Aktuális

Átverik a spórolni vágyókat

Bors

Létrehozva: 2014.05.05.

Ki ne akarna alacsonyabb villanyszámlát, olcsóbban működő autót? Melyik fogyókúrázót ne csigázná fel egy tuti módszer a súlycsökkentésre? Az interneten spóroláshoz kínált eszközökről és fogyasztószerekről azonban gyorsan kiderülhet: csak annak hoznak pénzt és sikert, aki kínálja őket.

Növeli a számlát az áramspóroló

Számos apró praktikával csökkenthető a villamosenergia-fogyasztás a háztartásokban, de az interneten hirdetett Energy Saver Pro akár 75 százalékos villanyszámla-csökkenést ígér potom tízezer forintért. „Nem kell mást tenned, csak dugd be a konnektorba otthon vagy az irodában az innovatív energia-megtakarító eszközt, az Energy Saver Pro-t” – kecsegtetnek.

Az eszköz tulajdonságairól azt írják: „…szűrőként szolgál, ami tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt és a feszültséget, stabilizálja az ellátási feszültséget, így optimalizálja az elektromos áram használatát, vagyis energiát és pénzt takarít meg.” Laikus számára ez remekül hangzik. A villanyszaklap.hu villamossági szakportál azonban mérésekkel tesztelte az eszközt, villanyradiátorral és porszívóval is kipróbálták.

– Méréseink alapján kijelenthető, hogy az otthoni áramszámla (áramszolgáltatói fogyasztásmérés) szempontjából az Energy Saver kizárólag fogyasztóként viselkedik, és nem energiamegtakarító eszközként. Így a vásárlóknak nem csak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során még némi költséget is generál – vonták le a mérésekből a tanulságot.

– A GVH a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben. A versenyhivatal vizsgálata arra irányul, hogy a termékkel kapcsolatos hirdetésben közölt állítások kellően megalapozottak-e – tájékoztatott Gondolovics Katalin sajtószóvivő. Hozzátette: az eljárás megindítása még nem jelenti annak kimondását, hogy a jogsértést elkövették.

Takarékos autókázás

Szintén tízezer forintért árulják azt az eszközt, amiről állítják: üzemanyagot lehet vele megtakarítani. A reklám szövegezése nagyon hasonló az árammegtakarítóéhoz: „Egy innovatív, forradalmi üzemanyag-megtakarító technológiát alapul véve úgy alkották meg, hogy bármilyen típusú autónál csökkenteni tudja az üzemanyag-fogyasztást akár 70 százalékkal. Az eszköz működés közben üzemanyagot és pénzt takarít meg, amihez csak be kell helyezni a szivargyújtóba. Optimalizálja és javítja a villamossági rendszert, stabilizálja a feszültséget, ezért az autód jobban fog menni kevesebb üzemanyaggal is” – hirdetik.

Ennek a kütyünek kéne benzint spórolnia...

A totalcar.hu autós szakmai portál a villany­szak­lap.hu-hoz hasonlóan elvégezte az eszköz tesztjét, megállapításaikat mérésekkel támasztották alá.

– Az autó feszültségszabályozója pont ezt csinálja: mivel sajnos a kocsi továbbra is benzinnel megy, és nem árammal, az elektromos rendszer stabilizálásával elérhető fogyasztáscsökkenés minimális lehet. Gondoljunk csak bele: a generátor teljesítménye egy átlagos kocsiban 1-1,5 kilowatt, egy sima 1,6-os benzinmotor teljesítménye 75-80 kilowatt. Ha netán az egész elektromos rendszer örökmozgóvá válna attól, hogy a szivargyújtóba bedugnak valamit, vajon mennyit takarítanánk meg? 1/75-öt, azaz 1,3 százalékot – világítottak rá a csalafintaságra.

Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH), hogy megtudjuk: kaptak-e erről az eszközről bejelentést.

– A benzinmegtakarítást ígé­rő készülékkel kapcsolatban a fővárosi felügyelőséghez érkeztek panaszok. Egyelőre a hatáskör vizsgálata zajlik, így további tájékoztatással csak a későbbiekben tudunk szolgálni – közölte dr. Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője.

Fogyasztószerrel is próbálkoztak

Két éve a Caralluma Actives nevű tablettát reklámozták, amiről azt állították: egy In­diá­ban őshonos növényből nyert hatóanyagnak köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, az étvágyat, felpörgeti az anyagcserét. A felhasználók pa­naszai elárasztották az internetet: a vevők nem kaptak számlát, semmit nem ért a szer, a visszafizetési garanciát nem tudták érvényesíteni. A tabletta, amit ugyanaz a cég forgalmazott, mint a két, spórolást ígérő kütyüt, végül lekerült az internetről.

Sokan érezték becsapva magukat a fogyiszerrel

A forgalmazó az Egyesült ­Álla­mok­ban van bejegyezve, számlájuk alapján a Delaware államban található Wilmington városában van székhelyük, a megadott címen egy kétszintes lakóingatlan van, amelyben több vállalkozás bérel üzlethelyiséget. Ennél több nem derül ki, a cég telefonon nem elérhető. Próbáltunk kapcsolatba lépni velük e-mailben, de napok óta nem érkezik válasz, holott arról a címről reménybeli vásárlóknak már válaszoltak. A hatóságok hiába szabnak ki esetleg később bírságot a fogyasztók megtévesztése miatt, már nem lesz, akin behajtsák.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150840_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas néz ki legújabb fotóin Anne Hathaway - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27341_resized.jpg?avcount=1713858910
origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154104_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter válaszokat ígér, de csak kérdéseket szül + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27342_resized.jpg?avcount=1713858910
origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153496_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713858910
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153388_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gabnai Csaba, az ország dúsgazdag vállalkozója: "megalapozottan néztek napszámosnak"

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya