Hella óvodák örökbe fogadására buzdít

Sokan nem is tudják, hogy több száz óvodában nincs elég játék minden gyerek számára. Miközben vannak családok, ahol nem férnek a feleslegessé vált daraboktól. Köztük próbál kapcsolatot teremteni Barát Hella.
Sokan nem is tudják, hogy több száz óvodában nincs elég játék minden gyerek számára. Miközben vannak családok, ahol nem férnek a feleslegessé vált daraboktól. Köztük próbál kapcsolatot teremteni Barát Hella.

Közel 30 ezer rászoruló gyermeken segítettek az Örökbe Fogadok Egyesülethez csatlakozók csak az elmúlt egy évben országszerte. Négyezer ember gondolta úgy, hogy örökbe fogad egy óvodát. Ez a kezdeményezés kicsit más, mint a többi. Az adományozó nem egy szervezetet, személyt támogat, hanem egy óvoda, gyerekház, tanoda, gyermekotthon, lakásotthon minden halmozottan hátrányos helyzetű gyermekét, a nevelők közreműködésével.

Izgultam picit, mi lesz, ha majd a gyerek előtti munkaenergiámat a családi életembe töltöm. Ha úgy üzemeltetem majd a...

Posted by Hella Barát on Wednesday, July 31, 2019

Miután anya lettem, ahogy a gyerekeim nőttek, egyre több számukra már felesleges gyerekcucc, játék halmozódott föl nálunk. Már vittem belőle a lányok bölcsijébe, az oviba, de még mindig sok volt és nem tudtam, hova adhatnám jó szívvel – magyarázta Barát Hella, az egyesület ügyvezetője. – Tóth-Hencz Edit iránymutatásával – aki ebben a szférában dolgozik – jött az ötlet, hogy egy olyan óvoda, ahová halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is járnak, biztosan tudna vele mit kezdeni. Elsőre hat ilyen intézménnyel vettem fel a kapcsolatot. Én egyébként a tiszabői óvodát fogadtam örökbe. Amikor összegyűlnek a holmik, amikre szükség lehet, postára adom őket és kész. Az első hat örökbe fogadható intézményhez azóta rengetegen csatlakoztak. Ma már több mint hatszázat lehet támogatni.

Posted by Örökbe fogadok egy ovit on Saturday, July 4, 2020

Az intézmények regisztrálnak nálunk, bemutatkoznak, leírják, mire van szükségük. Az örökbefogadókat az irányítószámukhoz legközelebbi, támogatható intézménnyel kötjük össze. A történetektől, a kapcsolattartástól személyessé, bensőségessé válik az egész – véli az ötletgazda.

Minden intézménynek más és más a története és az igénye. Attól függően, hogy kinek mi van feleslegben, segíthet nekik. A legtöbb helyen szívesen fogadják a jó minőségben megőrzött, már saját gyerekei által nem használt játékokat, ruhákat.

Az intézményekkel tartjuk a kapcsolatot. Rajtuk keresztül tudjuk ellenőrizni, hogy jó irányba haladunk-e. Gyakran az örökbefogadóktól is kapjuk a pozitív visszajelzéseket. Úgy szokták mondani, „megyek az ovimhoz, viszem az ovimba” – mesélte Hella büszkén a Vasárnapi Borsnak.

Az első csomag óta hatalmas léptekkel menetel előre a kis csapat. Több cég is csatlakozott a mozgalomhoz, az egyik, többek között tisztálkodási és tisztítószereket gyártó nemzetközi cég a polcokról kiszorult feleslegét az óvodáknak ajánlotta fel.

Posted by Örökbe fogadok egy ovit on Thursday, August 20, 2020

Most is éppen egy ka­mionnyi tisztálkodási szer szétosztását szervezzük. Ez a mennyiség elég arra, hogy 130 intézmény féléves folyékonyszappan- ellátását biztosítsa – újságolta örömmel Hella.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors