Az ellenzéki önkormányzatok pofátlan trükkökkel sarcolják a vendéglátósokat

A járványhelyzet miatti állapotok után fennmaradásukért küzdenek a vendéglátóegységek, a harcot az ellenzéki önkormányzatok pedig még jobban megnehezítik. A veszélyhelyzet idejére a kormány eltörölte a területhasználati díjat, most mégis pofátlan trükkel próbálják beszedni azt az önkormányzatok.

A járványhelyzet miatti állapotok után fennmaradásukért küzdenek a vendéglátóegységek, a harcot az ellenzéki önkormányzatok pedig még jobban megnehezítik. A veszélyhelyzet idejére a kormány eltörölte a területhasználati díjat, most mégis pofátlan trükkel próbálják beszedni azt az önkormányzatok.

– Három hónapig be kellett zárnunk, most meg feleannyi vendéget sem fogadhatunk a távolságtartás miatt, mint régen. Turisták még egyáltalán nincsenek. Az életünkért küzdünk. Most meg még a kerülettel is hadakoznunk kell? Kétségbe vagyunk esve – mondta a Ripostnak Budapesten egy nagykörúti, erzsébetvárosi kis étterem üzemeltetője.

Illusztráció © MTI

– Eddig a víz alatt fuldokoltunk a járvány miatt. Most jönnénk fel egy kis levegőért, erre pont az önkormányzat nyom le a víz alá? Sokszázezres csekket kaptunk, miközben úgy tudtuk, a kormány eltörölte a területfelasználási díjat – teszi hozzá. A névtelen üzementető elárulta, hogy azon gondolkodnak, bezárják az éttermet.

A vírushelyzet hónapokra be kellett zárnia a legtöbb sörözőnek kávézónak, étteremnek, amit a kormány a teraszos helyek területhasználati díjának eltörlésével és a munkavállalók után fizetendő járulékok csökkentésével segített meg. Előbbit több ellenzéki önkormányzat trükkösen megpróbál kijátszani: visszamenőleg, vagy egyszerűen „bérleti díj” címszóval hajtják be az összegeket, de a teraszok engedélyeztetésével, és napernyődíjjal is próbálkoznak.

Siófok: területhasználat helyett bérleti díj

A Riposthoz eljuttatott levélben Dr. Lengyel Róbert ellenzéki polgármester „feltalálta, hogyan lehet a közerületből magánterületet csinálni.”

A kormányrendeletet kijátszva így a vendéglátóhelyek terasza utáni 2 kilométeres parti sétányon beszedik a területhasználati díjat, ám ebben az esetben már egyszerűen bérleti díjként, amelyet a város cégeként kérnek.

Mint kiderült, ez jogilag rendben van, ugyanis a közterülethasználatra vonatkozó rendeletbe nem tartozik be egy ilyen bérleti díj.

A Ripost több Siófoki vendéglátóst megkérdezett az üggyel kapcsolatban.

– Amikor a kormány rendeletet hozott, hogy nem kell területhasználati díjat fizetni, fellélegeztünk. Erre jön egy pofon az önkormányzatunktól, hogy ránk ez nem érvényes, mert ők bérleti díjnak tekintik. Ráadásul bizonytalan a szezon, kérdéses, hogy meleg lesz-e a nyár. Örültünk volna, ha legalább a bérleti díj felét elengedték volna, de sajnos erre nem igen látunk szándékot – panaszkodott a balatoni vendéglátós.

Erzsébetváros, Budapest: visszamenőleg számláztak

Az erzsébetvárosi önkormányzat csaknem 1 millió forintos csekket számlázott a teraszos vendéglátóhelyeknek. A számlázott időszak visszamenőleg december 31-ig szól, vagyis nemcsak azokra a hónapokra vonatkozik, amikor nem szedhetnének díjat, hanem a téli hónapokra is, amikor a teraszok használaton kívül vannak.

Urbán Roland étteremtulajdonos felháborodva mutatta meg 700 ezer forintos számláját a Ripostnak.

– Nem értem ezt a számlát. De a többi vendéglátós sem. Mi úgy tudjuk, hogy van egy kormányrendelet arról, hogy nem kell a nyári hónapokra területhasználati díjat fizetnünk. Többen be is mentek az önkormányzathoz, hogy megkérdezzék, miért kell nekünk itt mégis visszamenőleg fizetni, és azt a választ kapták, hogy szerintük ez a rendelet egy moratórium, most pedig ott tart az ügy, hogy mivel sokan felháborodtunk, kértek állásfoglalást a kormánytól. Remélem a vége az lesz, hogy eltörlik, mert ekkora összeget kifizetni a jelenlegi helyzetben óriási érvágás mindannyiunknak – panaszolta Roland, aki alkalmazottaira is kitért.

– Ők mind családos emberek. A járulékcsökkentés nagy segítség volt, de ez az évünk már odavan, a túlélésre játszunk. Árakat sem fogunk emelni, mert fontosak a vendégeink, nekik sem könnyű most – hangsúlyozta a vendéglátós.

© Ripost

Józsefváros, Budapest: napernyődíjat szednek

A Józsefvárosi Önkormányzat szerint a kormányrendeletet betartják, a napernyőhasználatnak azonban ára van, de sok helyen a teraszt egyáltalán nem engedélyezték még.

– Több mint 3 hete beadtuk a kérelmet a területhasználatra, de nem történt semmi. Tudok olyanról, aki engedély nélkül kinyitott, hiszen minden egyes nap számít a túlélésért, de mi nem mertünk kockáztatni. De nem értem, miért pepecselnek ezzel, meg akarnak minket fojtani? – nyilatkozta a Ripostnak az egyik étterem tulajdonosa.

Olyan is volt, aki nem is tudott a napernyőhasználati díjról.

– Hát ez elképesztő. Így is alig van vendégünk, a magyarok még nem mernek jönni, külföldiek nincsenek, minden fillér bevétel számít, hogy talpon maradjunk, és még ennyivel sem képesek rajtunk segíteni.