Aktuális

Életet menthet vagy kidobott pénz a bolti filléres teszt

Bors

Létrehozva: 2018.04.17.

Veszélyes lehet az öndiagnózis, legjobb, ha orvoshoz megy.

Forrás: Thinkstock

A drogériákban és az áruházakban is kaphatunk gyorsteszteket pár száz forintért a betegségek kimutatására. Mennyire hitelesek ezek?

Vércukormérő csík, koleszterinmérő tesztcsík, lisztérzékenységi teszt, Candida-gyorsteszt, hüvelyfertőzésteszt és többek között ezerféle gyorsteszt a terhesség megállapítására. Ezekkel a termékekkel találkozhatunk a gyógyszertárakban, drogériákban.

Európában a lakosság hatvan százaléka használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk keresésére, és az esetek kétharmadában az eredmény téves diagnózis.

Allergiatesztek a patikában

Gyógyszerészek mondják, az allergiatesztek például beutaló, recept és laboratóriumi vizsgálatok nélkül már otthon is elvégezhetőek. A gyógyszertári forgalomba kerülő, ujjbegyvérből elvégezhető gyorstesztek segítségével az allergiás reakció jelenléte igazolható, illetve a fűpollennel, poratkával, macskaszőrrel és -hámmal, tejfehérjével vagy tojásfehérjével szembeni allergia mutatható ki.

A felnőtt lakosság mintegy három százaléka ételallergiás, a gyermekek hat-tíz százalékánál fordul elő ételallergia a három leggyakoribb allergént, a tejet, a tojást és a mogyorót tekintve.

A beteg otthon is elvégezhet vizsgálatokat

Vajon mennyire pontosak ezek az otthon elvégezhető, diagnózist nyújtó készítmények? Rengeteg ember keresi a gyors és egészségügyi szempontból megbízható válaszokat kérdéseire.

– Nagyon sokféle tesztet lehet kapni a gyógyszertárakban is. Közös jellemzőjük, hogy a beteg az otthonában elvégezheti a vizsgálatokat, és pozitív esetben szakemberhez fordul. A betegek szűrési céllal vagy panasz esetén végzik el a teszteket. Kifejezetten örömteli, hogy ezekhez a hozzáférés egyre szélesebb körű.

A tesztek minősítését megfelelő cégek végzik (pl. CE minősítés). Az orvostechnikai eszközminősítés esetén a teszt megbízhatóan alkalmazható – mondta el lapunknak dr. Balogh Illés, a Budapest ­­Plasztikai Intézet endokrinológus, nőgyógyász szakorvosa.

A terhességi tesztek megbízhatóak

Sok esetben érdemesebb magánrendelőbe menni, mert bizonyos betegségek kiszűrésére szolgáló tesztek drágábbak, mint gondolná.

– Ha van Candida-teszt, az bizonyára szélhámosság, mert az óriási laikusfigyelemnek örvendő Candida-betegség nem is létezik. Az igazi candidózis egészen más, intenzív osztályos kezelést igénylő, életveszélyes, gyakran halálos gombafertőzés, amit súlyosan károsodott immunitású, pl. AIDS-es betegek kapnak el. Ezt ugye nem diétával kell gyógyítani, hanem igen drága és nem veszélytelen gomba elleni antibiotikumokkal.

A terhességi tesztek bizonyára megbízhatóak. Van székletvér-vizsgálati teszt, ami megbízható, ötven éves kor felett évente el kellene végezni, mert elég jó eséllyel ki lehet mutatni vele a vastagbélrákot. Ennek korai felismerése valóban életmentő lehet. Amennyiben a családban volt már vastagbélrák, akkor negyvenéves vagy esetleg még annál fiatalabb kortól indokolt az évenkénti vizsgálat.

Ma már sok magánlaboratórium is végez ilyen vizsgálatokat, ezek ára alacsonyabb, mint a patikában vásárolható teszt, és az eredmény is megbízhatóbb – árulta el lapunknak Lakos András MTA doktor, infektológus.

A Lyme-teszt nem mutat valóságos eredményt

– Létezik a kullancs vizsgálatára forgalmazott borrelia- (Lyme-) teszt, ami több okból is szélhámosság. Egyrészt, a kifejlett kullancsok ötven százalékában ott van a kór­okozó, emiatt minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni, nincs értelme a vizsgálatnak.

A negatív teszteredmény nem zárja ki, hogy a kullancs mégis fertőzött volt. Másrészt a fertőzött kullancs is csak két százalék valószínűséggel képes megfertőzni az embert, tehát a pozitív lelet esetén kilencvennyolc százalék valószínűséggel indokolatlan rettegés, vizsgálatok, végül felesleges antibiotikumkezelés következnek.

Van olyan teszt, ami az emberi vérből mutatja ki a Lyme-kórt, ez használhatatlan. A professzionális laboratóriumi vizsgálatokkal is rengeteg baj van, elméletileg is elképzelhetetlen, hogy egy gyorsteszt megbízható eredményt adjon – mondta Lakos András. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156827_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin betegsége Lajos herceg 6. születésnapi fotójára is rányomta a bélyegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében