A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – november 22.

A LEGFONTOSABB HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KORONAVÍRUS-HÍREK

4320 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 174 618 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3800 főre emelkedett, 42 915-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 127 903 fő.

***

Magyarországon szétterjedt a koronavírus, a vasárnapi adatok szerint a települések kilencven százaléka érintett - mondta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán vasárnap. Müller Cecília hangsúlyozta: ennek megfelelően kell viselkedni, hiszen potenciálisan bárki, bárhol az országban fertőzhet és fertőződhet. Ezért kell viselni a maszkot, betartani a kijárási tilalmat, a távolságtartást, és minden olyan jogszabályt vagy ajánlást, amelyet korábban megfogalmaztak.

***

Számos kedvezményt vezetett már be a kormány a veszélyhelyzet első hónapjában, jelenleg pedig egy általános, minden gazdasági ágazatot segítő, gazdasági-növekedési akcióterv részletein dolgozik – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

***

Kásler Miklós szerint a nemzet egy emberként tisztelettel adózik az egészségügyi és szociális dolgozók előtt, az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a modern egészségügyi rendszerek eddig nem tapasztalt kihívással állnak szembe a koronavírus-járvány idején, amely leginkább az egészségügyi dolgozókat teszi próbára.

***

A Magyar Vöröskereszt is segít a koronavírus elleni harcban. Az önkéntesek egyrészt a mentésirányításban a kiértesítéssel, a szűrésre várókkal való telefonos egyeztetéssel, a mobil szűrőpontokon pedig adminisztratív feladatokkal segítik a munkát, de vannak olyanok is, akik a szűrésekben vesznek részt.

***

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 58 095 887-re emelkedett vasárnapra, a halálos áldozatok száma 1 379 839-re, a gyógyultaké pedig 37 170 883-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

***

A világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetői hét végi csúcsértekezletük zárónyilatkozatában a tervezet szerint ígéretet tesznek arra, hogy finanszírozni fogják a koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztását a világ országai között, hogy a szegényebbek ne maradjanak ki belőle. Az állam- és kormányfők felszólalásaikban mind ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek a hírügynökségek szombat esti beszámolói szerint.

***

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

***

A stratégiai kommunikációs törzs által vasárnap, kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 10 047 koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, az elmúlt 24 órában 131-gyel nőtt az áldozatok száma. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme, immár nem növekednek a fertőzés sarokszámai.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

A TV2 Dancing With The Stars című műsorának szombat esti adásában jelentették be, hogy a táncos show két celebversenyzője, Gelencsér Tímea és Győrfi Dániel koronavírustesztje pozitív lett, így ők nem léptek parkettre tegnap este. Timi és Dani videoüzenetben jelentkeztek be a műsorba, ahol elmondták, tünetmentesek és karanténban vannak.

***

Több embert súlyos állapotban szállítottak kórházba csütörtök este az oroszországi Tomtor településről, mivel azután hogy egy házibuliban kifogytak az alkoholos italokból, metil-alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőt ittak. Heten meghaltak, ketten kómában vannak.

***

Majka ismét jelentkezett a kórházból koronavírus-fertőzésének 16. napján. A rapper elárulta, hogy tegnap reggel ismét tesztelték a vírusra, és reméli, hogy eredménye már negatív lesz. Ezen kívül a hétfői CT-vizsgálatra is vár, és ha annak az eredménye kielégítő lesz, akkor elhagyhatja a kórházat, amit nagyon szeretne.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors