Fontos döntéseket jelentett be a kormány: marad a határzár, ingyenes lesz az influenzaoltás

A határzár fenntartásáról és az orvosbérek emeléséről is tárgyalt szerdai ülésén a kormány, a részletekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a Kormányinfón.

Gulyás Gergely © MTI

A szeptember elején bekövetkezett ugrásszerű fertőzésszám növekedés megállt, azóta stagnál. Ebben a tekintetben Magyarország az európai középmezőnybe tartozik, ám ha az elhunytak számát nézzük, Európa legjobban védekező országai közé tartozunk.

Ahhoz, hogy a fertőzésszám maradjon, a jelenlegi intézkedések betartására van szükség. A határzárat október 1-től további egy hónapra meghosszabbítják, a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, látogatási tilalmakat fenntartják, az influenzaoltás pedig ingyenes lesz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezután közölte a részleteket azzal kapcsolatban, hogy

a kormány mindenkinek ingyenessé teszi az influenza elleni védőoltást és már ősszel kezdődik a felkészülés.

A 40. naptári héttől működni kezd az influenzafigyelő szolgálat, 1,3 millió oltóanyagot osztanak szét. Minden szezonban ennyi oltóanyag volt, a 60 százalékát szokták igénybe venni.

© MTI

A kormányszóvivő védőoltás ingyenessé tételét azzal indokolta, hogy azzal lehet fokozni a járvány elleni védekezést. A koronavírus-járvány ugyanis hasonló tüneteket tud produkálni, mint az influenza.

Október második felétől lehet jelentkezni az orvosoknál az ingyenes oltásért – tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány megtárgyalta az orvosi kamara az egészségügyi dolgozók béremelésére vonatkozó javaslatait is, Gulyás szerint ma az Operatív Törzs vezetője egyeztet az EMMI vezetőjével, dr. Kásler Miklóssal. Bíznak benne, hogy olyan megoldás születik, amit a kormány és a kamara is el tud fogadni. A kormány tárgyalt a kamara javaslatairól, tárgyalási alapnak tekini, és nyitott arra, hogy a kamara javaslatait, vagy ahhoz nagyon hasonló megoldást elfogadjanak. Döntés egyelőre még nem született – kommentálta az Origo értesüléseit Gulyás Gergely.