A szerelem köveiből épült a legszebb magyar kastély, Angelina Jolie is kinézte magának

Újra teljes pompájában ragyog a pár évvel ezelőtt elbontásra ítélt turai kastély. Még a felújítás előtt az akkor kísértetjárta helynek kinéző ház vendége volt Angelina Jolie Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő is, aki filmforgatási helyszínt keresett, hát mi is megnéztük.
Újra teljes pompájában ragyog a pár évvel ezelőtt elbontásra ítélt turai kastély. Még a felújítás előtt az akkor kísértetjárta helynek kinéző ház vendége volt Angelina Jolie Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő is, aki filmforgatási helyszínt keresett, hát mi is megnéztük.

Béke és csend fogad, ahogy átlépjük a korábban Schossberger, mai nevén BOTANIQ Turai Kastélybirtok kapuját. A historizáló épület Magyarország talán legszebb francia reneszánsz stílusú vidé­ki kastélya volt egykor, és a felújítás után már biztosan az.

© BOTANIQ

A kastély körül ma már formára szabott örökzöldek, ápolt sö­vény vezeti útján a betérőket. A 10 hektáros terület többi részén jelenleg is dolgoznak a kertészek, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat idéző környezetet. A kastély viszont már úgy ragyog, mint fénykorában: ablakait mintha arannyal rajzolták volna körbe, úgy fénylenek a naplementében.

© BOTANIQ

Korszerű fűtés

A kastélyban a kor minden építészeti bravúrja felfedezhető volt, amikor 1883-ban elkészült. Az ódon nagy faajtón betoppanva a látványos földszinti elő­térben találjuk magunkat, ahol az emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték már 130 évvel ezelőtt, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

© Fortepan / Nagy Gyula

Így a teljes sötétségig még természetes fényben megtekinthető az aprólékos munkával kidolgozott mennyezeti festés és a cizellált stukkók. Pont úgy néz ki minden, mint amikor Schossberger Zsigmond megrendelésére elkészült, ez pedig a felújításba a lelküket is beleadó festőrestaurátoroknak köszönhető.

Ez is érdekelheti

Kastélyt vásárolnak Polgár Tündéék

Undorító! Az emberek vécének használják II. Erzsébet fényűző vidéki birtokát – fotók

Vonzza a bulizó fiatalokat a balatoni szellemkastély

Az épületről azt is megtudtuk, hogy korszerű központi fűtés mellett ételliftet és villanyáramot is bevezettek az építésekor.

© BOTANIQ

Minden szintre he­lyeztek fürdőszobákat, amelyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. Már az építésekor sem spóroltak az akkoriban luxusnak számító dolgokkal, ahogy azt a felújítás alatt se tették. A modern kor kényelmének megfelelően alakították ki a vendégszobákat, külső és belső medencével is rendelkező wellnessrészleget építettek.

© BOTANIQ

A kor legjei emelték

Schossberger Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói rangot. 1873-ban az Esterházy családtól megvásárolta a Pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt. Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették.

© BOTANIQ

Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert festőművész, díszítőfestő készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének. A Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából azonban egy cikk sok más mellett arra is fényt derített, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt.

© BOTANIQ

A kastély titka

A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, amiket külső és belső kialakításában tükröz. Az a szerelmi történet is, amelyet az épület minden szegletében érezni, hiszen a báró feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek építtette, a szerelmesek ketten több mint fél évszázadig élvezték a kényelmét: először nyárilakként, később állandó otthonukként.

© BOTANIQ

Ám az utolsó örökös, az ifjabb Viktor báró a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben elhunyt. Ezt követően először a német, majd az orosz katonaság költözött be.

© BOTANIQ

Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt. A megóvásával, felújításával senki nem foglalkozott egészen 2011-ig, a teljes rekonstrukció csak 2016-ban kezdődhetett meg.

© BOTANIQ

A filmbe is bekerült

A kastélyt Angelina Jolie tette világhírűvé, amikor 2010-ben, első rendezése, A vér és méz földjén jeleneteihez kiválasztotta. Jolie akkor még Brad Pitt-tel meg is akarta venni a kastélyt, ám végül va­lamiért lemondtak erről a tervükről.

© AFP

© BOTANIQ