Adóslistán van Áder János kertésze

3 év alatt 21,9 millió forintot fizetett ki Áder János köztársasági elnök hivatala egy virágkötőnek és felesége cégének. A monori férfi szerepel az adóhatóság idei szégyenlistáján. 

3 év alatt 21,9 millió forintot fizetett ki Áder János köztársasági elnök hivatala egy virágkötőnek és felesége cégének. A monori férfi szerepel az adóhatóság idei szégyenlistáján. 

Kruchió László egyéni vállalkozóval 2013 áprilisában kö­tött először szerződést Áder Já­nos hivatala: a Sándor-palota ker­tészeti munkáira 3 409 000 fo­rintot, protokollvirágdíszekre csak­nem ugyanannyit, 3 429 000 forintot fizettek ki neki. To­vábbi 8,7 millió forintot kapott virágdíszekért 2014 december végéig, illetve abban az évben 1,2 milliót kertészeti munkákra. Bár az elő­ző években nincs nyoma alkalmazásának, Kruchió egy 2011-es kecskeméti főiskolai előadá­sán mint az elnöki hivatal dizájne­re (formatervezője) mutatkozott be.

Mindezek ellenére Kruchiónak idén nem volt túl jó az anyagi helyzete, rajta van az adóhatági szégyenlistán, tízmillió forint feletti adótartozása van legalább három hónapja. Ráadásul a Pest Megyei Kormányhivatal 2014-es árverési hirdetménye szerint a virágkötőnek 33,1 milliós adótartozása volt.

Áder János hivatalának a virágait a szégyenlistás adós intézi © MTI

2015-től már nem is vele, hanem a Kruchió Design Kft.-val szerződött Áder hivatala. A kétfős cég egyetlen tulajdonosa és tisztségviselője a cégjegyzék szerint Kruchió Lászlóné. Csak 2015-ben 14,9 milliót fizetett ki nekik a hivatal virágbeszerzésre, dekorációra és kertrendezésre, miközben az évben a teljes árbevételük 24,9 millió volt két és fél milliós veszteség mellett. Tavaly év végén pedig újabb, négymillióra szóló szerződést kötöttek velük, ami 2017 végén jár le. A cég idén szeptemberben 25 napig volt NAV-végrehajtás alatt.

Egy hete kérdeztük meg az elnöki hivatalt, hogy a súlyos milliókért pontosan milyen ellenszolgáltatást kaptak, illetve, hogy miért éppen Kruchió Lászlót és feleségét választották, de eddig nem kaptunk választ.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.