Egye végig a Szomszédok menüjét!

Párizsipörkölt, rakott burgonya, zöldbabfőzelék. Csak néhány ételféleség azok közül, amelyeket a Szomszédok hősei nap mint nap fogyasztottak. A Janka nénit megformáló Pásztor Erzsi és János bőrébe bújt Trokán Péter is szívesen emlékszik vissza a forgatásokra, szuper recepteket is kaptunk. A Bors profi séfeket kérdezett arról, hogyan lehet a látszólag nem túl bonyolult étkeket mennyeien elkészíteni.

Párizsipörkölt, rakott burgonya, zöldbabfőzelék. Csak néhány ételféleség azok közül, amelyeket a Szomszédok hősei nap mint nap fogyasztottak. A Janka nénit megformáló Pásztor Erzsi és János bőrébe bújt Trokán Péter is szívesen emlékszik vissza a forgatásokra, szuper recepteket is kaptunk. A Bors profi séfeket kérdezett arról, hogyan lehet a látszólag nem túl bonyolult étkeket mennyeien elkészíteni.

A forró zsírt kell fűszerezni Vágásiéknál a zöldbabfőzelék számított az egyik kedvenc ételnek. Szabó Péter séf szerint ez csak látszólag tartozik a legegyszerűbb ételek közé. Kis fantáziával kiválóan elkészíthető.

Magenheimék már várják a vacsorát, vajon mit tálalnak majd? © YouTube

Egy vöröshagymát finomra vágunk, és mangalicazsíron jól lepirítunk, hogy a benne levő cukortartalom jól karamellizálódjon. Ekkor kerül bele a bors, babér, fűszerpaprika. Jobb, ha az ember ilyenkor fűszerezi az ételt, mert a zsírban a nagy hő hatására kerekebb íze lesz a fűszereinek. Majd következhet a zöldbab, amit alaplével felöntve puhára főzünk. Ezek után kell az ételt behabarni. Ízlés szerint kaprot is tehetünk bele. A legvégén fokhagymás rántást ké­szítünk, és ezzel sűrítjük az ételünket. Aki szereti, megbolondíthatja tárkonyecettel. Isteni lesz tőle! – fejezte be a szakember.

A rakott krumpli is visszatérő vendég volt a Szomszédok sorozatban © Shutterstock

Pásztor Erzsi: borsosan jó a grízes tészta

A Pásztor Erzsi által alakított Janka néni gyakran toppant be Vágásiékhoz vacsoraidőben, és olyankor gátlástalanul elette az ételeket a család elől. Egyszer a zöldbabfőzelékre gúnyos megjegyzést tett, miszerint „nem valami főúri étel”, de ettől persze szinte még ki is nyalta a tányért. A történet szerint egyébként Janka is gyakran főzött, igaz, csupán szó volt róla, őt nemigen mutatták a fazék mögött.

Otthon rendszeresen főzök, van, hogy több napra egyszerre – mondta lapunknak a Kossuth-díjas színésznő, és elárulta: tudja, hogy sokan csodálkoznak rajta, de ő bizony borsosan és kovászos uborkával eszi a grízes tésztát. A Janka néni által plebejus ételnek nevezett rakott burgonyát is szívesen elkészíti, többek között a héten is megtette.

A ruhatáros főzte a vadpörköltet

A vadpörkölt vitán felül az egyik legízletesebb ételünk, bár a készítését elsősorban gyakorlott fakanálforgatóknak javasolják. Az erdészként dolgozó János gyakran fogyasztott ilyet, pláne, ha meglátogatta az erdészházban lakó kollégáját, Dénes bácsit. Márfi Gaba Gábor, az Aranyhal vendéglő séfje bármikor szívesen készít szarvaspörköltet. Lapunknak azt is elárulta, hogyan.

Trokán Péter a szerepe szerint és a valóságban is szereti a szarvaspörköltet © Archív

– Lepirítom zsíron a szarvaslapocka-kockákat, majd a húst félreteszem. A visszamaradt pörzsanyagon lepirítom a hagymát, amit lesózok, később hozzáadok fokhagymát, aztán bőrétől megfosztott zöld he­gyest, paradicsomot, apróra vágott tv paprikát. Puhára pirítom, rádobom a húst. Beállítom a sótartalmat, frissen őrölt borsot hintek rá. Ha az étel levet engedett, lepirítom. Paradicsompürét teszek hozzá, és párolom. Eközben készítek egy redukciót egy üveg minőségû száraz vörösborból, babérlevéllel, mustármaggal, kakukkfűvel, borókabogyóval. Ha a felére fogyott a folyadék mennyisége, egy szűrőn keresztül a pörköltbe öntöm. Amikor az étel majdnem kész, belefőzők egy doboz áfonyát, amit magas gyümölcstartalmú lekvárral helyettesíthetek – árulta el a konyhaművész.

Ez is érdekelheti!

Csűrös Karola: Az elhunyt férjem nincs ott a temetőben!

Itt a legújabb őrület! Reggelizzen úgy, mint a Szomszédok szupersztárja

Frajt Edit: Sosem voltam szabályos szépség, inkább érdekes az arcom – interjú

Trokán Péter máig szívesen visszaemlékszik a teleregényre és a forgatásokra is. A vadpörköltet a felvételeken olykor valóban elkészítették, igaz, nem a színészek, hanem a stáb egyik fontos tagja, Lénárt Mari ruhatáros.

Finom és olcsó a párizsipörkölt

Lenke néni sosem dúskált az anyagiakban. Nem véletlenül főzött szeretteinek gyakran párizsipörköltet. Egy alkalommal megkérdezte vejét, megfelel-e neki vacsorára, mire ő egy lelkes igennel felelt csillogó tekintettel. Buday Péter mesterszakács úgy véli, egy iskolai vagy munkahelyi menza étlapján ma is megfér eme különlegesség.

Kiváló feltét főzelékekre, de főleg olcsó! A párizsit kockákra vágjuk, és ha azt szeretnénk, hogy igazán finom legyen, egy kis szalonnazsíron pirítjuk meg. A felvágottat kivesszük, majd a zsiradékra jó sok vékony, félkarikára vágott hagymát dobunk. Ha már üveges, jöhet a kiskockákra vágott paprika és paradicsom. Kevés vízzel felöntjük, majd zsírjára pirítjuk. Borssal és piros paprikával fűszerezzük, végül hozzáadjuk a párizsit. Ha szaftosabban szeretjük, ismét adhatunk hozzá egy kevés vizet. Csak ilyenkor sózzuk, mert a párizsi eleve sós – szögezte le az ismert vendéglős.

Trokán Péter már készül

A színművész egyébként a karantén ideje alatt félrevonult a balatoni nyaralójába, és arra készült, hogy főz egy kiváló szarvaspörköltet. – Most készült el a kerti tűzhelyem, viszont a bográcsom túl nagy volt. Már vásároltam egy megfelelő méretűt, viszont időközben megkezdődött a főpróbahét a székesfehérvári színházban, ezért most már időm nincs a főzésre – mosolygott Trokán Péter.

© YouTube

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors