Kaposvári gyermekotthon – Négy évet kaphat a társát alázó tini

Szinte biztos, hogy elzárás vár arra a 16 éves fiatalra, aki nemrégiben egy kaposvári gyermekotthonban súlyosan bántalmazta az egyik társát. Letartóztatásáról hétfőn dönt a bíróság.

Szinte biztos, hogy elzárás vár arra a 16 éves fiatalra, aki nemrégiben egy kaposvári gyermekotthonban súlyosan bántalmazta az egyik társát. Letartóztatásáról hétfőn dönt a bíróság.

Sokkolta a közvéleményt a felháborító felvétel, amin az látszott, hogy egy fiatal sírásig verte és rugdosta a szobatársát egy kaposvári intézetben. A 16 éves P. Károlyt és a felvételt készítő cinkosát pénteken elfogta a rendőrség, az erőszakos tinit pedig őrizetbe is vették. Súlyos testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsítják. Sorsáról ma dönt a kaposvári bíróság, vélhetően előzetes letartóztatásba fog kerülni.

Előállították a videó készítőjét is, aki meg sem próbálta leállítani a verekedést © Police.hu

Orrvérzésig verte

Ahogy a Bors már megírta: a felháborító videón jól látszik, hogy Károly perceken keresztül bántalmazza a szobatársát. A fiatal sírásban tör ki az ütésektől, Károly pedig egyszer úgy arcon rúgja, hogy elered a vér az orrából. Az erőszakot csak akkor hagyja abba, amikor benyit az egyik nevelő a szobába. A történteket Károly egyik barátja, O. Roland kacarászva rögzítette a telefonjával, miközben biztatta a haverját a további bántalmazásra. A történtek után azonnali vizsgálat indult. Az egyik ott dolgozó nevelő az eset után levelet írt: szerinte nap mint nap vért izzadtak ezekkel a gyerekekkel.

Börtön vagy javító?

Dr. Györei Péter ügyvéd a Borsnak elmondta: mivel a 16 éves bántalmazónak súlyos testi sértés kísérlete miatt kell felelnie, így akár négy év büntetésre is számíthat.

A bántalmazó 16 éves fiút súlyos testi sértés kísérletével gyanúsítják © Police.hu, Bors

– Ha még nem volt büntetve a szóban forgó fiatal, akkor börtön helyett javítóintézetben kell majd letöltenie a büntetését. A súlyos testi sértés büntetési té­tele alapvetően 3 év, de ezen esetben szinte bizonyos, hogy fennállhat az aljas indíték is, ami 1-től 4 évig terjed – mondja az ügyvéd.

Rengeteg a szökés

A gyermekotthonokból rendszeresek a szökések. Nagy László, aki hosszú évek óta foglalkozik az eltűnt emberek keresésével, mindezt napról napra tapasztalja.

– Sajnos azt látni, hogy rengeteg fiatal szökik meg az intézetekből. Sok az erőszak, rengeteg deviáns, ma­gatartás- és viselkedészavaros gyerek kerül be. Ők gyakorta már korábban is eltűntek. Visszamennek a családjukhoz, a zavaros környezetbe, ahonnan már egyszer kiemelték őket, és folytatják a semmi formában nem jó, zűrös életüket. Ez ellen rendszerszinten kellene tenni, mert mi és a nevelők is tehetetlenek va­gyunk – véli Nagy László.