Csak félelmében támad emberre a lakásban megbúvó pók

Az ősz megérkeztével egyre több pók húzódik be a lakásokba, házakba. Az aprócska rovaroktól sokan félnek, mert nem tudják, okoz-e valamilyen gondot a harapásuk. A Bors annak járt utána, mit kell tennünk a kis betolakodókkal.
Az ősz megérkeztével egyre több pók húzódik be a lakásokba, házakba. Az aprócska rovaroktól sokan félnek, mert nem tudják, okoz-e valamilyen gondot a harapásuk. A Bors annak járt utána, mit kell tennünk a kis betolakodókkal.

Hasznosak, a csótányt is elpusztítják

A pókokat nem sokan kedvelik, pedig nagyon hasznosak. Nincs köztük növényevő, mindegyik ragadozó.
A legtöbb pókfaj méreggel ejti el a zsákmányát, ami nem csak ölésre szolgál. Amikor a mérget belefecskendezi az áldozatába, ezzel feloldja azt, és szinte úgy szívja fel, mint egy sűrű levest – mondta a Borsnak Sár József entomológus.

Félelmetes látvány, de az emberre nem támad a pók, csak ha véletlenül ráfekszünk © Pintér Péter rajza

– A legnagyobbak közülük a madárpókok a közel tízcentis testükkel és a 26 centis lábfesztávolságukkal. A nőstények meglehetősen kegyetlenek, ha a hím eltéveszti a násztáncát, akkor a nőstény zsákmányállatnak tekinti – mondta Sár József, de megnyugtatott, hogy Ma­gyarország nem a természetes környezetük. Magyarországon élő legnagyobb pók a szongáriai cselő pók, ami 4-5 centisre is megnő, a szabadban él, de a rokona a pokoli cselő pók, be­tévedhet a lakásba. Bár sokan félnek a pókoktól, az embert nem tekintik zsákmánynak.

A pókok kisebb rovarokkal, ízeltlábúakkal táplálkoznak, akár a csótányokat is elpusztítják. Csak akkor támadnak, ha éjszaka véletlenül rá fekszünk és kínjukban belénk marnak, vagy ha meg akarjuk fogni. Két rágószervük van, ezért azt mondhatjuk, hogy harapnak.

Gyorsan elfutnak a borsmenta elől

A pókokat nem érdemes megölni, inkább egy poharat rátéve és egy papírlapot alácsúsztatva csapdába kell ejteni, és úgy kidobni. Ez azonban nem mindig jó megoldás, mert amelyik a benti környezetet kedveli, az a szabadban elpusztul, ha csak nem tud valahogy visszajutni. Az elűzésükre természetes pókriasztókat érdemes használni, ami például borsmentát, levendulát, fekete borsot tartalmaz, de a legjobb az alapos takarítás amiben a zúgok kiporszívózása is nagyon fontos.

Ezek rejtőznek az otthonunkban

Házi kaszáspók: Nagysága egy centiméter körüli, de a négy pár lába sokkal hosszabb. Erről jól felismerhetők. Ha megfogjuk, ezek közül valamelyiket könnyen elveszítheti. A petéket a lerakásuk után a hím védi és tisztogatja.

A házi zugpók akár hét évig is elél a lakásokban © Shutterstock

Házi zugpók: A nőstény nő nagyobbra, mérete valamennyivel meghaladhatja az egy centit, és lakásban akár hét évig is él, míg a szabadban a tél beálltával elpusztul. A hím kisebb, az élethossza egy év, ami alatt igyekszik nagyon in­tenzív nemi életet élni. Éjszaka aktív és nem sző hálót, kivéve késő ősszel, amikor hálóból szőtt tokba rakja körülbelül 50 petéjét. Lerohanással ejti el a zsákmányt, és a lakásban található összes rovart összeszedi. Nappal a legkisebb hasadékokban, zugokban, asztal és szekrény alatt is képesek elrejtőzni. A harapása nem fáj, az emberre nem is veszélyes, és ha teheti, elszalad az ember elôl.

Keresztespók: A koronás keresztespókok a legjobb hálószövők, és a bevándorló poloskákat is elejtik, a szúnyogokról nem is beszélve. Igaz ugyan, hogy nem kellemes látvány a szoba sarkában a nagy hálója, amiben benne ül egy nagy pók, de nagyon hasznos. Jellegzetességük, amiről könnyen felismerhetők, a hátukon kereszt alakba rendeződött foltok. A nőstények 1,5-2 cm hosszúak, a hímek sokkal kisebbek. Ezek azok a pókok, amik a szabadban is elboldogulnak, amiket nyugodtan kitessékelhetünk. A pókhálót a lábai végén levő karmok segítségével szövi meg. A csípése kellemetlen, de az em­berre ártalmatlan. Él nálunk, de sokkal ritkább a karéjos ke­resztespók is, ami védett faj.

Keresztespók © Bors

Kis hangyautánzó pók: Hasonlít a hangyákhoz, ezért nehezebben ismerhető fel.

Pénzt jelez a ránk mászó állat

Pókot látni nagy szerencsét, pókot agyoncsapni nagy szerencsétlenséget jelent.
A magyar néphiedelem szerint: ha pók ereszkedik az emberre, vendége jön, vagy pénz áll a házához.
Délután pókhálón leereszkedő pókot látni utazást ígér.
A hajadon ágya fölött leereszkedő pók a menyasszonyi fátylat szőtte, tehát a leány még abban az évben férjhez megy.
Ha a pókok már szeptemberben bemásznak a lakásba, akkor korán jön a tél.

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors