Jobb, ha tudja: Ezeket tegye, ha nem tudja kinyitni az autóját

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy kizárta magát a kocsijából. Számos oka lehet, ha nem tudja kinyitni az ajtót. Lehet, hogy lemerült az akkumulátor, vagy bent felejtette a kulcsot, vagy éppen nem szakszerűen cserélt elemet a távirányítóban.
Szinte mindenkivel előfordult már, hogy kizárta magát a kocsijából. Számos oka lehet, ha nem tudja kinyitni az ajtót. Lehet, hogy lemerült az akkumulátor, vagy bent felejtette a kulcsot, vagy éppen nem szakszerűen cserélt elemet a távirányítóban.

Szabó Dénes autózárnyitó specialista szerint több megoldás is kínálkozik, amivel hosszabb-rövidebb idő alatt újra bejuthatunk. A szakember Németországban és Angliában is tanult, mivel idehaza nem voltak olyan képzések, ahol fejleszteni tudta volna a tudását.

– Sosem hittem volna, hogy hivatalosan autónyitással fogok foglalkozni, és ezt oktatni is fogom. Pályafutásom alatt már több mint ötezer autózárat nyitottam ki. A kocsin kívül rekedést régebben még a karoszszérialakatosok orvosolták, sőt, sokszor akár még házilag is meg lehetett oldani a problémát. A 90-es évektől azonban már egyre bonyolultabb zárrendszerekkel látták el az autókat, amivel természetesen nem a slusszkulcsot elhagyó tulajdonosokkal akartak kibabrálni, az volt a céljuk, hogy megnehezítsék az autótolvajok dolgát.

© UNSPLASH

Az 5 leggyakoribb ok

1. A járműben felejtett kulcs.

2. Lemerült akkumulátor.

A régi hagyományos zárak helyére egy elektromosan vezérelt központi zár került, aminek a működéséhez 6V áram kell. Bizonyos típusoknál ha nincs ennyi, akkor többnyire még kulccsal sem működik a zár.

3. Elromlott a távirányító.

Ilyenkor általában a távirányító nem ismeri fel az autót, elveszti a programozását. Ez akkor is előfordulhat például, ha valaki otthon cseréli ki az elemét. Egyesek úgy védik az autójukat a betörés ellen, hogy eltakarják a kulcsnyílást, így csak távirányítóval lehet kinyitni az ajtót. Viszont, ha a távirányító elromlik, náluk még nagyobb a baj, ezért érdemes valami vészmegoldást kitalálni.

4. Probléma van a zárral, mert elromlik, feltörik, vagy eltörik.

5. Elhagyta a kulcsot.

Ez is érdekelheti

Két mozdulattal hatmilliós autót nyerhet tőlünk!

Feltörték VV Béci kocsiját: 150 ezer forintja és több személyes dolga bánta

Folyamatosan a kuplungon tartja a lábát? Tönkre fogja tenni vele a kocsiját!

Néhány márka problémásabb

Vannak olyan német gyártású gépjárművek, amiknél ha először a csomagtartót vagy a hátsó ajtót nyitjuk ki a távirányítóval, és pakolás után ezt lecsukjuk, de a kulcs a csomagtartóban maradt, az autó pár perc múlva lezárja önmagát és nem tudjuk kinyitni.

– A probléma megelőzhető egy kis előretekintéssel. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy legyen két kulcsa az autójához. Az egyiket tartsa egy biztonságos helyen, távol a másiktól, akár a párunkra is rábízhatjuk – mondta Szabó Dénes, akinek a másik tanácsa, hogy vezetékezzük ki az autót, vagyis egy pluszkábelt húzzunk ki az autón kívülre, hogy elérhető legyen az autó zárt állapotában is, így az akkumulátort könnyebben fel tudjuk tölteni.

Érdemes betörni az ablakot?

Ez olcsó és gyors módszer, de törött ablakú kocsival nem lehet közlekedni, és nyílt utcán nem is parkolhatunk vele. Nem jó megoldás a barkácsolásban jártas ismerős sem, aki a YouTube-videók segítségével próbál bejutni a kocsiba. Az autómentők sem tudnak mindig segíteni, csak annyit tehetnek, hogy egy dróttal benyúlnak és meghúzzák a kilincset, de ez sem működőképes az összes autónál, ráadásul az autót is összekarcolhatják közben.

A legjobb megoldás, ha olyan szakembert hívunk, aki kifejezetten autózárakkal foglalkozik – figyelmeztet a szakember.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors