Aktuális

Átírták Kleopátra életrajzát a kutatók

M. G.

Létrehozva: 2012.12.30.

Történelmi tény, hogy Egyiptomban színes bőrű fáraók is uralkodtak. Az azonban, hogy Tutanhamon és Kleopátra is közéjük tartozott volna, nem igaz. Ennek ellenére sokan a mai napig hisznek ebben, köztük komoly történészek is.

A színes bőrű Kleopátra legendája új keletű, alighanem egy londoni színház Antonius és Kleopátra-feldolgozása adta az alapját: az 1991-es előadásban a fáraónőt egy fekete színésznő alakította. Ennek nyomán kezdődtek el igazán a találgatások, miszerint a világszép uralkodónő tulajdonképpen színes bőrű volt, akárcsak a 18 éves korában elhunyt Tutanhamon.

Afrikaivá változtatták

Mindössze egy öt évvel ezelőtti, húsz érintetlen agyagedény felfedezését követően derült ki végérvényesen, hogy az elmélet téves. Zahi Hawass neves egyiptomi régész a Tutanhamon kiállítás amerikai turnéja alatt diákok kérdésére a fáraó bőrszínéről elmondta: bizonyos, hogy Tutanhamon nem lehetett színes bőrű, és szerinte azt az elméletet sem támasztják alá valós érvek, miszerint a fáraók országa a feketék uralma alatt élt.

Nos, ez csak részben igaz, de Kleopátra esetében biztosan az. A fáraónő egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szótérnak. A görög nyelv és görög kultúra mellett a történelem „legszebb fáraója” híres volt rend­kívüli okosságáról és arról is, hogy a háromszáz éve uralkodó Ptolemaiosz-dinasztiából elsőként megtanulta az egyiptomi nyelvet.

„Csakhogy az utókor mindig saját szempontjainak megfelelően alakítja a múlt nagy személyiségeit. Nem volt ez másképp Kleopátra esetében sem, ugyanis a makedón származású egyiptomi uralkodónő több metamorfózison is átment: előbb afrikai, majd közel-keleti lett a kutatóknak, illetve íróknak köszönhetően” – tudhatjuk meg Lucy Hughes-Hallett kutatásaiból.

Rómában látták volna

Hughes-Hallett évtizedek óta kutatja a legendás szépségű uralkodónő utóéletét. A történész szerint Kleopátra nem lehetett sötétebb bőrű, mint azok a rómaiak, akikkel kapcsolatba került. A fáraónő Julius Caesar halála előtt Rómában élt; amikor Octavianus és közte a konfliktus utolsó szakaszához érkezett, a római költők és propagandisták erősen eltúlozták Kleopátra idegen származását. Egyik írás sem tért ki azonban arra, hogy kinézetében különbözne a rómaiaktól, márpedig ha fekete bőrű lett volna, azt Hallett szerint a források mindenképp tartalmaznák.

A szerző szerint az évek során minimum két ponton változott Kleopátra megítélése. Egyrészt afrikaivá vált. Martin Bernal Afrika-szakértő úgy véli, ezt azért titkolták, mert a rasszista kutatók képtelenek voltak elfogadni, hogy a görög, ezáltal az európai kultúra szülőhazája a fekete kontinens. Bernal szerint Kleopátra bőrszínét ezért sokáig elhallgatott tényként kezelték.

Igen ám, de rajta kívül ma már senki sem hisz ebben. Az uralkodó származását tekintve makedón volt, a rokonságban rendszeresek voltak a családon belüli házasságok, ő maga viszont apja egyik ismeretlen ágyasától született. Ráadásul a 20. századi megkülönböztetés is helytelen, mivel az ókorban a mai értelemben nem tettek különbséget a fekete afrikaiak és a fehér európaiak között, s a rabszolgaság sem függött a bőrszíntől.

Hetvenéves fekete dinasztia

Az viszont történelmi tény, hogy Egyiptomnak nemcsak fekete fáraója volt, hanem fekete fáraódinasztiája is. Peye, Núbia uralkodója i. e. 730-ban foglalta el a belviszályoktól megosztott Egyiptomot. Amikor i. e. 715-ben meghalt, alattvalói teljesítették kívánságát: egyiptomi típusú piramisban temették el négy kedvenc lovával.

A fényes haditetteket végrehajtó núbiai uralkodónak sajnos egyetlen arcmása sem maradt ránk, a fővárosban fennmaradt ugyan egy domborműtöredék, de csupán Peye lába látszik rajta. A Núbiából érkezett hódítóról csak annyit tudunk bizonyosan, hogy sötét bőrű volt.

Peyével kezdődött a fekete fáraók sora. Az ókori Egyiptom XXV. dinasztiáját képviselő núbiai királyok bő hetven évig uralták északi szomszédjukat. Óriási befolyásuk volt a kontinensre, amit a núbiaiak és az ellenséges népek sztéléinek vésett feliratai bizonyítanak.

A fekete fáraók újra egyesítették a szétesett Egyiptomot, s pompás emlékműveket emeltek országszerte. Birodalmuk a mai Kartúm déli határától messze északra, a Földközi-tenger partjáig húzódott. Föltartóztatták a vérszomjas asszírokat, és ezzel alighanem Jeruzsálemet is megmentették a végromlástól.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135844_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27115_resized.jpg?avcount=1713292513
origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132168_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135820_auto_resized.png
hirtv.hu

Orbán Viktor: Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták '88-ban rám uszították őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132777_auto_resized.jpg
ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135692_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A szólásszabadság felkent papjai őrjöngve ünneplik az elnyomó brüsszeli kommunista diktatúrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27127_resized.jpg?avcount=1713292513
origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezt látni kell, Lionel Messi fia őrületet okozott – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135915_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127599_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135373_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte