Itt a zsebben megbúvó tökéletes útitárs

Elég egy okostelefon a barangolás előtt a jövőben, hiszen egy különleges útitárs besegít abba, hogy például a városnézés is élvezhetőbb legyen. És nincs messze az az idő, amikor a pilisi természetjárók szintén élvezhetik az MTA SZTAKI roppant elmés találmányát.
Elég egy okostelefon a barangolás előtt a jövőben, hiszen egy különleges útitárs besegít abba, hogy például a városnézés is élvezhetőbb legyen. És nincs messze az az idő, amikor a pilisi természetjárók szintén élvezhetik az MTA SZTAKI roppant elmés találmányát.
Melyik a szerelmesek hídja Budapesten? Kik is azok a Mátra-manók? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok a külföldi vagy hazai turisták, természetjárók, akik zsebre vágják hazánk egyik első digitális útitársát, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) fejlesztői készítettek el számukra.

A GUIDE@HAND – mert erről van szó – a felhasználók okostelefonjaira telepíthető alkalmazás. Az offline-térképeken ugyanis megjelenik a helyzetünk, no meg a környék látványosságait, a jelen és múlt izgalmas eseményeit sétákba szervezve szintén megismerhetjük. Ezen alkalmazásnak köszönhetően minden szükséges információ automatikusan a megfelelő helyen és időben hangzik el. Az útitárs akár több nyelven is elkalauzol az egyik látványosságtól a másikig, miközben történetekkel szórakoztat bennünket, ily módon az útikönyvek helyszíni lapozgatása és a térképek böngészése feleslegessé válik.

Az alkalmazás weboldalán keresztül (www.guideathand.com) – az ajánlott útvonalakat és látnivalókat már utazás előtt berepülhetjük egy 3D-térkép segítségével. A kiválasztott sétát ezt követően még otthon letölthetjük okostelefonunkra, így további internet-használatra nincs is szükség. A helyszínen járva aztán rögzíthetjük saját élményeinket – képek, gondolatok – is. Utunk végeztével mindezeket feltöltve a weboldalra újra átélhetjük az utazást, és úgy mesélhetünk róla barátainknak, mint ha ők is ott jártak volna. Az útitárs abban is segít számunkra, hogy a térképen megmutatja a környék boltjait, éttermeit és további szolgáltatásait vagy az éppen aktuális eseményeket.

A Mária út Egyesület és az MTA SZTAKI munkatársai az első mátrai fejlesztés sikerein felbuzdulva várhatóan május végére készítik el a „Pálos 70” elnevezésű túrát is felölelő sétákat (például: Normafa, Hűvösvölgy, solymári vár, Csobánka, Dobogókő, Esztergom). Ezek a Mária út menti hosszabb-rövidebb hangos útvonalak teljesebbé tehetik a pilisi természetjárók magányos vagy csoportos túráit.

Nincs más hátra, mint a telefonra letölteni a GUIDE@HAND-et, így a kiránduló átélheti a felfedezés örömét.
szs

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors