Aktuális

Elítélték a sofőrt, aki rácsukta az ajtót a babakocsira

Bors

Létrehozva: 2019.09.24.

Bírósági ítélet van arról, hogy hibázott a trolisofőr, aki rácsukta Vivien babakocsijára a jármű ajtaját, amikor az édesanya szeretett volna leszállni. Bár korábban félmilliós sérelemdíj megfizetésére kötelezték a fiatal nőt, Vivien most szeretne peren kívül megegyezni a BKV-val.

Óriási port kavart a Bors 2017 márciusi cikke, amelyben egy fiatal budapesti édesanya azt állította, hogy a 75-ös trolibusz vezetője – miután ő a troliról leadta egy utastársának a babakocsiban fekvő gyermekét – rácsukta az ajtót, majd továbbhajtott. Az akkor 22 éves édesanya csak egy bocsánatot szeretett volna, de egy maratoni huzavona vette kezdetét, két külön bírósági eljárás is indult, és bár az egyikben az anyát marasztalták el, a másikban kimondták, hogy hibázott a sofőr.

Sérelemdíjat kell fizetnie

– A sofőr kinyitotta az ajtót, a hölgy fogta alul, én pedig fölül a babakocsit, így próbáltunk leszállni. A következő pillanatban azonban a vezető rácsapta az ajtót a babakocsiban fekvő gyerekemre, csak azután nyitotta ki újra, hogy az egész busz hangos kiabálásba kezdett. Amikor a segítségem leért a buszról Benetttel, legnagyobb megdöbbenésemre az orrom előtt újra bezárult az ajtó – mesélte korábban a Borsnak Vivien.

A gyerek a megállóban maradt, az édesanya pedig csak a következő megállóban tudott leszállni a troliról. A közlekedési társaság kiállt a sofőr mellett. 2017 novemberében a Miskolci Törvényszék jó hírnév megsértése miatt – a BKV-nak igazat adva – sérelemdíjként félmillió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezte Vivient. A bíróság ugyanis úgy találta, hogy az édesanya a nyilatkozataiban valótlanságokat állított, illetve, részben valós tényeket hamis színben tüntetett fel. A többi között rávilágítottak: miután a troli elindult, állításával ellentétben a nő nem ment oda a sofőrhöz jelezni a problémát, hanem az első és a második ajtó közötti részen megállt, és az ítélet megállapítása szerint más utas sem panaszkodott.

Megrovást kapott a trolis

Közben azonban egy közvádas büntetőügy is indult a trolibusz vezetője ellen, mégpedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Ezért alapesetben egy év szabadságvesztés jár. A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén május 29-én jogerőssé vált ítéletében megrovásban részesítette a troli sofőrjét. A Bors érdeklődésére a bíróság részletesen leírta, pontosan miért kapta a büntetést a sofőr, aki, mint kiderült, nem figyelte rendesen a visszapillantót.

– Az ítélet indoklása szerint a vádlott a munkakörének ellátására vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyva nem követte figyelemmel a visszapillantó tükörből, hogy a buszmegállóban egy babakocsival közlekedő utas kezdte meg a leszállását. Ehelyett az ajtók záródására már akkor jelzést adott, amikor az utasok le- és felszállása folyamatban volt, majd a trolibusz ajtaját a babakocsi mózeskosár részére csukta, miközben a babakocsi első két kereke még a buszon, a hátsó két kereke pedig már a megállóban, a földön volt. Ezt követően a babakocsi megbillent, amelyet érzékelve a trolibusz ajtaja automatikusan kinyílt, így sérülést senkinek sem okozott – írta megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Kiabálva jelzett az ismerős

A buszvezető még ekkor sem észlelte, hogy a jármű ajtaját egy babakocsira csukta, és miután a trolibusz középső ajtaja kinyílt, ismételten bezárta azt, mielőtt Vivien is le tudott volna szállni a gyermekéhez. A trolibusz elindult és a vezető azután sem nyitotta ki ismételten az ajtót, hogy az édesanya megállóban maradt ismerőse kiabálva jelzett neki. Megkeresésünkre Vivien azt nyilatkozta: boldog, hogy végre igazat adtak neki és a kártérítéssel kapcsolatban kezdeményezi a peren kívüli megegyezést a BKV-nál. Megkerestük a társaságot is, de ez idáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A Bors birtokába jutott ítélet szerint a mindössze öt hónapos – életkori sajátságaiból adódóan is fokozottan sérülékeny – rögzítés nélkül, fekvő helyzetben utazó kisgyermek „testi épsége nyilvánvaló veszélynek volt kitéve”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156624_auto_resized.jpg
origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713913511
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155535_auto_resized.png
hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155700_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megállította a rendőr gyorshajtás miatt, de arra senki nem számított, hogy sürgős beavatkozásra lesz szükség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713913511
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713913511
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713913511
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi