Döbbenet: már tavaly nyár végén megjelent Kínában a koronavírus?

Internetes keresésekből arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus már tavaly nyáron jelen lehetett Kínában. A Harvard Medical School kutatása szerint 2019 nyarának végén, illetve ősszel Vuhan környékén a korábbi évek influenzaszezonjaira egyáltalán nem jellemző módon nagyon megugrott a koronavírus egyes tüneteiről (hasmenés, köhögés) szóló keresések száma, és műholdképek alapján ebben az időszakban a szokásosnál nagyobb forgalom látszott az öt nagy vuhani kórház környékén is.

Az ABC News által közölt kutatásban Dr. John Brownstein és csapata azt írja, hogy a kórházak forgalma az elmúlt évekhez képest tavaly nyár végén és ősszel drámaian megugrott a 11 milliós városban. A hat vizsgált kórház közül ötnél szeptember-októberben volt a legnagyobb a parkoló járművek száma a vizsgált időszakban. A vírus pontos eredetével kapcsolatban ez az információ különösen fontos lehet.

Valami történt októberben. Nyilvánvaló, hogy valamilyen szintű társadalmi zavar volt azelőtt az időpont előtt is, amit az új koronavírus-járvány kezdeteként azonosítottak.

– magyarázza a szakember.

Ez egyébként összecseng azzal, hogy néhány hete angol kutatók arra mutató jeleket, találtak, hogy a Covid-19 vírus már szeptember közepe felé megjelenhetett Vuhanban. A Cambridge-i Egyetemen a vírus eredetét kutatták, ebből visszafelé számolva matematikai modellek segítségével saccolták meg, pontosan mikor is jelenhetett meg a vírus. A kutatók végül arra az eredményre jutottak, hogy szeptember 13-a és december 7-e között fertőzhette meg az első embert Vuhanban a koronavírus.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mostani tanulmány még nem esett át a szokásos szakmai kontrollon (peer review-n), de több jel is arra utal, hogy Kínában már jóval hamarabb felüthette fejét az új kór, és denevérek közt akár éveken keresztül mutálódhatott a vírus, mielőtt az emberek egyáltalán felfedezték volna.

A kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, bár nem látta a tanulmányt, elutasítja annak eredményeit.

– Szerintem rendkívül abszurd következtetéseket levonni olyan felületes megfigyelések alapján, mint a közúti forgalom – közölte Hua Csunying.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors