Aktuális

Jelölik februártól a megbízható étrend-kiegészítőket

Bors

Létrehozva: 2018.01.30.

Jelölést kapnak februártól a biztonságos étrend-kiegészítők. A most induló programmal elsősorban a vásárlók biztonságérzetét szeretnék növelni.

Forrás: Thinkstock

Ezt a jelet keressük: zöld körben fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld É betű látható – februártól így jelölik azokat az étrend-kiegészítőket, amelyek biztonsággal fogyaszthatók.

A programot, amelyben országszerte több mint ezer gyógyszertár vesz részt, azért hívták életre, mert az ilyen termékek piaca folyamatosan bővül, szabályozás viszont alig vonatkozik rájuk. Az étrendkiegészítők forgalmazását ugyanis csupán be kell jelenteni a hatóságoknak.

– Számos olyan készítmény is hozzáférhető például az interneten, amely ellenőrizetlen forrásból származhat, és adott esetben veszélyeztetheti is a fogyasztók egészségét. Ezért fontos, hogy a gyógyszertárakban csak olyan terméket lehessen kapni, amely minden előírásnak megfelel, és bizonyítottan gyógyhatású – magyarázta az intézkedést az erről szóló sajtótájékoztatón Bérci István, a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének elnöke.

A kezdeményezés már egy éve elindult, a gyógyszertáraktól akkor bekérték a szándéknyilatkozatot, csatlakoz­nak-e a programhoz. A szegedi Kígyó Patika már akkor jelezte részvételét, Gyurisné Török Éva patikavezető azonban úgy fogalmazott, egyelőre nem látja át ennek az intézkedésnek a hátterét.

– Mindig pártoltam, hogy legyen egy hatóság vagy csoport, amely az étrend-kiegészítőket felügyeli, de nem látom, mi változik majd a jövőben ezen a területen. Arról ugyanis nincs szó, ki vizsgálja majd ezeket be. Úgy látom, mostani formájában ez a program inkább csak a vásárlók felé ad egy biztonságérzetet, amely szerint a résztvevő patikákban árult termékek biztonságosak – hansúlyozta a patikus.

Mit tekinthetünk étrend-kiegészítőnek?

Nemcsak a vitaminokat értjük az étrend-kiegészítők alatt: ide tartoznak a gyógynövény- és nyomelemtartalmú készítmények is. Ezek forgalma az egészségtudatosság erősödésével folyamatosan nő, hiszen nem egy betegség kezelésére, hanem annak megelőzésére szolgálnak. A most induló programhoz minden ilyen terméket gyártó és forgalmazó cég csatlakozhat, amely vállalja, hogy csak hamisításmentes, minőségi garanciával rendelkező étrend-kiegészítőt szállít, illetve forgalmaz. A védjegyet használó gyógyszertárak listája megtalálható a MÉKISZ és az MGYK honlapján is.

– Azt gondolom, ez eddig is így volt, hiszen csak azokat a termékeket listáztuk be, amelyeknek ismert volt a háttere, és megbízható gyártótól származtak – mondja a szakember.

Gyurisné Török Éva elmondta: biztonságosnak elsősorban az ismert gyógyszergyártók étrend-kiegészítő termékei tekinthetők, hiszen alapanyagok és gyártási technológia tekintetében is nyilvánvalóan ugyanazokat az irányelveket követik, mint gyógyszergyártás esetében, és nem is engedhetik meg maguknak, hogy hibázzanak.

– Azt gondolom, a patikákban ezek után is csak ilyen termékek lesznek kaphatók – tette hozzá.

Fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt?

Boda Balázs buszsofőr
– Nem fogyasztok kiegészítőket, és nem hiszek ezeknek a hatékonyságában. Nem zárkózok el a vitaminok elől, de megvan a magam étkezési szokása, és nem szeretem, ha abba bárki is megpróbál beleszólni.

Dr. Galle Arnold szemészrezidens
– Én nem szedek semmi ilyesmit, azonban úgy gondolom, ha valaki élsportoló, idővel szüksége lehet rá. Korábban, amikor sportoltam, szedtem vitaminokat, manapság leginkább gyümölcsöket fogyasztok, valamint teázok.

Dr. Galle Erzsébet szemész szakorvos

– Mivel diétázom, a vitaminokat pótolnom kell. Az étrendváltás első körében szedtem C-vitamint, magnéziumot. Többféle módszer van a szervezet szükségleteinek a pótlására. Nem mindegy ezért, hogy milyen diétát alkalmazunk.

Kelemen Nándor energetikus
– Ez a vitaminőrület nem indokolt. Úgy gondolom, nem igazolta az idő ezeknek a szereknek a létjogosultságát. Az egészségem érdekében sportolok, szobakerékpározok, gimnasztikát végzek. Ez terv szerint be van osztva minden napra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085931_auto_resized.png
origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711722013
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17069923_auto_resized.jpg
life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091966_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076179_auto_resized.jpg
ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085773_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711722013
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083183_auto_resized.jpg
travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711722013
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét