Aktuális

Gulyás Gergely: A jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs szándéka a kormánynak a szigorításra

MTI

Létrehozva: 2020.11.26.

Forrás: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy karácsonyig várható-e a járvánnyal kapcsolatos szigorítás, megerősítette:

a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs szándéka a kormánynak a szigorításra,

de folyamatosan figyelik a fertőzöttségi adatokat, és ha szükséges a kormány enyhíteni és szigorítani is készen áll.

Arra a felvetésre, hogy a karácsonykor lehetnek-e nagyobb családi rendezvények, a miniszter kis türelmet kért és azt ígérte, hogy a kormány a karácsonyra vonatkozóan is világos szabályozást fog megalkotni.

Az iskolabezárásra vonatkozó kérdésre elmondta: jelenleg az iskolák négyötöde zavartalanul működik, 3-4 százalékukat kellett csak bezárni. Ezek az adatok azt támasztják alá, hogy helyes a kormánynak az iskolákkal kapcsolatos döntése - rögzítette.     

Gulyás Gergely egy reakciójában jelezte: a kormány dolgozik a táppénz szabályainak változtatásán, hiszen indokolt, hogy a szülő otthon maradhasson karanténban lévő gyerekével, akárcsak az, hogy a pedagógusoknál azt vélelmezzék, munka közben betegedtek meg koronavírussal, ennek megfelelően pedig fel kell gyorsítani táppénzük - most két részletben történő - kifizetését.

Egy, a tanárok 100 százalékos táppénzére vonatkozó másik kérdésre válaszolva kifejtette: mindenki automatikusan megkapja a 60 százalékos táppénzt, további 40 százalékkal kapcsolatban pedig egy törvényekben rögzített eljárást folytatnak a megbetegedés munkahelyi voltának vizsgálatáról. Egyetértett azzal, hogy ezt az eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell, és azt kell vélelmezni egy iskolában dolgozó pedagógus esetén, hogy a fertőzést az iskolában kapta meg, így a táppénz 100 százalékát gyorsan és nem kettő, hanem egy eljárás eredményeként kell biztosítani.

A vásárlási idősáv bevezetése kapcsán azt hangsúlyozta a miniszter: a rendelkezésre álló adatok, például az elhunytak 75 év feletti átlagéletkora alapján ez a vírus az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent elsősorban veszélyt, ezért őket védeni kell.

Hozzátette: másoknak ez jelenthet ugyan nehézséget, ennek minimalizálásáért tette a kormány korábbra a szombati sávot.

Az egészségügy átalakításáról elmondta: a jelenlegi járványhelyzet egyértelműen megmutatta, hogy világos irányítási rendben működő, szervezettebb egészségügyi ellátásra van szükség, ezért hozták létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ez nem jelent kórházbezárásokat - jegyezte meg. Szerinte ez az intézmény a megyei kórházakkal és a klinikákkal összefogva képes lesz az egészségügy szervezettebb, hatékonyabb irányítására.

A tárcavezető kérdésre válaszolva közölte azt is: Pintér Sándor belügyminiszter az operatív törzs vezetőjeként irányítja a kórházfenntartó szervezetet. Hozzátette: az egészségügyi átalakítás legfontosabb célja, hogy amikor száz éve nem látott vírusfertőzés terjedésével néz szembe az ország, akkor hatékony rendszerben tudjanak védekezni, és ezt a rendszert ma az operatív törzs irányítja.  

Nagy eredményként beszélt az egészségügyi jogállási törvény elfogadásáról is.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a járvány közvetett egészségügyi hatásainak - a megnövekedett alkoholfogyasztásnak és a mentális betegségeknek - a mérséklése érdekében, azt mondta: ma 500 önkéntessel 22 lelki elsősegélyszolgálat működik Magyarországon, ezek az ország bármely részéről elérhetőek, áprilisban pedig egy újabb ingyenesen hívható telefonvonalat tett elérhetővé a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgáltatók Szövetsége. Ez a szervezetet több minisztérium keresztül támogatja a kormány.

Hangsúlyozta: a stabil élethelyzet nagyban hozzá tud járulni ahhoz, hogy ezek a veszélyek elkerüljék az emberek életét, így minden olyan lépés, amelyet kormány a munkahelyek megtartása érdekében tesz, segíti ennek a helyzetnek a feloldását.

Kiemelte azt is: nem csak a kormány és a civil szervezet tehet nagyon sokat a mentális egészség megőrzéséért, hanem mi magunk is, ezért arra kért mindenkit, hogy ebben a nehéz időszakban, főként karácsony felé közeledve, figyeljünk arra, hogy a körülöttünk lévőnek  - szomszédoknak, barátoknak, munkatársaknak - nincs-e szüksége egy telefonhívásra, hogy azt érezzék nincsenek egyedül.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a főváros buszbérlési tenderről azt mondta: az, hogy egy offshore-hátterű, napokkal a kiírás előtt létrehozott cég kapja a megbízást, amely "nyilvánvalóan kötődik az egyik főpolgármester-helyetteshez", "a korrupciónak olyan leplezetlen és nyílt formája, ami megengedhetetlen".

A választási törvény módosításával kapcsolatban úgy látta, Volner János (független) a listaállítás feltételeit tovább szigorító módosító indítványa a kamupártok elleni fellépéshez még hatékonyabb eszközöket. Elmondta, az ellenzék az összefogásról réges-régen döntött; a magyar politikai életben talán az érintettek körében egyre kevésbé van vita arról, hogy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig mindenki az egységes baloldal része.

Megjegyezte azt is, a választási törvényeket 2021. január elsejét követően nem lehet módosítani a közelgő országgyűlési választás miatt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714082113
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159500_auto_resized.png
hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714082113
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros