Aktuális

Ez a néhány praktika elűzi a háztól a betörőt

D. G.

Létrehozva: 2021.01.26.

Bár itthon még csak pár évvel ezelőtt kezdtek el vele foglalkozni, de hamar foganatja lett a építészeti bűnmeg­előzés fogalmának. A kifejezés elsőre bonyolultnak hangzik, a Bors utánajárt, mit jelent ez pontosan.

Forrás: Shutterstock

A közösség ereje

A világjárvány miatti korlátozások megszűnése után mindenki siet majd birtokba venni a közösségi tereket, az éttermeket, a mozikat, ismét utazni fogunk külföldre és belföldre egyaránt. A jelenleg téli álmukat alvó elkövetők számára a magukra ha­gyott otthonok, a túlzsúfolttá váló életterek kiváló célpontok lesznek. Ezért is fontos az építészeti bűnmegelőzésről beszélni, és arról, hogy milyen fontos a közösség ereje.

Ez a bűnmegelőzés egy olyan ága, ahol az épített környezetet úgy alakítjuk ki, vagy a meglévőt át, hogy a bűncselekményeket ne segítsük – mondta dr. Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület alelnöke.

Mondjuk közvilágítás, parkok átláthatósága, utcák kialakítása, kerítések magassága, érintve a vagyonvédelmet is, ér­tem itt a riasztókat, térfigyelő kamerákat vagy a mozgásérzékelős lámpákat. Ez egy komplex ágazat, ezért is ellenezzük, amikor szimplán vagyonvédelemmel azonosítják a módszert. Ennek van egy technikai oldala, például a ke­rítések. Ha­zánkban tévhit, hogy mi­nél magasabb egy kerítés, mi­nél kevésbé belátható, annál biztonságosabb. Pedig egyes kutatások szerint ezek a magas falak vonzzák az elkövetőket. Elfelejtjük, ha nem lehet kilátni, belátni sem lehet. Ezzel máris kizárjuk a természetes felügyeletet, a közösségi kontrollt, ami lehetővé tenné, hogy a szomszédunk vagy az arra sétáló járókelő, kutyasétáltató, vagy az éppen arra guruló rendőr bekukkantva a kertbe lássa, hogy esetleg éppen betörnek hozzánk. Egyesületünk épp ezért mindig igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a biztonság megteremtése mindannyiunk felelőssége – mondja az alelnök.

Fiatalon kell kezdeni

Az egyesület tagjai legutóbbi projektjük során általános és középiskolai intézményekben jártak, a tanulók kaptak elméleti oktatást, és ők tervezték meg a bűnmegelőzést támogató változtatásokat, sőt pénzt is kaptak a megvalósításra. A győri Révai Miklós Gimnáziumban, valamint a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskolában például a folyosók egy részét alakították át, térfigyelő kamerát helyeztek ki a fiatalok tervei alapján, és a di­ákok hathatós közreműködésével létrehozva olyan élhető és biztonságos tereket hoztak létre, amelyek minden bizonnyal elnyerik majd az iskolatársak tetszését.

A biztonságtudatosság kialakítását már egész kiskorban meg kell kezdeni

– folytatja a szakember.

Nem véletlen, hogy bűnmegelőzési projektjeink során kiemelt célcsoportként tekintünk a fiatalokra. Célunk, hogy gyakorlatias foglalkozásainkkal megtanítsuk őket az odafigyelésre, a törődésre, az óvatosságra, környezetük megóvására. Azáltal, hogy ezekben az iskolában bevontuk a diákokat, lehetővé teszi a saját környezetük iránti elköteleződésük, valamint a sokkal nagyobb „tulajdonosi” felelősségvállalásuk kialakulását. A gyerekek élvezték a feladatot, és tetszett nekik a végeredmény, biztosak vagyunk benne, hogy ezekre a terekre ezután sokkal jobban oda fognak figyelni.

Bárki képes rá

Az egyesület alelnöke arról is beszélt, hogy apró változtatásokkal is jó eredményeket lehet elérni a bűnmegelőzésben.

A rendezett, karbantartott, felügyeletet sugalló környezet nem vonzó az elkövető számára. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben figyelünk saját otthonunkra és tágabb lakókörnyezetünkre, tisztán és rendben tartjuk a portánkat, s erre a közösség szintjén mindannyian erőt és energiát szentelünk, akkor élhetőbb és biztonságosabb életterek alakulhatnak ki – mondta dr. Molnár István Jenő.

A szakértő tanácsai

Sok apró beavatkozással mi magunk is tehetünk érte.

– Tegyük átláthatóvá a kerítést, hogy a szomszéd, a járókelő vagy az éppen arra guruló járőr észlelhesse, ha illetéktelen próbál behatolni hozzánk.

– Tartózkodjunk az erődítményszerű kerítések és növényzet kialakításától, a beláthatatlanság vonzóvá teheti ingatlanunkat az elkövető számára.

– Tartsuk tisztán a környezetünket, a karbantartottság, a rendezettség felügyeletet sugall, ami elriaszt(hat)ja az elkövetőt.

– Gondoskodjunk otthonunk biztonságáról, szereljünk fel mozgásérzékelős lámpákat, zárjuk az ajtókat, ablakokat, ha van, ne felejtsük el a riasztót élesíteni.

– Ha hosszabb időre megyünk el, kérjük meg a szomszédot, hogy ürítse a postaládánkat, ezzel elkerülhető az elkövető figyelmének felkeltése.

– Utazás, nyaralás ideje alatt ne posztoljunk a helyszínről.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713966311
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27394_resized.jpg?avcount=1713966311
origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157010_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kifejtette az elemző, kell-e tartani a világháború kitörésétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158224_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713966311
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713966311
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében