Bors-őrjárat: srácok, menő a maszkotok!

Kötelesek maszkot viselni a hat évnél idősebb gyerekek az iskolák közösségi használatban levő területein. A gyerekek többnyire tudomásul veszik ezt, igaz, nem kifejezetten lelkesek. Ha csak nem magyarázzák meg nekik a felnőttek, hogy csinos darabokat viselni menő!
Kötelesek maszkot viselni a hat évnél idősebb gyerekek az iskolák közösségi használatban levő területein. A gyerekek többnyire tudomásul veszik ezt, igaz, nem kifejezetten lelkesek. Ha csak nem magyarázzák meg nekik a felnőttek, hogy csinos darabokat viselni menő!

Újra akcióba indult tegnap reggel a Bors őrjárata. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskolás gyerekek hogyan viselik, hogy a nap nagy részében el kell takarniuk az arcukat. A szabály a kapun való belépéstől máris érvényes, és jóformán csak a tanórákon és az ebédlőben veszíti kötelező erejét.

Hanna Nikoletta még csak néhány hete mondhatja magát iskolásnak. Az első osztályos kislány büszke rá, hogy már nem csak a játékról szól az élete, mint annak idején az óvodában, és kellően komoly is ahhoz, hogy a – korának megfelelő szinten – megértse a járványhelyzet komolyságát. A maszkot is szívesen felveszi, mi több, büszke rá, hogy milyen csinos darabokat kap az édesanyjától.

– A virágos a kedvencem – mosolygott a gyermek, miközben a bejáratnál az őt kísérő szülőjétől búcsúzkodott.

Hanna még csak néhány hete iskolás. A virágos maszkot édesanyjától kapta © Bors

– A kapunál nem mehetek beljebb. Ez elfogadott tény, nem tudunk mit tenni a szabály ellen. Talán a gyerekeknek is származik belőle annyi előnye, hogy ennyivel is hamarabb megszokják az önállósulást – mondta az édesanya.

Minden jel arra utal, hogy a gyerekek megtalálták a maguk örömét a maszkok viselésében is, ugyanis léteznek menő és kevésbé divatos darabok. Az alsó tagozatban még kifejezetten népszerűek a mesefigurás maszkok, az idősebb diákok inkább a valamelyik világsztár arcát látják szívesen az arcukat takaró textilen. Az elsős Noémi az egyik kedvenc Disney-hősét viseli a szája előtt.

– Minnie egér a legaranyosabb – mondta szerényen a kislány, és el-árulta: a házirendet nem szívesen szegi meg, ezért a maszkot már az iskola kapujában felveszi, és csak a tanórákon veszi le.

Noémi első osztályos, bár tegnap egy fehér maszkot viselt, a Disney-figurás darabok a kedvencei © Bors

– Alaposan áttanulmányoztam a szabályt, hogy el tudjam magyarázni Noncsinak. A maszkot egyelőre a folyosón is viselni kell. Az előírás ugyan szigorúnak tűnik, de azt tapasztalom, hogy a szülők többsége egyetért vele. Ez mindannyiunk közös érdeke, még akkor is, ha kényelmetlen – tette hozzá az édesanyja.

Alexandra azon kevés gyerekek közé tartozik, akiket az édesapjuk visz az iskolába. Bár a kislány szerényen hallgatott, a férfi készséggel nyilatkozott munkatársunknak.

– Az én gyermekem nem ellenszegülő. Ott és akkor takarja el az arcát, ahol kell – szögezte le. Renátó, Tifany és Kevin már kevésbé lelkesedik az arcuk kötelező eltakarásáért, igaz, ők sem tiltakoznak hangosan a rendelkezés ellen. Az édesanyjuk, Ibolya szerint viszont nem lehet a gyerekekre eléggé vi­gyázni.

– Vedd fel, de azonnal! – szólt Kevinre határozottan. A kisfiú vonakodva, de eleget tett a felszólításnak. Egy egyszer használatos maszkot kapott, mert a szövetből varrtat otthon felejtette.

Renátót (balra), Tifanyt és Kevint anyukájuk mindig arra ösztökéli: le ne vegyék a maszkot © Bors

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus a Borsnak kifejtette: a koronavírus ellen nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is védeni kell.

– A tanórákon viszont sok esetben életszerűtlen lenne, ha fel kellene vennünk a maszkot, főleg első osztályban. Ha a gyerekek nem látják az ajakkerekítésünket, sokkal nehezebben értik meg a hangok és a betűk párosítását – szögezte le a pedagógus, aki hozzátette: a folyosón ők is eltakarják az arcukat, de ez még nem nyújt elég védelmet. Ezért állandóan a zsebükben hordják a fertőtlenítő gélt, és a szokásosnál is gyakrabban mosnak kezet.