Aktuális

Ezekért rajongott a világ a Pokemon Go előtt!

Bors

Létrehozva: 2016.07.24.

Pokemonra vadászva tört be egy házba Guatemalában két tizenéves, akikre rálőtt a házigazda. Egyikük meg is halt. A korábbi kultikus játékok azért nem jelentettek ekkora veszélyt. Nézzük, miért rajongtunk korábban!

1. RUBIK-KOCKA

Rubik Ernő 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, de csak 1977. december 31-én kapta ezt meg. Ezt követően hamarosan megjelentek nálunk az első bűvös kockák, amelyeket 1980-ban Rubik-kockára neveztek át, és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal. 1982. június 5-én volt az első, 2003 óta pedig kétévente megrendezésre kerül a Rubik-kocka-világbajnokság. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.

2. TETRIS

Bár a Tetris számos változatban megjelent a 80-as évek személyi számítógépei­re, a legnagyobb sikereit mégis az 1989-ben kiadott Game Boy verzió hozta meg. Az Electronic Gaming Monthly magazin a 100. számában első helyre rangsorolta a Minden idők 100 legjobb videojátéka című listáján, míg 2007-ben hasonló összeállításában a második lett a Super Mario Bros mögött. A játék eladásai 2009-ben túllépték a hetvenmilliót, 2010 januárjában pedig bejelentették, hogy 2005 óta több mint százmillió példányt adtak el csak a mobiltelefonos verziókból.

3. MONCSICSI

Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a majombabát. Elmondása szerint célja az volt, hogy szeretetre és tiszteletre inspirálja a fiatalokat és felnőtteket egy­aránt. Szokatlan módon a termék az 1980-as évek elején Magyarországra is eljutott és népszerű lett. Azt utólag már nehéz kideríteni, hogy hazánkba egyáltalán milyen forrásból jutott el az akkor már többfelé gyártott játék. Így azt a feltételezést is nehéz ma már igazolni, miszerint az első néhány importbaba után kialakult egy helyi másolat gyártás, ami egyébként magyarázná a játék tömeges megjelenését. 

4. TIKI-TAKI

A játék eredete az ősi Kínába nyúlik vissza. Nálunk a 70-es években hódított igazán. Sok kézsérülést is okozott. A tiki-taki golyós játék lényege, hogy a golyók egymáshoz csapódva kattogjanak. Ehhez ritmusosan, gyorsan fel-alá kell mozgatni a játékot. A golyók egy madzagra vannak felfűzve. Mára szinte teljesen eltűnt...

5. JOJÓ

A jojó az egyik legrégebben ismert játék, számos kultúrában megjelent valamilyen néven. A második legrégibb ismert játék a játékbaba után. Noha sokan kínai eredetűnek gondolják, a valóságban már Kr. e. 500 környékén felbukkant az ókori Görögország területén. Hellászból feltehetően kereskedők segítségével jutott el Európa többi részébe és Ázsiába. Feljegyzések szerint nagy népszerűségnek örvendett többek között Skóciában, Angliában, Indiában és Egyiptomban is. A francia forradalom idején egész Európában híressé vált emigrette néven.

6. TAMAGOCSI

Ki ne emlékezne erre a nagyjából húsz éve Magyarországra is begyűrűzött játékra. Minden gyerek ilyen kis virtuális lényt szeretett volna, melyről folyamatosan gondoskodni kellett. Várta az ételt, az italt és egyebeket. Ha nem kapta meg, elpusztult. 1996-ban jelent meg Japán­ban, és érde­kes módon ele­inte a bol­tok meg­ta­gad­ták az árusí­tá­sát. Egy évre rá a Tama­go­csi valami csoda foly­tán világ­szerte elter­jedt, és 2008-ig hoz­zá­vető­le­ge­sen hetvenmil­lió darab fogyott belőle.

7. PEONZA

Egy-két éve jelent meg hazánkban ez a giroszkóp jellegű mexikói játék, ami tulajdonképpen egy búgócsiga és joyo keveréke. Hazánkban, a gyerekek körében kedvelt, viszont más országokban a felnőttek is gyakran játszanak e pörgettyűs játékkal. Pontos feltalálóját senki sem tudja. Az 1990-es években jött létre a mexikói­ak körében. Az első peonza még fából és vasból volt. Akkor még nem voltak különböző fajtái, sem tartozékai, csak a zsinór. 1991-ben létrejöttek az első alaptechnikák, majd kialakultak a különböző trükkök. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090466_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089168_auto_resized.png
metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085164_auto_resized.jpg
vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711630820
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711630820
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány