Hivatásos bűvész a helyettes államtitkár - fotó

Nemzetközileg ismert, hivatásos bűvészként dolgozott korábban Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki néha kollégáinak is bemutatót tart – értesült a Bors.
Nemzetközileg ismert, hivatásos bűvészként dolgozott korábban Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki néha kollégáinak is bemutatót tart – értesült a Bors.
VIGYÁZAT, CSALOK! Még Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is alaposan meglepődött, amikor a most induló, a család fontosságát népszerűsítő hét bemutató sajtótájékoztatóján hirtelen előlépett helyettes államtitkára, Gloviczki Zoltán és bűvésztrükkökkel kezdte szórakoztatni a közönséget. A 43 éves, ötgyermekes szakember 1986 óta hivatásos bűvész. Magától a legendás Rodolfótól tanulta a mesterséget, előadásaival még az Egyesült Államokban is szép sikereket ért el.

– Manapság mindenki az illuzionistákkal foglalkozik, de én egy másik ágát képviselem a bűvészetnek, amely a kézügyességre épül. Ez főleg kártya- és kendős trükköket jelent – mondja az államtitkár, akinek otthon hatalmas kelléktára van, s a bűvészpálcától a cilinderig szinte minden megtalálható benne. – Az egész a nagybátyámmal, Gloviczki Péterrel kezdődött, aki rendkívül elismert bűvész Magyarországon. Tőle lestem el az első trükköket 4–5 éves koromban, majd folyamatosan tanultam, többek között a legendás Rodolfótól. Később hivatásos vizsgát is tettem, s az egyetem alatt nagyon sok fellépésre is jártam. A színpadon persze nem lehet csak a kártyákra alapozni, tőlem is kérték, hogy varázsoljak nyulat a cilinderemből. Megcsináltam, de nem szeretem, ugyanis kissé félek az állatoktól. Ismerem ugyanakkor még az emberfűrészelős trükköt is.

A politikusnak manapság nem igazán jut ideje fellépésekre, de azért mindig tart magánál egy pakli kártyát, esetleg néhány kendőt, amivel fel tudja vidítani kollégáit.

Arra a kérdésünkre, van-e összefüggés a bűvészet és a politika között, a helyettes államtitkár tréfásan annyit mondott: „a költségvetés megalkotása is igazi bűvésztrükk, csak ahhoz nem kell cilinder és varázspálca”.
Ferentzi András