Döbbenet: Bizarr testi elváltozást okoznak az okostelefonok?

Világszerte egyre többen panaszkodnak egy furcsa jelenség miatt, aminek egyértelmű okozói az okostelefonok. Az „okostelefon-kisujj” névre keresztelt problémával kapcsolatban egyre több bejegyzést és videót tesznek közzé a közösségi média felhasználói.

A gond az, hogy a feltételezés nem alaptalan: veszélyben lehetnek a kezeink.

© Pexels

A panaszok általában a kisujjak görcsösségéről, megfeszüléséről szólnak, ami a telefon folyamatos kézben tartása miatt alakult ki. A The Sun megkérdezett egy specialistát, aki szerint ugyan egyelőre klinikai bizonyítéka nincs a jelenségnek, de a bizonyos eszközök folyamatos használata miatt kialakult probléma igenis létezik.

Az okostelefon-kisujj egy társadalmi jelenség, ami az okostelefon gyakori használata miatt jelentkezhet. Az ettől szenvedők kisujjuk elváltozásáról számoltak be, ami az eszköz túl gyakori használata miatt alakult ki – magyarázta Pareena Patel.

Klinikai bizonyíték és megnevezett betegség még nem ismert a jelenséggel kapcsolatban, mégis van okunk feltételezni, hogy a túlzott telefonhasználat befolyásolhatja az izomfunkciókat és károsíthatja az ízületeket: különösen a hüvelykujj és a csukló területén.

© Pexels

Hasonlóan működik, mint az ismétlődő terhelés miatti sérülés. Ez egy általánosan fellépő állapot, ami gyakori vagy túlzott ismétlődő mozdulatok következtében kialakuló izom- és idegpanaszokat eredményez – részletezte a szakember.

Patel hozzátette: nem csak a kisujjunk miatt kellene aggódnunk, az okostelefon-használat következtében kialakulhatnak ismétlődő terhelés miatti sérülések, ami a hüvelykujjra van a legnagyobb hatással, ez pedig hosszútávon akár korlátozhatja a kezek mozgásképességét.

A szakember a mérsékelt okostelefon-használat mellett rendszeres kéztornát javasol: naponta néhányszor szorítsuk ökölbe kezeinket, majd lassan nyújtsuk ki ujjainkat.

(via)

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors