Aktuális

Borzalmas családi tragédiákat okozott a veronai buszbaleset

Bors

Létrehozva: 2017.01.23.

Még sok időnek el kell telnie, hogy a veronai tömegszerencsétlenség sokkjából felocsúdjunk, ma az egész ország az áldozatokra emlékezik. A gyász a tragédia érintettjeit nem ismerők szemébe is könnyeket csal, az elhunytak hozzátartozóiban pedig sosem gyógyuló sebet hagy a trauma.

A kormány a péntek éjszaka Verona közelében történt buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére a mai napot nemzeti gyásznappá nyilvánította. Magyarország lobogóját az Országház előtt ünnepélyes keretek között, ka­tonai tiszteletadással vonják fel, majd félárbocra eresztik.

A középületekre gyászlobogót függesztenek ki, Magyarország lobogóját és az európait is félárbocra eresztik.

Csak a szülők élték túl

A Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára, Vígh György igazi emberi nagyságról és hő­sies bátorságról tett tanúbizonyságot a tragédia pillanataiban. A tanár a családjával indult a franciaországi sítáborba, felesége, 31 éves fia és 18 esztendős lánya is a buszon utazott. Az ütközés után nem törődött saját épségével, nem törődött a testét égető lángokkal, egyetlen cél lebegett előtte: minél több embert kimenteni. Példáját a felesége, Erika is kö­vette, segített a férjének, közben lélekszakadva próbálta megmenteni a fiát, Balázst és lányát, Laurát. A lány a busz székei közé szorult, és amikor a lángok felcsaptak, Erika már nem láthatta többé, a tűz minden utat elzárt.

Az apát és az anyát a veronai kórházba vitték, amikor a tanár magához tért, már tudta, hogy a lányukat elvesztették. De még élt a remény: hátha Balázs megmenekült. A kórházban azonban szembesülniük kellett a szörnyű valósággal: fiuk sincs többé.

Balázst a Fradi jégkorongszakosztálya is gyászolja. Az utánpótláscsapat egykori kapusától, a jóképű, örökké vidám, tehetséges fiatalembertől megható sorokkal búcsúzik egyesülete: „álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett”.

Édesanyjával halt meg

A sítúra valamennyi résztve­vő­je rajongott a sportért. Így a sió­foki karatés, V. Balázs is. A 16 éves fiatalember alig egy hó­nappal ezelőtt még az előkelő 8. helyen végzett a shinkyokushin karate Európa-bajnokságon. Balázs az édesanyjával, Enikővel utazott el a franciaországi kirándulásra – egyikük sem tér haza többé.

A szépreményű diákra így emlékezik a siófoki Baross középiskola: „Balázs, az életvidám, mosolygós, kedves diákunk másodéves informatika szakos tanulója volt iskolánknak. Példakép volt ő: a legjobb ba­rát, kiváló osztálytárs, okos tanítvány, nagy sportreménység, aki alig egy hónappal ezelőtt vette át az Iskolánk büszkesége elismerő ok­levelet a shinkyokushin karate Európa-bajnokságon elért 8. helyezéséért. Fiatal diákunk elvesztése mindannyiunknak megrendítette a lelkét, nincsenek szavaink a fájdalmunk kifejezésére.”

Igazi példakép volt

A buszon utazó pedagógusok közül Antal Köz Béla történelemtanár is igazi hősként viselkedett, mielőtt elragadta a ha­lál. Egyik volt diákja azt meséli, hogy mindig vidám embernek ismerte, aki „együtt dobogott az osztályával és igazi példaképnek számított”. Történelmet és filozófiát tanított a Szinyei Merse Gimnáziumban, de dolgozott a Terézvárosi Kéttannyelvű Gimnáziumban is, ahol szintén kedvelték diákjai. A férfi igazolt floorballjátékos volt, március 3-án ünnepelte volna 41. születésnapját. A diákkal akkor beszélgettünk, amikor gyertyát gyújtott volt tanára emlékére. Azt mondta: tartja a kapcsolatot a Veronában lévő túlélőkkel, tőlük tudja, hogy Antal Köz Béla többször is visszament a diákokért, „ez a tette is annyira jellemző rá”.

Isten veled, Tomi!

A 16 éves Sz. Tamás szíve a futballért dobogott. A fiatalember emlékére a Rákosmenti TK szervezett gyertyagyújtást tegnap a klub Péceli úti sporttelepén, ahol több mint százan jelentek meg. Köztük Tamás nagypapája, aki sírva beszélt unokájáról. Az egyesület megrendülve tu­datta a gyászhírt: „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy veszteség érte a Rákosmenti TK családját! A Verona közelében kigyulladt autóbuszban utazott egykori utánpótlás-labdarúgónk, Sz. Ta­más is, aki a baleset következtében életét vesztette. Arra kérünk mindenkit, aki ismerte őt, együtt játszott vele vagy szeretné leróni a kegyeletét Tamás emléke előtt, gyújtson velünk egy gyertyát!”

Egy másik tehetséges futballistát is gyászolnak, S. Bo­tond a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub reménysége volt. Alighanem őt személyesen is ismerhette a sajtótájékoztatóján láthatóan elérzékenyült Szijjártó Péter külügyminiszter, hiszen egy négy évvel ezelőtti labdarúgókupán közös képen is szerepelnek az akkor még szintén a Kinizsiben játszó politikussal. Szijjártó Péter csak annyit mondott: igen, beszéltem a családdal, de maradjunk ennyiben. 

Gréta sem élte túl

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulója volt E. Gréta is, ő szintén a buszon vesztette életét. Gréta lánytestvérének közösségi oldalát ellepték az együtt érző üzenetek. A gyönyörű lány imádta a síelést, Facebook-oldala tanúsága szerint korábban is részt vett már sítáborban, volt, hogy családtagjaival ment a téli kirándulásra. 

A 16 halálos áldozattal járó veronai buszbalesetről szóló cikkeinket itt érik el.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142354_auto_resized.jpg
origo.hu

Marozsán nem bírt az argentin salakspecialistával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713474912
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142153_auto_resized.jpg
vg.hu

Szlovákia után újabb szövetségesre találhat a magyar kormány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140991_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713474912
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713474912
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713474912
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze