Halálos késelés Kőbányán: a szemközti gangról látták Zoltán gyilkosát

Fényes nappal követték végig a szemközti házból annak a budapesti nyugdíjasnak a haláltusáját, akit vasárnap, a saját lakásában ölt meg a 42 éves V. Róbert. Áldozata K. Zoltán, hajlott kora ellenére elszántan küzdött gyilkosa ellen.
Fényes nappal követték végig a szemközti házból annak a budapesti nyugdíjasnak a haláltusáját, akit vasárnap, a saját lakásában ölt meg a 42 éves V. Róbert. Áldozata K. Zoltán, hajlott kora ellenére elszántan küzdött gyilkosa ellen.

Szomorúan néznek a kőbányai lakók a 78 éves K. Zoltán lakásának ajtajára. A bejáraton még mindig rendőrségi pecsét, az ajtó előtt pedig rendőrségi szalag is árulkodik arról a sokkoló tragédiáról, ami vasárnap délután, fényes nappal történt a nyugdíjas otthonában.

Iszonyatos ricsaj tört ki

A férfival saját lakásában végzett 42 éves ismerőse, V. Róbert. Úgy tudjuk, a két férfi összevitatkozott, majd Róbert kést rántott, azzal esett neki az idős házigazdának. Zoltán elszántan védekezett: dulakodott támadójával. Erre figyeltek fel a szemben lévő házban, a gangon levegőző szomszédok is, akik a dulakodás hangjára riasztották a rendőröket.

A nyugdíjas támadóját a gangon fogták el a rendőrök. Az ajtón még látszanak a helyszínelés nyomai © Czerkl Gábor

– Látni nem láttuk, mi történt, de iszonyatos ricsaj volt. Úgy hallottuk, hogy a bácsi egyik szomszédja, meg a mi házunk egyik lakója is kihívta a rendőröket, olyan tumultus támadt – mesélte a szemben lévő ház egyik lakója.

Ideje sem volt menekülni

A szemközti gangokról pontosan rálátni arra az emeltre és a körfolyosóra, ahol Zoltán lakott, az idős férfi ablaka pedig pont a szemben lévő házakra néz. A rendőrök szinte azonnal a helyszínre érkeztek, a gyilkosnak ideje sem volt arra, hogy elmeneküljön. A szemben lévő házból az elfogást is végignézték.

© Czerkl Gábor

– Láttuk, amint letepernek a folyosón valakit a rendőrök, majd megbilincselve felemelik, és elvezetik. Akkor még nem értettük, de később rájöttünk, hogy ő volt a gyilkos. Még mindig kiráz minket a hideg, ha rá gondolunk – mesélte egy asszony. Zoltánt sokan ismerték a környéken, az idős korára is fitt férfi gyakran sétálgatott az utcákon, és előszeretettel barátkozott a környékbeli hajléktalanokkal. – Mindig bottal, de sportruházatban járkált, a bot ellenére is erősnek és egészségesnek tűnt. Mindennap láttuk, volt egy törzshelye, mindig ott sörözgetett a fedél nélküli barátaival, párszor meg is invitált egyet-egyet magához – mondta a szemközti házban lakó Barnabás. A helyiek gyanítják, gyilkosa is így került fel hozzá.

Ismerhette a vendégét

– Bizonyos, hogy ismernie kellett a támadóját, máskülönben be sem juthatott volna még a házba sem, nemhogy a lakásba. Oda csak úgy lehet bemenni, ha beengedik az illetőt, az ablakokat és az ajtókat pedig rács védi. Zoltán egyedül élt, de gyakran láttunk megfordulni nála ismeretlen, ápolatlanabb embereket, akikkel együtt iszogatott. Nagyon sajnáljuk, mert ugyan magánakvaló, de nagyon kedves ember volt – mondta az egyik lakástulaj­donos.

© Czerkl Gábor

Gyilkosát azóta már ki is hallgatták és őrizetbe vették, emellett indítványozták előzetes letartóztatását is.