Hatásos védekezés a járvány ellen: Naponta többször cserélje az orvosi maszkot!

Egyre több helyen kötelező a maszk használata a koronavírus-járvány terjedése miatt. De ezek közül melyik hatásos? Az orvosi maszkot négy-óránként szükséges cserélni, de a légszűrős sem véd meg minden kórokozótól.

Egyre több helyen kötelező a maszk használata a koronavírus-járvány terjedése miatt. De ezek közül melyik hatásos? Az orvosi maszkot négy-óránként szükséges cserélni, de a légszűrős sem véd meg minden kórokozótól.

Melyik jó?

Mindenki visszatért a megérdemelt nyári pihenőjéről, újra járhatnak iskolába a gyerekek. Ennél fogva nemcsak az utakon, de a tömegközlekedési eszközökön a boltokban és úgy egyáltalán mindenhol tömeg lesz. Az illetékesek pedig a második hullám megérkezése miatt fokozott óvatosságra intik a lakosságot. Arra kérnek mindenkit, hogy hordjanak maszkot ott, ahol a másfél méteres védőtávolság nem tartható be. Az elmúlt maszkhordási időszak alapján árnyalódott a kép melyik maszkok a legjobbak a pandémiás helyzetben.

Elsőként szögezzük le, hogy a maszkok a körülöttünk lévőket védik elsősorban. Legyünk tekintettel a környezetünkre, hordjunk maszkot! – tanácsolja dr. Bense Tamás családorvos.

© Pintér Péter

Dobja el négyóránként!

Sokan választják az orvosi maszkot, mint védőfelszerelést.

– Hétköznapi helyzetben elegendő a sebészi maszk, de rendszeresen cseréljük. Egész napos viselése nem ajánlott, legalább négyóránként vegyünk fel újat. A használt maszkot ne húzzuk fel ismételten, dobjuk ki! – javasolja a doktor. Ha orvosi maszkot hordunk, akkor tényleg tartsuk ezt be, máskülönben csak ártunk az egészségünknek. A maszk által felfogott kórokozók megfertőzhetnek bennünket, ha többször visszahúzzuk.

Ez is érdekelheti!

Extrém szájmaszkokban tarolt Lady Gaga az MTV-gálán – fotók

Új értelmet nyert a "biztonságos szex": orvos javasolja, az egyéjszakás kalandoknál húzzunk maszkot! - 18+

A Bors utánajárt: Legyen pótmaszk és fertőtlenítő az iskolatáskában

strong>

Nem mindenható a légszűrős

A munkavédelmi maszkoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, amik által biztosított, hogy tényleg megszűrik belégzés előtt a levegőt.

– Nem szabad azt hinni, hogy a légszűrős maszkok mindentől védenek. Egy nagyobb kilégzés, tüsszentés esetén az arc és a maszk között lévő réseken ugyanúgy kiáramlik a levegő, benne a nyálcseppekkel – magyarázta a Borsnak Bense. Tehát hiába van ilyen rajtunk, ha vírushordozók vagyunk, a környezetünket nem óvhatjuk meg maradéktalanul.

Négy rétegűt használjon!

Egyre többen hordanak az eldobható maszkok helyett többször használható, mosható szövetmaszkot. Nem véletlen, hiszen az orvosi és munkavédelmi maszkok még mindig hiánycikknek számítanak.

A mosható maszkok is jók a hétköznapokra. Viszont ezeket is minimum naponta cseréljük! Olyan anyagból készültet vá­lasszunk, ami magas hőfokon mosható és vasalható is – tanácsolja a doktor. – Ha megnyúlt, a gumi elvesztette a rugalmasságát már, ne használjuk, mert nem zár eléggé! – fűzte hozzá.

Mivel az orvosi maszkkal ellentétben a legtöbben nincs fém klipsz az orrnyeregnél, nem zárnak úgy, ezért olyan kialakításút válasszunk, vagy készítsünk, ami minél magasabbra ér a szem felé. A legjobb, ha több, legalább négyrétegű a maszkunk.

© Shutterstock

Arcpajzs, sapka és kesztyű

Esetenként nem elég a maszk. Orvosi rendelőben, idős szeretteink ápolásakor jobb még óvatosabbnak lenni, mint általában. – Az arcmaszkon túl, ha túlzottan ki vagyunk téve a fer­tőzés lehetőségének, használhatunk arcpajzsot. Húzzunk sapkát és kesztyűt, ha indokoltnak tartjuk!

Elpusztítja a kórokozót

Egy angol luxusruhagyártó cég bejelentette, hogy kereskedelmi célra is elkezd maszkokat gyártani. Leendő termékük 90 fontba, átszámítva úgy 35 ezer forintba kerül majd, aminek 20 százalékát a cég visszaforgatja a Covid-19 elleni harcba. A luxusmaszk „antimikrobiális” lesz egy új technológiának köszönhetően. Így képes lesz elpusztítani a rákerülő mikrobákat. Hordozótasak fog járni hozzá – állítja a luxusmárka. Két színben, bézs és világoskékben lesz választható, hogy pontosan mikortól forgalmazzák majd a terméket, nem tudni, de már hosszú a várólista.

Mit vasalhatunk és mit nem?

Az orvosi maszk és a munkavédelmi papírmaszkok egyszeri használatra lettek kitalálva. Ezeket akkor sem ildomos pár óra után újra használni, ha előtte átvasaltuk, ugyanis a vasalás roncsolja az anyagukat, így áteresztik a levegőt. Ezzel szemben a textilmaszkokat mosás után célszerű átvasalni is a még jobb fertőtlenítő hatás elérése céljából.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors