Aktuális

Halálba kergették híveiket a világvége prófétái

Bors

Létrehozva: 2017.09.22.

Már csak egyet kell aludni a következő apokalipszisig, szeptember 23-án vége lesz a világnak, legalábbis egy amerikai numerológus szerint. Persze kár aggódni, az elmúlt években világvégék sokaságát éltük túl. Nem volt hát kidobott pénz a vasárnapi ebédhez megvenni a hozzávalókat.

David Meade a Planet X – The 2017 arrival című könyvében fejti ki elméletét a világvége szombati eljöveteléről, és bár maga a szerző sem túl magabiztos saját állításait illetően, természetesen a próféciának rengeteg híve akadt. Meade a 33-as számra építi jövendölését 2016-ban megjelent könyvében, a világvégét pedig egy kisbolygó becsapódása hozza el. Meade kissé homályos levezetésének végkövetkeztetése, hogy az Egyesült Államokban legutóbb, augusztus 21-i napfogyatkozás után 33 nappal, vagyis szombaton eljön a végítélet napja, és becsapódik a Nibiru kisbolygó, melynek még a létezését is cáfolja a NASA. 

Az elmélet alapból gyenge lábakon áll, legnagyobb cáfolata azonban az, hogy akármilyen armageddont okozó kisbolygó közeledtét már hetekkel korábban szabad szemmel látni lehetne.

Tucatjával olcsóbb

Az elmúlt évek bővelkedtek a világvége próféciákban, és Ronald Weinland diktálta a tempót. Az Isten Egyháza, Ami Készül Isten Királyságára elnevezésű amerikai szekta főpapja először 2008. április 17-re jósolta meg a világvégét, majd 2011. szeptember 29-re is, végül egyelőre utoljára 2012. május 27-re. Nem jött be, de hagyott magának egy zseniális kiskaput is, kijelentette ugyanis, hogy ha a jövendölései nem igazak, akkor ő hamis próféta, akiknek felbukkanása biztos jele a végső idők eljövetelének. Sakk-matt.

A világvégét sem várták meg

Jim Jones 1970-es években alapította a Népek Temploma elnevezésű közösséget, amely aztán Guyanába költözött, és amikor a vezér elméjét már teljesen elborították az apokaliptikus gondolatok, 913 követőjét kényszerített öngyilkosságra, akik nem engedelmeskedtek, idegen kéz által haltak meg. 

Marshall Applewhite 1997. március 26-án 38 követőjével együtt végzett magával egy felfoghatatlan világvége-elmélet miatt. Applewhite elkeseredetten utálta a világot, és a fejébe vette, hogy a Menny Kapuja nevű közösség tagjaival még a Föld elpusztulása előtt jobb létre szenderül.

2000. márciusában egy ugandai vallási közösség, "A tízparancsolat helyreállításának mozgalma" 778 tagja végzett magával méreggel (egy részük fel is gyújtotta magát), mert órákon belülre várták az apokalipszist. Később kiderült, hogy sokuk egyáltalán nem önszántából halt meg, egyszerűen lemészárolták őket.

A japán Aszahara Soko elméjét teljesen elborította a világvége víziója, amely miatt hívei szaringázzal támadtak a tokiói metró utasaira. Az apokalipszis gondolatába beleőrült szektavezért halálra ítélték, de nem végezték ki végül.

Y2K – az évezred végi para

Túléltük az Armageddont

Természetesen Hollywoodot is megihlette a világvége gondolata. Általában csöpögő pátosz jutott a mozinézőknek, az 1998-as Armageddonban Bruce Willisnek köszönhetően éltük túl a közelgő aszteroidát, de ugyanebben az évben jelent meg a Deep Impact is, amely szintén a világűrből érkező világvégét jósolta. A Legenda vagyok (2007) Will Smith-szel, a Z világháború pedig Brad Pitt-tel győzte le a zombiapokalipszist, míg Az ember gyermeke (2006) a meddőség által az emberiségre mért véggel paráztatta a nézőket.

Az 1990-es évek végén sokan aggódtak az Y2K néven elhíresült mítosz miatt. A probléma lényege szerint a számítástechnikai rendszerek 1999. december 31. után lenullázódnak, mert az évet kétszámjegyűként kezelve 99 után a 00 nem 2000-et, hanem 1900-at fogja jelezni. Ezzel rendszerek omlanak össze, káosz uralkodik el a Földön, az emberiség pedig egy apokaliptikus világégésben elpusztítja saját magát. Utóbbi jövendölést már csak a legvehemensebbek osztották, ám az kiderült, hogy a jelenségre való felkészülés nem volt feltétlenül felesleges.

Aztán az Y2K problémába belekapaszkodva sokan rögtön a világvégét látták az ezredfordulóban is, szép számmal voltak, akik 1999 szilveszterétől nagyobb durranást vártak a szokásosnál, és az sem érdekelte őket, hogy az ezredfordulóra még egy évet várni kellett…

A maják ránk hozták a frászt

Hiteltelen jóslatok sora bukott meg az elmúlt évtizedek során, ám a maják naptárához kötött 2012-es jövendölés sokak szerint jóval megalapozottabb volt a többinél. A közép-amerikai maja civilizációt nem véletlenül tartjuk tiszteletreméltónak, írásuk, művészetük, építkezésük megelőzte a kort, ahogy matematikai és asztrológiai tudásuk is. Utóbbira épült naptárjuk pedig 2012. december 21-re jelentős változást, új korszakot jósolt. És bár maja-kutatók sora bizonygatta, hogy semmilyen írásos dokumentum nem támasztja alá, hogy ezen a napon bármi végzetes történhetne, ennyi elég volt ahhoz, hogy arra a napra sokan egy fekete lyukat vizionáljanak, amely elpusztítja a Földet, és persze akkor is előrángatták szegény Nibirut is.

Nostradamus is tévedett

A 16. századi francia udvari orvos próféciáinak megítélése mind a mai napig megosztja az embereket. Vannak, akik szerint Nostradamus könyvéből egyértelműen kiolvashatóak Napóleon és Hitler világuralmi tervei, az első és a második világháború, az utóbbi végén történt nagaszaki és hirosimai atomtámadások, de még Diana hercegné halála is. Ugyanakkor vannak, akik szerint a fent felsorolt jóslatok jelentős része utólag kreált belemagyarázatok, és vannak, akik könyvét plágiumnak tartják, vagyis hogy valójában nem is ő volt próféta, de legalábbis jós.

Nostradamus jóslatainak a hitelességét az utóbbi időben rontotta, hogy sokan sokféle jövendölést tulajdonítottak neki, ezek jelentős része persze hamisnak bizonyult. Ugyanakkor egy jóslata kapcsán többen is biztosan várták a vég eljövetelét 1999-ben, mások viszont szavaiból az abban az évben Magyarországon is jól észlelhető napfogyatkozást olvasták csak ki.

És annak, aki lemaradna

Azoknak, akik lemaradnának a szombati világvégéről, nem kell aggódni, már kész a következő elmélet. Jeane Dixon amerikai asztrológus 1962. február 4-re már álmodott egy apokalipszist, az 1997-ben elhunyt jós tévedése után 2020-ra is jósolt egy armageddont. De Isaac Newton is foglalkozott ezzel a kérdéssel, és a Biblián alapuló nézetei alapján 2060-ra számolta ki a világvégét. A Wikipédia 11120-ig féltucatnál is több világvége jövendölést szedett össze, és elkeserítő, de a javukról le fogunk maradni.

A fent felsorolt megbukott próféciákból kiindulva kár lenne félni a szombati apokalipszistől. Persze, nagy a szkeptikusok szája, hiszen ki kéri majd rajtuk számon, ha esetleg egyszer ők tévednek…

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713532211
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713532211
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szteroidos kezelést kapok” – komoly problémával küzd Marics Peti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139544_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A renitens Kárpátalja – menekülés Zelenszkij földi poklából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713532211
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713532211
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lOoBmQLYXACs563EMIpVsBsKTv0EtkDBzA8KV6LibNE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E0MTM1YWNiY2Y3YzRmNDFiNTYyNDIxNzdkNGI1YTIy.jpg
Család

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"