agyterületnek főként az emlékezésben van szerepe.

Hosszabb élet = több betegség

Az emberi élet meghosszabbodásával azonban nem jár feltétlenül együtt a várható egészséges élettartam megnyúlása. Magyarán: egy átlagos ember az életévei akár egyötödében is küzdhet időskori betegségekkel. A hosszabb élet az időskori be­tegségek elterjedésével is jár – hívja fel a figyelmet Kubinyi. 

Az idősek életminőségének javítása, a betegségek visszaszorítása nem elérhetetlen cél, csak rá kellene jönni, miért bírnak tovább egészségesek maradni a matuzsálemi kort megért emberek. A rendkívül hosszú életkor hátterében eddig egyetlen gént, az apolipoprotein E-t (APOE) sikerült azonosítani, ami a koleszterin szállításában játszik szerepet. Azokban a családokban, ahol gyakori a hosszú életkor, ritkábban tapasztalható szívkoszorúér-betegség, rák és kettes típusú cukorbetegség, továbbá a szervezet immunrendszere és anyagcseréje is jobban működik.  
Mihelyt az ember elhagyja a harmincat, csökkenni kezd a test csont-, porc- és izomtömege, és növekszik a hasi zsír aránya. Megváltozik a hormonrendszer, rugalmatlanná válnak az erek, ami a szív- és agyműködésünkre is kihat. Ezek az önmagukban apró változások adódnak össze és betegíthetik meg az embert. 

A hetven év felettieknek legalább a fele több betegséggel is küzd, 30 százalékuk öt vagy még ennél is több gyógyszert szed. A kórházi beutalók jelentős százaléka ezeknek a gyógyszereknek (véralvadásgátlóknak, vérnyomáscsökkentőknek, vércukorszint-szabályozóknak) a mellékhatásaira vezethetők vissza. 

Öregítő fehérjék

Öregítő fehérjék Öregedést irányító fehérjéket találtak magyar kutatók pár hónappal ezelőtt. Az ELTE Genetikai Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói egy algoritmussal jellemezték huszonnégyezer ember fehérjéjét, és azt hazározták meg, hogy ezek közül melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban. A következő lépés az lesz, hogy kísérletekkel is be kell bizonyítani a fehérje ilyen szerepét.

Nem vagyunk egyformák

Magát az öregedést természetesen nem lehet megfékezni, hiszen „papíron” mindenki csak idősebb lesz az idő múlásával. A hatásait azonban többféle módon próbálták már kiküszöbölni. Cukorbetegeknél hatékony a helyes diéta és a kellő mozgás, utóbbival azonban a magas vérnyomás is megelőzhető, és az agytérfogat csök­kenése is lassítható. A kalóriabevitelt is érdemes visszafogni, D-vitamint szedni és néha koplalni is. A probléma az ELTE etológusa szerint viszont az, hogy az ilyen „intézkedésekre” nem mindenki reagál ugyanúgy.

Az izomtömeg-csökkenésben szenvedő idősek például jól reagálhatnak a fehérjében gazdag diétára, a középkorúaknál ugyanakkor ez növeli a rák kialakulásának veszélyét. Ahhoz, hogy egyénre szabott terápiát alakíthassunk ki, jobban meg kell értenünk, hogy életkortól függően milyen öregedési mechanizmusok játszanak szerepet az egyes szövetekben. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156540_auto_resized.jpg
origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27363_resized.jpg?avcount=1713898214
origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154911_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153686_auto_resized.jpg
vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27360_resized.jpg?avcount=1713898214
origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713898214
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713898214
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156790_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Életveszély az Ázsia Expressz forgatásán, azonnal riasztottak mindenkit

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi