Az augusztusban gyűjtött növények gyógyítanak télen

Elérkezett a nyár utolsó hónapja. Vannak olyan gyógynövények, melyeket most kell begyűjteni, mivel ekkor teljes az erejük. Ezekből a hideg hónapokban hatékony gyógyteát tudunk majd készíteni.

A diófalevél, a menta és a zsálya most szedett részeiből később gyógyteát készíthetünk © Shutterstock

Diófalevél: a népi gyógyászat sokféleképpen használja fel, általában gyomorpanaszokra, epebántalmakra, de magas vérnyomás ellen is hasznos a leveléből készült tea. Borogatásként bőrpanaszok, ekcéma, kiütések ellen szokták alkalmazni. Gyűjteni a még zöld leveleket szabad, a száradt, foltos levelet hagyjuk ott. A teának szánt leveleket hűvös, sötét helyen szárítjuk, morzsoljuk és páramentes helyen tároljuk.

Menta: a kertünkben megtermő menta leveleit szinte egész nyáron használhatjuk, viszont érdemes a téli időszakra is gondolnunk, és begyűjteni a virágos hajtásokat, amiket aztán szárítunk. A szárított mentából készült tea hasznos megfázás, meghűlés esetén, és a gyomorbajokra is.

Zsálya: alapvető gyógynövény, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Torokfájás ellen, toroköblítésre kiváló. Zsenge hajtásait tavasszal szedhetjük, de levelét egész nyáron, így augusztusban is nyugodt lélekkel szedjük és szárítsuk.

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors