Elképesztő: gonosz szalmaszandáltól rettegnek a japánok

Szinte minden nép megalkotta a maga legendáit, varázserejű teremtményeit. A japán hiedelemvilág – mint a távol-keleti országoké általában – szintén bővelkedik furcsa, misztikus lényekben.
Szinte minden nép megalkotta a maga legendáit, varázserejű teremtményeit. A japán hiedelemvilág – mint a távol-keleti országoké általában – szintén bővelkedik furcsa, misztikus lényekben.

A jókai (yokai) a japán nyelvben démont, szellemet, szörnyet jelent, és így neveznek minden természetfölötti lényt. A jókai tehát gyűj­tőfogalom, amelynek számtalan csoportja, elágazása van: a jókai lehet állat, ember és tárgy is, taszító kül­sejű gonosz szörny, vagy épp ellenkezőleg, aranyos és szeretnivaló figura.

Emberré válhat a róka

A rókaszellem ezerévente új farkat növeszt © Shutterstock

A japánok szent állatként te­kintenek a rókákra, amelyeknek természetfeletti képességeket tulajdonítanak, és legendákat alkottak róluk. Hiedelmeik sokasága kapcsolódik a rókákhoz, aminek az lehet a magyarázata, hogy egykor az emberek és a ró­kák közel éltek egymáshoz. A szent állat szerepe mellett a róka (japánul kicune vagy kitsune) a misztikum világának is népszerű alakja, vagyis a legismertebb jókaik a kicunék. A rókaszellemek érdekessége, hogy egy farokkal születnek, és ezerévente újabb farkat növesztenek. Általában három, öt, hét és kilenc farkuk van, ebből kiszámítható, hogy a hiedelem szerint sokkal tovább élnek, mint az emberek. Ha megszerzik a kilencedik farkat is, fehér vagy aranyszínű lesz a bundájuk. Idővel egyre bölcsebbek és ügyesebbek lesznek, emberi alakot csak akkor ölthetnek, ha elérték a százéves kort. A rókaszellemeknek is több csoportja van, az embereket védelmező, jó szándékú kicunéktól kezdve a mindig rosszat akaró gonoszokig. Képesek láthatatlanná válni és más tárgyakká átalakulni. Magyarországon a Liza, a rókatündér című filmben találkozhattunk egy kicunelegendával. A rókák mellett rengeteg állathoz társítanak varázserőt, ezeket hengének, vagyis alakváltónak nevezik, mivel mágiájukat főként arra használják, hogy emberré változzanak.

A Lisa, a rókatündér is egy kicune legendát dolgoz fel © IMDB

Szerencsét hozó nyestkutya

Legnépszerűbb a tanuki, magyarul nyestkutya, amely általában szerencsét hoz, vidám és huncut. Japánban tanukiszobrok állnak a templomok, szentélyek, éttermek és tésztaboltok bejáratánál, jellemzőjük a nagy szem, a kúp alakú kalap és a kezükben lévő kanna. A hagyományos tanuki ábrázolásokon nagy, kerek hassal és hatalmas, föl­dig érő herékkel ábrázolják őket.

A nyestkutyák vidámak és huncutok © Shutterstock

Japánban november 8-át a tanukik ünnepévé nyilvánították, mivel a tanukik nyolc különleges jellemvonással és tárggyal rendelkeznek, amik szerencsét hoznak: egy olyan bambuszkalap, amely megvéd a bajtól, nagy szemek, amelyekkel észlelni lehet a környezetben történteket, és ez segít meghozni a jó döntéseket. Az erényt jelképező szakés palack, a nagy farok, ami állhatatosságot és erőt ad, és segít a sikerekben, a hatalmas herék pedig szerencsét jelentenek a pénzügyi életben. Az értékpapír a bizalom szimbóluma, a nagy has merész határozottságot jelképez, végül elengedhetetlen a barátságos mosoly.

Mindent felfal a szellemmacska

Az alakváltó szellemmacskák mindent felfalnak © Wikipedia

Fontos jókai a bakeneko, az alakváltó szellemmacska, amely a hétköznapi macskából 13 éves kora után válik, amikor a súlya meghaladja a négy kilót, és a farka hirtelen megnő. A bakeneko bármit felfal, ami elébe kerül, a rosszindulatú fajtája akár az embert is, és átveszi an­nak szerepét. Bosszúból megeleveníti a család el­hunyt tagjait, ezzel fájdalmat okoz. Folyamatosan ételt és tiszteletet kell adni neki, hogy ezt elkerüljék. A jószívű macskák viszont szerencsét hoznak, a kerámiaszobrokon integetve ábrázolják őket, mivel a legenda szerint egy macska az integetésével csalt el egy illetőt a fa alól, mielőtt abba a villám belecsapott.

Kutyaisten elűzi a gonoszt

A kutyaisten megvédi gazdáját © Wikipedia

Az inugami, azaz a kutyaisten is különleges képességű lény. Úgy vélték, hogy ezek a hűséges állatok varázs­erejüket arra használják fel, hogy emberi alakot öltve elűzzék a környékről a gonosz szellemeket, és megvédjék gazdájukat. Más vélemények szerint az inugami az egykor az ember társaként tartott kutyák szelleme, és jó vagy rossz természetük attól függ, hogy a gazdájuk hogyan bánt velük.

A bakezori egy rosszindulatú lábbeli, ami éjjel ijesztget © Twitter

A bakezori egy életre kelt zori, vagyis szalmából ké­szült szandál. Azt hitték, hogy amelyik lábbelivel rosszul bántak és kidobták, éjjelente visszatér a házba, fel-alá rohangál és kiabál. Általában egyetlen hatalmas szemmel, széles szájjal, kiöltött nyelvvel és emberi végtagokkal ábrázolják ezt a figurát.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors