Elindult az új koronavírus-vakcina emberi tesztelése

Ez a világon a harmadik ellenszer, ami a klinikai tesztek szakaszában jár.
Ez a világon a harmadik ellenszer, ami a klinikai tesztek szakaszában jár.

Az Inovio nevű amerikai cég fejlesztése megkapta az engedélyt, hogy az INO-4800 nevű szerüket embereknek beadva vizsgálják, alkalmas-e a kór kezelésére. A Techcrunch cikke szerint az amerikai gyógyszerészeti hatóság engedélye után az INO-4800-at az elkövetkező hetekben negyven egészséges önkéntesnek fogják beadni Philadelphiában és Kansas Cityben és az első eredmények nyár vége felé várhatók.

© Illusztráció/Pexels

Az Inovio ellenanyagát úgy fejlesztette ki, hogy nem a vírust leküzdő antitestet juttatták a szervezetbe, hanem egy különleges génszekvenciát, amely arra ösztönzi a testet, hogy termeljen ellenanyagot. Úgy vélik, idővel akár egymillió vakcinát is képesek lesznek előállítani, de egyelőre még nem akarnak elhamarkodott kijelentéseket tenni és lélegzetvisszafojtva várják a most következő klinikai teszteket, melynek eredményén igen sok múlik. És ha még minden a tervek szerint is alakul, széles körben alkalmazható védőoltásra akkor is legalább 1-1,5 évet kell várni. A fejlesztést közvetett módon több kormány is finanszírozza a CEPI nevű járványügyi koalíción keresztül, illetve nonprofit szervezetek, például Bill és Melinda Gates alapítványa is támogatja a munkát.

Az Inovio vakcinája mellett két másik fejlesztés kapott engedélyt a klinikai tesztekre. A lehetséges ellenszerek fejlesztése és a tesztek előrehaladása az új koronavírus esetén a megszokottnál jóval gyorsabban folyik.