Aktuális

Csak össze kéne szedned magad! – nem hiszik el a korábban makkegészséges nőről, hogy 100 napja szenved a koronavírus miatt

Bors

Létrehozva: 2021.02.24.

Már mindent megpróbáltak az orvosok, de képtelen még a legegyszerűbb napi feladatokat is elvégezni egy 45 éves nő, aki az úgynevezett hosszú-covid miatt szenved – immár száz napja.

Egyre több tanulmány születik arról, hogy a koronavírus-fertőzés nem csak közvetlen veszéllyel jár, de a betegségnek számos hosszútávú hatása is van. Ezek akár hónapokkal a "gyógyulás" után is jelentkezhetnek – ilyenek a migrén, a zavarodottság, a depresszió, az epilepszia, de egyeseknél még ministroke is fellépett – míg más kutatások arról beszélnek: a víruson átesettek izomfájdalommal, fáradtsággal, alvási nehézségekkel, hajhullással és szorongással is küzdenek. Ennek ellenére még mindig feltérképezetlen az úgynevezett hosszú covid teljes hatása – és sokan el is bagatelizálják a jelentőségét.

Ezt tapasztalja a brit Kate Weinberg is, aki a Daily Mail lapjain számolt be személyes kálváriájáról. Mint meséli, talán nem is az a legszörnyűbb, hogy száz nap után még mindig képtelen a legegyszerűbb, leghétköznapibb feladatokra is, hanem az, ahogy sok kétkedő hozzááll az állapotához.

Azt mondogatják ugyanis neki: csak össze kéne, hogy szedje magát!

A 45 éves nőnek minden egyes nap kínszenvedés, és már kezdi kilátástalannak érezni a helyzetét, miután közel minden gyógymódot kipróbált.

Ez nem fáradtság – ez méreg a testemben

– Vannak napok, amikor az izomfájdalom már reggel ott van, izzó tűzként kúszik felfelé a vádlimban és a combomban. Egyes testrészeim pedig lyanok, mintha nem is hozzám tartoznának – egy elhalt ujj, egy zsibbadt lábfej és a terjeszkedő hidegrázás, ami mélyen a csontjaimban ül. Más napokon nem szenvedek a fájdalomtól, de gyengének érzem magam és szédölgök, vizenyős végtagjaimmal pedig már a fürdőszobáig is kihívás eljutni, nem is beszélve a lépcsőzésről – meséli az írónő, hozzátéve: még a legjobb napokon is teljesen elfárad kora délutánra.

– Ez nem olyan, mint a fáradtság vagy a kimerültség: olyan érzés, mintha az egész szervezetemet megmérgezték volna. Ekkor már hangulatilag is magam alatt vagyok, az arcizmaim fájnak, és a beszéd is nehézkessé – ha nem lehetetlenné – válik – magyarázza.

Egészséges volt – magát nem féltette

Kate bevallotta: a tavalyi év nagy részében nem félt a koronavírustól – illetve magát nem féltette. Idős szeretteit igen, ám magáért nem aggódott, hiszen fittnek, egészségesnek gondolta magát, nem volt semmilyen alapbetegsége, ami gondot jelenthetett volna.

– Aztán novemberben kezdtem rosszul érezni magam. Eleinte nem tapasztaltam egyik tipikus tünetet sem magamon, ami miatt leteszteltettem volna magam. Nem köhögtem, nem volt lázam, nem volt ízlelés- és szaglásvesztésem. Egyszerűen furán és kényelmetlenül fáradtnak éreztem magam, mintha valaki kivette volna az elemeket belőlem.

Később – mint meséli – megjelentek a "tipikus" tünetek is, és ugyan kórházba nem került, gyakorlatilag azóta sem átllt igazán talpra. Ráadásul a betegség aktív szakaszában is folyamatosan visszaesett, amikor már azt hitte, felépül.

Fél órán át olvastam mesét a kislányomnak: egy napra használhatatlanná váltam. Egy Zoom-hívás a munkahelyemre kétnapos másnapossággal járt. Egyetlen hosszabb családi ebéd után napokig szenvedtem a tünetektől – magyarázta.

És ő még "könnyen" megúszta, hiszen nem kellett kórházban kezelni, nem kellett lélegeztetőgépre kötni, nem kellett összehívni a szeretteit, hogy elbúcsúzzanak tőle. Szerencsésnek mondhatja magát – hangsúlyozza.

– Talán az döbbentett le a legjobban, hányan kétkedtek az állapotom kapcsán: barátok, családtagok, munkatársak, orvosok. Még azokat az egészségügyi dolgozókat is támadják a kollégáik, akik a hosszú covidtól szenvednek. Lépj túl rajta, szedd össze magad – ez az, amit legtöbbször hallok – magyarázta Kate, aki nem tudja, hogy az eltelt 100 nap szenvedést mennyi követi még.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145965_auto_resized.jpg
origo.hu

Norris először, Hamilton két és fél év után nyerhet - az F1 Kínai Nagydíj sprintfutama élőben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713591310
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145007_auto_resized.png
hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144655_auto_resized.jpg
vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713591310
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143035_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713591310
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713591310
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól