Ezért ne fújjon soha cigarettafüstöt a szén-monoxid-érzékelőre

A statisztikák szerint a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A problémát legtöbbször egy helytelenül használt fűtőberendezés okozza. Idén eddig 595 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, az érintett ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő.

Ennek ellenére az esetek során összesen hat ember életét vesztette, 183-an pedig megsérültek. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, ugyanakkor megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Sőt, már egyszázalékos koncentrációban is halálos.

Minden készülék veszélyes, ami ég

Sokan úgy gondolják, hogy csak a gázzal működő berendezések jelentenek tényleges veszélyt. Ez azonban nem így van.

– Minden berendezés, ami lánggal ég, szén-monoxid forrása lehet, ha nem kap elég levegőt. Ugyanis ez tökéletlen égéshez vezet, ami során a mérgező gáz termelődik – magyarázta a Borsnak Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Tehát veszélyforrás a gáz vízmelegítő, a kandalló, a cserépkályha – mindegy, hogy fa vagy gáztüzelésű –, a tüzelőberendezés, a kémény, a kályha, a gázsütő, a gázszárító, a gázkazán – a legáltalánosabbakat sorolva csak.

Életet menthet az érzékelő

A katasztrófavédelem már évek óta kampányol, hogy minél többen szereljenek fel szén-monoxid-érzékelőt azok, akik a fenti eszközök bármelyikét használják. Az eszköz értéke semmi sem ahhoz képest, hogy akár életet is menthet.

5500–22 000 forint között mozog az áruk.

Ám mielőtt vásárol, nézze meg a katasztrófavédelem listáját, mely fajták felelnek meg az előírásnak és melyek nem. Mindkét gyűjtemény elérhető a honlapjukon, a katasztrofavedelem.hu oldalon és a Facebook-oldalukon is. Így helyezze el! A szén-monoxid-érzékelő csak akkor tud életet menteni, ha megfelelően és a megfelelő helyre van felszerelve.

© Shutterstock

– A fűtőeszköztől számított másfél méter távolságra, fejmagasságba kell elhelyezni a szén-monoxid-érzékelőt. Sose tegyük sarokba, ott előfordulhat, hogy nem mozog a levegő, emiatt nem érzékelné a levegőbe kerülő gázt. A saroktól legalább 20 centi távolságot tartsunk. A készülékeket fejmagasságba tegyük. Ez alól csak a hálószoba a kivétel, mivel ott a legtöbb időt fekve töltjük, ez a magasság számít a fejmagasságnak – adott hasznos tippeket Mukics.

Tilos füstöt fújni rá

A szén-monoxid-érzékelők többsége elemmel működik, amik idővel lemerülnek. Ezért érdemes időről időre ránézni, főleg a fűtésszezonban, hogy nem kapcsolt-e ki az eszköz. Ezen túlmenően a berendezés helyes működését is célszerű rendszeresen ellenőrizni.

– A készülékeken van egy ellenőrző gomb, ezt megnyomva bizonyosodhatunk meg arról, hogy megfelelően működik. Ilyenkor bejelez, tehát hang- és fényjelzést ad. Cigarettafüstöt semmi esetre se fújjunk rá, ne tegyük a járó autó kipufogójához ellenőrzés céljából, mert akkora mennyiségű gázt kap, amivel túlterheljük. Ha működőképes, megszólal, de utoljára – int óvatosságra a tűzoltó alezredes, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek az eszközöknek van szavatossági ideje, amit a gép oldalán tüntetnek fel, ha ez már elmúlt, vegyünk új eszközt, meg akkor is, ha a jelenleg használt érzékelő nem szerepel a katasztrófavédelem „megfelelt” listáján.

Fontos a karbantartás

Attól, hogy van szén-monoxid-riasztó, még nem nyugodhatunk meg teljesen. A maximális biztonság érdekében nem szabad elhanyagolni az éves karbantartást sem. Még nem késő kihívni a szerelőt, hogy nézze át a fűtőberendezést, és a kéményseprőket a kürtő vizsgálatára.

– A fűtésrendszer karbantartása elengedhetetlen. Persze a szakembert meg kell fizetni, de nem érdemes ezen spórolni. A kéménytakarítás viszont magánembereknek díjtalan, akár az interneten is lehet gyorsan és egyszerűen időpontot foglalni – hívta fel a figyelmet a szakember.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors