Karonfogva kísérte egymást Pécsi Ildikó és Béres Ilona

Átadták a Magyar Filmakadémia életműdíjait, amelyeket olyan nagyságok vehettek át, mint Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly és Pécsi Ildikó.
Átadták a Magyar Filmakadémia életműdíjait, amelyeket olyan nagyságok vehettek át, mint Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly és Pécsi Ildikó.

Mind a négy színművész legemlékezetesebb filmes alakításaiból levetítettek egy összeállítást, majd mindannyiukról felolvastak egy-egy laudá­ciót. A Bors érdeklődésére Bé­res Ilona és Pécsi Ildikó könynyekig hatódva mondott kö­szönetet a díjért.

Nagyon megható, és megtisztelő az életműdíj, de az embernek persze sohasem szabad elbíznia magát. Nagy meglepetés volt egyébként, mert az én műfajom sokkal inkább a színház, ezt pedig ugyebár a filmes munkáimért kaptam. Noha sokáig nem filmeztem a MaFilm égisze alatt, de amikor végre visszatértem, akkor megkaptam a kritikusok díját, ami szintúgy egy hatalmas elismerés volt, s visszaigazolás, hogy jó helyen vagyok.

Szinte együtt kezdték fantasztikus pályafutásukat. Pécsi Ildikó és Béres Ilona az 1962-es Aranyember című filmben szerepelt együtt © IMDB

Még akkor is, ha a film a színházzal ellentétben a balkézről jött szerelmem – mond­ta a Borsnak Béres Ilona, aki köszöni szépen, jó egészségnek örvend, noha 77 évesen jó, ha van mellette valaki, akire támaszkodhat.

Béres Ilona hatalmas elismerésnek tartja a díjat © Végh István

Karonfogva kísértük egymást a színpadra, ezt már máshogy nem is lehet. Elég sokan betegek vagyunk ahogy látom, de remélem, hogy gyógyulunk mindnyájan – zárta a Borsnak mosolyogva az immár 22. díját ki­érdemelő művész, akitől Pécsi Ildikó vette át a szót.

Szinetár Miklós adta át az életműdíjat Pécsi Ildikónak © Végh István

– Májusban leszek nyolcvanéves vagy kilencven, nem is tudom. Már nem számolom, mindenesetre fantasztikus érzés, hogy megérhettem az életműdíjat, és azokat a szavakat, amiket Szinetár Miklós intézett hozzám.

A mintegy három órán át tartó gála után a díjazott színművészek egymásnak is gratuláltak. © Végh István

Hihetetlen volt visszanézni ezeket a kis filmbejátszásokat is, és miközben néztem, minden emlék előtört bennem. Még az is, hogy a férjem, édes jó Lajosom az Aranyember forgatása alatt szeretett belém, és döntötte el, hogy nőül vesz.

Mosolyogva vette át az elismerést Cserhalmi György © Végh István

Ennek immár 58 éve. Hálás vagyok az életemért, még ha az elmúlt évek nagyon is próbára tettek minket, de próbálok csak a szépre emlékezni.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors