Aktuális

Keresik a gyilkost: István tudja, ki hazudik

Hunyadi Áron

Létrehozva: 2014.01.20.

Át lehet verni a hazugságvizsgálót? Krispán István rendőrségi poligráfos szaktanácsadó szerint ez a laikusok által ismert módszerekkel lehetetlen. Ő a hazai poligráfos vizsgálatok atyja, számos gyilkos leleplezője. Még Brad Pittet is ő látta el tanácsokkal, amikor Budapesten forgatott.

Milyen nagy ügyekben leplezte le a tettest a hazugságvizsgáló berendezés, más néven poligráf?

Először 1978-ban használtuk: Zsámbokon egy hölgy eltűnt, italozást követően. Egy négyfős társasággal volt, őket vizsgáltuk meg. Kiderült, hogy az egyikük megölte, majd felszedte verandája burkolatát, elásta a holttestet, és visszarakta a járólapot.

Azóta legalább ötezer vizsgálatot végeztem. Így sikerült például lebuktatni az egyik legkegyetlenebb magyar sorozatgyilkost, Nemeskéri Gusztávot (Nemeskéri 1996 és 99 közt négy embert lőtt agyon. A kutyatenyésztéssel foglalkozó férfi egy argentin kutyatenyésztővel kezdte, majd a díjbeszedőt, a postást, és saját féltestvérét is meggyilkolta. Egyiküket a kertben ásta el, majd az áldozat fölé egy kennelt épített – a szerk.).

A Fekete Angyal néven elhíresült ápolónő ügyében is sokat segített a poligráf. Őt végül hat esetben találták bűnösnek, de ennél is több esetnél merült fel a neve a nyomozás során.

Ha jól tudom, legutóbb a Soroksáron meggyilkolt kocogó nő és a Tápiószelén agyonvert kétéves kislány ügyében végeztek ilyen vizsgálatot. Eredményre vezetett?

Folyamatban lévő bűnügyekről nem beszélhetek.

Át lehet verni a hazugságvizsgálót?

Gyakorlatilag nem. Persze volt, aki próbálkozott már a filmekben látott trükkökkel, például azzal, hogy rálép egy rajzszögre (ettől a gép az izgalmi állapotot tekinti alapnak, a szerk.), de még a gép sem kell, hogy ez kiderüljön. Kirázattuk a cipőjéből a szöget, és folytattuk a vizsgálatot.

Ha egy – a személyiségjegyei alapján erre egyébként alkalmas – személyt a kivédés technikájában is jártas szakember készít fel a vizsgálati szi- tuációval megegyező körülmények között, megfelelő technikai háttérrel, akkor elképzelhető, de Magyarországon nem tudok ilyen embert. A vérnyomás mellett a légzést és a galvános bőrreakciót vizsgáljuk. Ez azt jelenti, mennyire izzad a bőr, milyen az elektromos árammal szembeni ellenállása.

A szerkezet alig nagyobb egy DVD-lejátszónál. Nem így képzeli el az ember, a filmekben sem ilyen.

Biztosan azokra a gépekre gondol, amik még analóg módon működtek, és tintával írták egy papírra az eredményeket. Régebben persze ilyet használtunk, sőt a Magyarországon forgatott Kémjátszma című filmben is az én egyik régebbi poligráfom szerepel. Elmentem a forgatásra, ahol a két főszereplő, Robert Redford és Brad Pitt érdeklődve hallgatta az instrukcióimat. Profik voltak, nagyon figyeltek minden szavamra.

A Lindbergh bébi ügye volt az első

Az első kutatásokat már a 19. század végén elkezdték, de igazán az első világháborút követően fejlődött a tudományterület. Például az amerikaiak az első világháború alatt szerették volna kiszűrni a fogolytáborokban lévő német titkosszolgálati ügynököket. Ekkor még csak a vérnyomást mérték, később ez kiegészült a légzés és a galvános bőrreakció vizsgálatával a 20-as, 30-as években.

Az első nagyobb nyilvánosságot kapott ügy, amit így oldottak meg, a Lindbergh bébi elrablása és meggyilkolása volt. Magyarországon az ötvenes években „imperialista” hazugságnak és trükknek tartották a poligráfot. A hetvenes években Krispán István kezdett el vele foglalkozni a Belügyminisztériumban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714049117
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714049117
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra