Joli nénit utcára teheti a végrehajtó

Egy közel félmillió forintos számlatartozás mellett újabb pénzköveteléssel kell szembenéznie Szilágyi István özvegyének. Egy végrehajtó cég egy régi gázszámlatartozás miatt utcára juttathatja az özvegyet.
Egy közel félmillió forintos számlatartozás mellett újabb pénzköveteléssel kell szembenéznie Szilágyi István özvegyének. Egy végrehajtó cég egy régi gázszámlatartozás miatt utcára juttathatja az özvegyet.

Alig néhány napja érkezett egy 430 000 forintos díjbeszedő számla Jolika nénihez, amit egy 61 ezer forintos hulladékgazdálkodási tartozás követett. A kisebb összeget jó szándékú segítők azonnal kifizették Szilágyi István özvegye helyett, de a helyzet most tovább romlott.

– Most kaptam egy végrehajtótól levelet, gáztartozás miatt akarnak pénzt tőlem, pedig úgy tudom, hogy több mint tíz éve nincs gáz a lakásban, kikötötték – mondja a Borsnak Jolika, aki nyilvánvalóan már régen elvesztette a kontrollt a család anyagi ügyei felett. – A segítőim telefonáltak, hogy megtudják, mennyi a tartozás, de nekik nem adnak tájékoztatást, én viszont nagyon nehezen mozgok, nem tudok bemenni személyesen meg­kérdezni.

Lapunk információja szerint egy 2004–2009 közötti gázszámlatartozásról van szó, ami a végrehajtó cég szerint nem évült el ilyen sok idő alatt. A szakértő szerint mivel ez az ügy már végrehajtás alatt van, Jolika egyetlen esélye, ha pert indít.

– A végrehajtás megszüntetése ellen pert kellene indítania az özvegynek – mondja dr. Nagy József ügyvéd. – Lehetőség van arra is, hogy részletfizetést kérjen, ha nem tud fizetni, akkor a végrehajtó az ingóságon vagy az ingatlanon végrehajtást kérhet. Összegtől is függ, ha van nyugdíja, akkor nyugdíjból is tudja tiltani a tartozást. Ha Jolika nem fizet, napokon belül utcára kerülhet, nincstelenné válhat. Ráadásul nem képes egyedül utánajárni az összes zűrös ügynek, melyet a fia halmozott fel az elmúlt években. A Bors úgy tudja, az inter­net bekötésével is problémák merültek fel, mivel kiderült, hogy már van szerződés Szilágyiék nevén, de azt Péter kötötte, tartozás van rajta, és csak ő intézkedhetne.

Az ügyben kerestük a végrehajtó céget, de tegnap délután senki nem vette fel a telefont az irodában.