Aktuális

Idén nem jönnek a betörők, mást kell nézni a tévében

Balajti Péter

Létrehozva: 2013.12.23.

Mindegy, mit kap az ember karácsonyra, a főszerep a terülj-terülj asztalkámé és a távirányítóé. A televíziók reggeltől estig öntik a sokéves, sokszor látott ünnepi, romantikus, animációs és Bud Spencer-filmeket. Hiába unjuk, mégis nézzük.

A 2013-as szezon rekordere minden bizonnyal A Grincs című Jim Carrey-mozi, amiben a gumiarcú komikus ábrázatát való-ban gumiarc fedi, lévén ő kelti életre a zöld címszereplőt, aki úgy dönt, ellopja a karácsonyt. A produkciót december 22. és 31. között az TV2, az RTL2, a Viasat3 és a Viasat6 is műsorra tűzi, s összesen nyolc alkalommal lehet megtekinteni.

Réz András esztéta szerint ezen nem kell meglepődni. – Külföldön is karácsonyi filmekkel teli a kínálat, csak ott nem töltenek annyi időt a tévé előtt, mint hazánkban. Ha amúgy is átlagosan napi négy és fél óra feletti időt tévéznek a magyarok, akkor miért gondolja bárki is, hogy az ünnepi időszak kivételt jelentene? Ennek okait azonban nehéz megmondani, hiszen arról nincs adat, hogy mennyien menekülnek a magány vagy a szegénység elől a tévé elé.

– A tévécsatornák pedig megpróbálják gazdaságosan kihozni az ünnepi kínálatot. Ezért kerülnek levetítésre újra meg újra ugyanazok a filmek. Meg azért is, mert bármilyen meglepő, a közvélemény-kutatások szerint, ha az emberek választhatnának, ugyanezekre a filmekre szavaznának. Ezeket látták, ezeket ismerik, ezeket szokták meg – magyarázza Réz András, aki hangsúlyozza, a tematikus tévécsatornák az ünnepi időszakban sem borulnak bele ebbe az álságos szeretet-tébolyba, így kiutat jelenthetnek a karácsonyi mozgóképek labirintusából.

– Furcsa, hogy Magyarországon visszahúzódó, csendes az ünnep, mintha elfelejtettük volna, hogy ez egy születés-, illetve fényünnep, ami nem annyira gyászos, hogy az embernek vissza kellene vonulnia. Stockholmban például karácsonykor az emberek kizúdulnak az utcára és közösen énekelnek, összejönnek egymással. Én magam sem fogok tévét nézni, sütök-főzök, zsugázok a baráti társasággal az ünnepi időszakban. Azt javaslom, ha valaki mindenképpen tévézni akar, akkor azt ne egyedül tegye. Hívja át a szomszédot, és bontson egy üveg bort!

Magyarország talán legnépszerűbb karácsonyi mozija a Reszkessetek, betörők!, amit annyiszor tűztek műsorra a hazai adók, hogy az ember úgy érzi, enélkül nem múlhat el a karácsony. Pedig idén egyetlen tévécsatorna sem vetíti a 22 évvel ezelőtt készült Macaulay Culkin főszereplésével készült karácsonyi családi mozit. Holott hiába a sokszoros ismétlés, az érdeklődés nem múlik: a 2012-es ünnepi szezon harmadik legnézettebb filmjéről beszélünk, az idézett toplista első helyén, közel másfél milliós nézettséggel a Reszkessetek, betörők! 2 végzett.

Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus szerint a hosszú téli napokon, amikor még nem volt tévé és rádió, akkor történeteket meséltek, de nem mindig újakat, hanem gyakran ugyanazokat. Ez a tévézéssel is hasonlóan működik. Igaz, ha csak reklámokat adnának, sokan akkor is a készülék előtt maradnának. A tévézésből könnyen lehet rossz megszokás, amitől meglepően könnyű megszabadulni. Ki kell kapcsolni a készüléket. Ha nem sikerül, akkor lehet, hogy a tévénézők valami komolyabbról próbálják elterelni a figyelmet. Például egymásról.

Vagyis nem valamiért, hanem valami helyett tévéznek. Ha valaki karácsonyi vendégség idején tévézik, az azt fejezi ki, hogy nincs kedve a vendégekhez. A karácsonyi filmek – akárcsak a romantikus mozik – nem egyszer azokat varázsolják el, akik inkább nézik, semmint élik a jót. S ezt sokszor észre sem veszik – figyelmeztet a lélekgyógyász.

Nincs ünnep Bud Spencer nélkül

Idén év végén nem kevesebb, mint húsz filmet vetítenek a hazai kereskedelmi televíziók, illetve filmcsatornák az olasz vízilabdázóból filmes pofonosztóvá előlépett Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer repertoárjából. A hatalmas maflásokkal kísért habkönnyű alkotásokból a Film+, a Filmmánia, a Filmbox Plus, az RTL Klub és a TV2 szemezget.

Karácsonyi kínálat:

Karácsonyi vakáció
Télapu
Télapu 3.
Kelekótya karácsony
Négy karácsony
Télbratyó
Igazából szerelem
A Grincs
Polar expressz

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138296_auto_resized.jpg
origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27179_resized.jpg?avcount=1713445515
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136266_auto_resized.png
metropol.hu

„Pokolian jól játszott” – Edzője áradozik a magyar fociválogatott sztárjáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139624_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk – Orbán Viktor az Európai Parlament vezetőinek leváltására készül + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132321_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140208_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Videón a titok, amiért Lunyin kivédte Bernardo Silva 11-esét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27185_resized.jpg?avcount=1713445515
origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109457_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713445515
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713445515
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141335_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Belépés előtt is átvizsgálnak - szigorításokat jelentett be a Tesco

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni