Aktuális

Közleményt adott ki az Európai Gyógyszerügynökség: ezt derült ki a vakcinákról

MTI

Létrehozva: 2021.06.17.

EMA: az engedélyezett oltóanyagok védelmet nyújtanak a vírus domináns törzseivel szemben

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája védelmet nyújt a vírus összes domináns törzseivel szemben - közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője csütörtökön.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség illetékese arra reagálva, hogy a német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen, kijelentette: az EMA nem határoz meg 50 százalékos hatékonysági küszöböt a koronavírus elleni vakcinák esetében. Elmondta, az ügynökség felkérte az érintett gyógyszergyártókat, készítsenek tanulmányokat, amelyek lehetővé teszik oltóanyaguk minimális, 50 százalékos hatékonyságának bizonyítását. Az EMA-nak teljeskörű vizsgálati adatokra van szüksége ahhoz, hogy alaposan értékelhesse az oltóanyagok előnyeit és kockázatait - mondta.

Felidézte, az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca-oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma, ezért a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta. Az oltóanyag esetében a szindrómát fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként" - közölte.

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban közölte azt is, hogy az Egyesült Királyságban gyűjtött adatok azt mutatják: a brit-svéd vállalat Vaxzevria nevű vakcinával végzett első beoltás is már hatásos az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes, Delta nevű variánsával szemben, de a második adag beadása jelentősen növelné a védelmet. A hatékonyság fokozása érdekében fontos lenne, hogy lerövidüljön a két dózis beadása közötti időszak - mondta.

Az azonos típusú, de különböző gyártók által készített oltóanyagok együttes alkalmazására vonatkozóan azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján a vakcinák "keverése" jó stratégiának tűnik, a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatban azonban még kevés vonatkozó bizonyíték áll rendelkezésre a teljes hatékonyság megállapítására. Fontosnak nevezte, hogy több információk álljanak rendelkezésre a gondos ellenőrzéshez. Noha folynak ez irányú vizsgálatok, ebben a szakaszban még nem lehet egyértelmű ajánlást megfogalmazni a koronavírus elleni vakcinák együttes használatának hatékonyságáról - mondta.

Emlékeztetett, a gyógyszerügynökség jelenleg négy oltóanyag, a német Curevac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz Szputnyik vakcinák hatékonyságát vizsgálja. Az oltóanyagok folyamatos felülvizsgálata addig folytatódik, amíg az EMA elegendő bizonyítékkal nem rendelkezik egy hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásához - közölte.

Hozzátette: az EMA továbbra is szoros figyelemmel kíséri az unió területén ideiglenes használatra engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos adatot és tapasztalatokat.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088437_auto_resized.png
origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711721114
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711721114
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711721114
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét