Győrfi Pál: Idén elmarad a török nyaralás

Győrfi Pál a Maradj otthon! kampány arca lett, gyakorlatilag beköltözött a magyar családok nappalijába. A kampány sikeres volt, de Győrfi Pál továbbra is éberségre inti a lakosságot.

Győrfi Pál a Maradj otthon! kampány arca lett, gyakorlatilag beköltözött a magyar családok nappalijába. A kampány sikeres volt, de Győrfi Pál továbbra is éberségre inti a lakosságot.

Győrfi Pál nem sejtette, hogy a járvánnyal kapcsolatos kampányszereplés ekkora népszerűséget hoz neki, és ő sem tud­ja, lesz-e szükség újabb figyelemfelhívásra. A szóvivő abban bízik: kicsit neki is szerepe volt abban, hogy az országnak sikerült megfékezni a vírus terjedését.

A járvány elleni kampány arcává vált a szóvivő © Bánkúti Sándor/Bors

Sztár lett belőle

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője egyáltalán nem számított arra, hogy mennyi új dolgot hoz magával a járványhelyzet.

Én azt gondoltam, hogy elértem az ismertségi csúcsot azzal, hogy 18 éve mindennap a híradóban elmondom a baleseti híreket. Úgy éreztem, hogy kimaxoltam a népszerűséget – mesélte a Borsnak Győrfi Pál.

– Na, most ehhez képest belekóstolhattam a híres sztárok életébe. Ha az utcán szembejön velem vala­ki, akkor vagy mosolyog, vagy meg is szólít, rengetegen pedig szelfizni szeretnének. Az megjósolhatatlan, hogy ez az extrém népszerűség mennyire lesz tartós, hiszen ez egy példátlanul intenzív kampány volt. Az emberek akárhová kapcsoltak, engem láttak. Nem tudtak úgy elindítani egy videót, hogy ne az én arcom jöjjön elő. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de mindannyiunk érdekében abban bízom, hogy nem lesz me­gint ugyanilyen okból szükség rám, mint kommunikációs eszközre – mondta a szóvivő.

Szigligeten lazítanak

Magyarországon egyelőre nincs növekedés, azonban a környező országokban újra terjed a vírus.

Győrfi Pál és családja szinte minden évben külföldre utazik. Kedvenc célpontjuk Törökország, de a vírushelyzet miatt idén a Balatont választották © Bánkúti Sándor/Bors

– Látjuk, hogy mire képes ez a járvány, és újra és újra elmondjuk, hogy senki ne ringassa magát ha­mis illúzióba, hiszen a vírus nem szűnt meg létezni. Meg kell érteni, hogy most nem lehet pont ugyanúgy élni, mint tavaly ilyenkor, mert közben a világ megváltozott – világított rá a szóvivő. Győrfi Pál és családja idén belföldön nyaral. Idén Szigligeten nyaralunk a családdal, nagyon szeretjük, rá­adásul itt van a feleségem családjának nyaralója. Már jó előre elkészítettük a táblázatot, ki mikor használja a nyaralót, mert sok a gyerek a családban. Jövő héten pár napot én töltök lent a gyerekekkel, augusztusban a feleségemmel együtt pihenünk majd közösen. A külföldi nyaralást idén föladtuk. Leggyakrabban Törökországba já­runk, ott rengeteg csúszdás, me­dencés szálloda van kisgyerekeseknek. Mi szeretjük ezt a fajta nyaralási formát a tengerparton – mesélte a családapa.

A szóvivőnek és feleségének három kisgyermeke van, így minden évben sok figyelmet fordítanak a megfelelő táborok kiválasztására.

– A kicsikre idén is sok program vár, a 6 éves Lilla, a most már 9 éves Aliz és a 10 éves Ádám is szeretik a változatosságot. Nagyfiam, Dani már 23 éves, ő a legtöbb idejét vi­de­ók készítésének szenteli. Nagyon büszke vagyok rá, ugyanis nem a felszínes influenszerkedést választotta. Az a célja, hogy minőségi tartalmat állítson elő, ezért mindent meg is tesz. Gyakran kora hajnaltól késő estig dolgozik otthon, pedig senki nem kényszeríti rá, egyszerűen szereti, amit csinál – mesélte a büszke édesapa, aki a járvány idején nagyon sok időt tudott a gyerekeivel tölteni.

Győrfi továbbra is éberségre inti a lakosságot © AFP

Tartsák be a szabályokat!

Győrfi Pál szerint ennek a vírusnak is lehet né­mi szezonalitása, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a veszély nem múlt el.

A járvány­ve­szély addig nem múlik el, amíg nem lesz ellene oltóanyag. Ha jön az ősz, sajnos a légúti vírusok könnyebben terjednek. Szerencsére azonban az egészségügy felkészült a védekezésre – mondta a szóvivő, aki szerint nem érdemes külföldi utazással kockáztatni. – Aki tud, inkább maradjon belföldön, hiszen csodálatos az országunk. Gyakran beszélgetek emberekkel, és azt érzem az elmúlt hetekben, hogy sokan még dühösek is, miért kellett fölöslegesen ijesztgetni őket. Ez súlyos félreértés! Nem volt fölösleges az áldozat, hiszen azért va­gyunk jó helyzetben, mert jó intézkedések születtek, és amikor kellett, mindenki be­tartotta a szabályokat.