Aktuális

Ásványvizet vagy csapvizet igyunk?

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.04.29.

Harmincszor annyit iszunk ásványvízből, mint a kilencvenes évek elején. Fogyasztásuk 25 év alatt 126 literre nőtt évente. De miért válasszuk a palackozott vizet, ha a csapból is tiszta folyik?

Jók vagyunk ásványvízben

Magyarországon több mint ötszáz olyan nagy mélységű kút ismeretes, amely vegyi alkatát tekintve ásványvizet szolgáltat. A kutak mélysége igen változó, néhány métertől 2550 méter mélységig terjed. Jelenleg közel 120 kútból és forrásból nyerhetünk elismert, természetes ásványvizet hazánkban, amelyek közül 45-50 vizét palackozzák. 

A tisztaság fontos

– Számos feltételnek kell megfelelnie ahhoz egy víznek, hogy ásványvíznek lehessen nevezni. Az első és legfontosabb a tisztaságuk, ami azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződéstől védett vízadó rétegből származnak. Emellett összetételének – leszámítva egy szigorú sávban meghatározott, természetes ingadozást – állandónak kell lennie – mondta el a HáziPatika.com-nak  dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (Magyüsz) tit­kára.

Mérgező-e a PET-palack?

A csomagolást helyben, közvetlenül a kútnál kell elvégezni. A palackozóig zárt rendszeren vezetik keresztül a vizet, semmilyen szennyeződés nem érheti, eredeti tisztaságban kerül a műanyag flakonokba.

Bizonyos kutatások azt is vizsgálják, hogy a PET-palackokból a tárolás során milyen mértékben szivároghatnak káros anyagok a benne tárolt ásványvízbe. De egyelőre a szakemberek azt állítják, hogy ezek a palackok a biztonságos tárolására lettek kialakítva, és bár szélsőséges körülmények között is tesztelték őket, káros anyagokat a megengedett határérték felett sosem mértek bennük.

A csapvíz olcsóbb

Míg a csapból engedett ivóvízért literenként alig 0,2 forintot kell fizetnünk, az ás­ványvizek közül a legolcsóbbakat is 30-35 forint/literes áron kínálják. Emellett az ásványvizek palackozása miatti környezeti terhelésről sem szabad megfeledkezni, mert bár a tárolásra használt PET-palackokat sokfelé gyűjtik szelektíven, újrahasznosításuk csak kis százalékban történik meg.

Akkor miért választjuk a palackosat?

A csapvíznek kétségtelenül megvan az az előnye, hogy nem kell hozzá palack, de a palackozott víz, mint lezárt élelmiszeripari termék, egyenletes minőséget tud produkálni.

Általánosan a hazai csapvíz jó minőségű. Magyarországon a vezetékes ivóvizek körülbelül fele és a természetes források jelentős része ásványvíznek minősül, tehát az összes oldott ásványianyag-tartalma meghaladja az 500 mg-ot literenként. Az arzén a hazai ivóvíz legnagyobb problémája. Illetve a csapvízben lévő mikroorganizmusok kiirtásához klórt használnak, amely ugyan teljesen nem illan el kitöltéskor, de maradványanyagainak mennyiségét kormányrendelettel szabályozták.  

Nyáron lehetnek gondok

A Nébih évente több mint 270-szer vesz mintát a boltban kapható vizekből, illetve vannak a kiemelt szezonális ellenőrzések. Vizsgálják a csomagolóanyagokból (PET-palackok) esetlegesen kioldódó anyagok mennyiségét is. Probléma főleg a nyári hónapokban fordul elő, amikor mikrobiológiailag nem megfelelő a termék.

Mérgez az arzén

Az elsődleges probléma a csapvíz esetén a határérték feletti arzéntartalom lehet, amely elsősorban a déli és keleti országrész településeit érinti. Egy 2013-as EU-s rendelet miatt több településre is honvédségi autókkal kell hordani a megfelelő minőségű ivóvizet, bár az ott élők sok esetben nemtetszésüket fejezték ki emiatt, mert „megszokták” az arzénos vizet.

Nem minden üvegben ásványvíz van

Fontos azonban tudni azt is, hogy nem minden palackozott ivóvíz feltétlenül ásványvíz is egyben, a forrásvízként feltüntetettek kisebb ásványianyag- tartalmú ivóvizek csupán, de némelyik palackban szintén alacsonyabb ol­dottanyag-koncentrációjú karsztvíz található. – Érdemes nézni a palackok címkéjét, mekkora a vízben az oldott ásványianyag-tartalom, és pontosan mit tartalmaz – javasolja Zentai Andrea dietetikus.

Csak a csapvíz

Palackozott vizet soha nem iszom – mondja Laky Zsuzsi, aki 22 éves koráig fitneszversenyző volt, majd szépségversenyeken indult, és 2003-ban ő lett Miss Európa. - Csak csapvizet vagy tisztított vizet iszunk. Gödön, ahol most lakunk, nagyon jó minőségű a víz, sok forrás is van a környéken. Minden reggel megiszom öt-hat decit. De édesapám például az esővizet gyűjti, speciális módon tisztítja, és azt fogyasztja. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714060820
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162164_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160570_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162562_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia a színpadon: koncert közben halt meg a 31 éves énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!