Aggodalom: nem biztos, hogy sokáig véd majd a koronavírus elleni vakcina

A Fehér Ház járványügyi főtanácsosa, Dr. Anthony Fauci szerint komoly esély van arra, hogy ha lesz vakcina a koronavírus ellen, az nem fog sokáig védelmet nyújtani.

Ha a COVID-19 úgy viselkedik, mint más koronavírusok, akkor valószínű, hogy nem beszélhetünk hosszú távú immunitásról még vakcinával sem

– idézi a CNBC az amerikai szakembert. Az influenzajárványokat okozó leggyakoribb koronavírusok elleni védőoltások például csak 3-6 hónapra szólnak, de egy évnél tovább egyik sem nyújt védelmet.

A Moderna már dolgozik egy ígéretes, koronavírus elleni vakcinán és Fauci szerint a cég júliusban mintegy 30 ezer embert vonhat be a vizsgálatokba, amikor elkezdik a lehetséges oltóanyag harmadik kísérleti fázisát.

Fauci elmondása szerint legalább négy olyan kísérleti fejlesztés van, amibe ő is bele van vonva és abban bízik, hogy 2021 elejére már milliószámra fognak rendelkezésre állni a vakcinák. Amerikai szakemberek és tudósok szerint 2021 első felében lehet meg a vakcina az új koronavírussal szemben, 12-18 hónappal azt követően, hogy kínai tudósok először azonosították az új típusú vírust.

Ez egyébként rekord gyorsaságú vakcinafejlesztés lenne, általában tíz évbe is beletelhet, mire hatásos és biztonságos ellenszert találnak. A leggyorsabban kifejlesztett vakcina eddig a mumpsszal szembeni volt, de ehhez is négy évnyi kísérletezésre volt szükség, mire 1967-ben engedélyt kapott a hatóságoktól.