Ezt így nem lehet! Napokig hordják az egyszer használatos maszkot

Lapunk felmérése arra irányult, hogy milyen gyakran cserélnek maszkot az emberek. Kiderült, hogy a textilmaszkot rendszeresen mossák, de többen elismerték, hogy az egyszer használatos darabot akár hetekig is viselik.
Lapunk felmérése arra irányult, hogy milyen gyakran cserélnek maszkot az emberek. Kiderült, hogy a textilmaszkot rendszeresen mossák, de többen elismerték, hogy az egyszer használatos darabot akár hetekig is viselik.

Ön meddig használ egy maszkot?

A kérdésre létezik egy olyan válasz, amit mindenki hallani akar, az érem másik oldala viszont maga a valóság. A Bors munkatársai is ezt az egyszerű kérdést tették fel, és a magabiztosan válaszolók mellett bizony szép számmal akadtak, akik csak nevük elhallgatását kérve feleltek. Ők ugyanis pironkodva vallották be: bizony egyáltalán nem törődnek a maszk tisztán tartásával.

Egy fiatalember azt mondta, hogy ő az otthoni munka feloldása óta, azaz egész nyáron egyetlen maszkot hord, egy másik férfi pedig úgy nyilatkozott, hogy emlékei szerint három hete bizonyosan nem mosta ki textilmaszkját. Pedig az egész művelet nem vesz sok időt igénybe, kézi mosással akár percek alatt tisztára varázsolható a maszk, amely aztán a napon egy óra alatt megszárad. Tapasztalatunk szerint azért szerencsére túlnyomó többségben a tiszta maszk pártján állók járják az utcákat.

Kövesi Dorka:

– Öt darab maszkom van, ezekből a textilt hetente szoktam kimosni, és minden nap másikat veszek fel.

© Czerkl Gábor

Bódi András:

– Eldobható maszkom van és azt minden nap cserélem, mert a párom egészségügyis. Van mosható is, azt 2-3 naponta kimosom.

© Czerkl Gábor

Herczeg Géza:

– 3 darab van, három naponta mosom és mindegyiket csak egy napig hordom, aztán cserélem.

© Czerkl Gábor

Szendrei Lívia:

– Az eldobható maszkot csak egy napig használom, aztán kidobom. A textilből van több is, azokat 1-2 naponta forró vízben kimosom.

© Czerkl Gábor

Varga Roland:

– Naponta mosom, van három darab textilmaszkom. Naponta cserélem, mert sofőr vagyok.

© Czerkl Gábor

Siklós Sára:

– Három maszkom van, ezeket 1-2 naponta cserélem. Hetente egyszer-kétszer kimosom gépben vagy kézzel.

© Czerkl Gábor

Sultz Anikó:

– Annak ellenére, hogy eldobható maszkom van, és abból több is, használat után naponta kimosom.

© Czerkl Gábor

Naponta mossa ki az arcvédőt!

Ne használja napokig ugyanazt a textilmaszkot! A szakemberek szerint érdemes minden nap újat feltennie, ha megfelelően szeretne védekezni a vírus ellen. A WHO tanácsa szerint a maszkokat nyugodtan bedobhatja a mosógépbe és a lehető legmagasabb fokra állítsa a víz hőmérsékletét, vagyis minimum 60-90 Celsius fokra. Használjon jó minőségű, fehérítő hatású mosószert, ami valamilyen aktív hatóanyagot tartalmaz. Ha teheti, forró levegővel szárítsa meg, például a hajszárítózás remek ötlet. Emellett ne felejtse el kivasalni a textil maszkot minden mosás után, hiszen a vasaló hője is kipusztítja a kórokozókat. Ha kézzel szeretné kimosni arcvédőjét, akkor alaposan szappanozza be és jó alaposan dörzsölje az anyagot minimum 20 másodpercen keresztül, majd jól öblítse ki. A művelet után természetesen itt is hasznos a hajszárítózás és a vasalás.